Meesterdaler Roglic wint laatste bergrit, Thomas onaantastbaar

  Tour de France: Rit 19
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  27°Cdistance 200.5 km
  location 12:17: Lourdes - 17:45: Laruns
  trophy Primož Roglic
  einde
  startfinish
  0306090120150180200.5

   Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) heeft de laatste vette vis in de bergen meegegraaid. De Sloveen springt dankzij zijn kabinetstukje in de afdaling ook naar een virtuele podiumplaats. Gele trui Geraint Thomas begint aan de afsluitende tijdrit met meer dan 2 minuten voorsprong.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdNoirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte201 kmGaviriaGaviria
   2wegwedstrijdMouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon182,5 kmSaganSagan
   3ploegentijdritCholet - Cholet35,5 kmBMCVan Avermaet
   4wegwedstrijdLa Baule - Sarzeau195 kmGaviriaVan Avermaet
   5wegwedstrijdsemi bergetappeLorient - Quimper204,5 kmSaganVan Avermaet
   6wegwedstrijdsemi bergetappeBrest - Mûr-de-Bretagne181 kmMartinVan Avermaet
   7wegwedstrijdFougères - Chartres231 kmGroenewegenVan Avermaet
   8wegwedstrijdDreux - Amiens181 kmGroenewegenVan Avermaet
   9wegwedstrijdArras - Roubaix156,5 kmDegenkolbVan Avermaet
   10wegwedstrijdbergetappeAnnecy - Le Grand-Bornand158,5 kmAlaphilippeVan Avermaet
   11wegwedstrijdbergetappeAlbertville - La Rosière108,5 kmThomasThomas
   12wegwedstrijdbergetappeBourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez175,5 kmThomasThomas
   13wegwedstrijdLe Bourg-d'Oisans - Valence169,5 kmSaganThomas
   14wegwedstrijdsemi bergetappeSaint-Paul-Trois-Châteaux - Mende188 kmFraileThomas
   15wegwedstrijdbergetappeMillau - Carcassonne181,5 kmCortThomas
   16wegwedstrijdbergetappeCarcassonne - Bagnères-de-Luchon216 kmAlaphilippeThomas
   17wegwedstrijdbergetappeBagnères-de-Luchon - Col de Portet65 kmQuintanaThomas
   18wegwedstrijdTrie-sur-Baïse - Pau171 kmDémareThomas
   19wegwedstrijdbergetappeLourdes - Laruns200,5 kmRoglicThomas
   20individuele tijdritSaint-Pée-sur-Nivelle - Espelette31 kmDumoulinThomas
   21wegwedstrijdHouilles - Parijs116 kmKristoffThomas

   Rit 19 in een notendop

   • Winnaar van de dag (1): Durfal Primoz Roglic toonde zijn goeie benen bergop én bergaf. De Sloveen heeft deze ritzege zeker niet gestolen.
   • Winnaar van de dag (2): de gele trui beperkte zich vandaag tot volgen, maar meer moest de Welshman uiteindelijk ook niet doen. Geraint Thomas moet morgen nog één dag overleven.
   • Verliezer van de dag: Nairo Quintana had veel last van zijn tuimelperte gisteren.  De Colombiaan verloor 7 minuten en tuimelt van de 5e naar de 9e plaats in het klassement.

   Het sleutelmoment van de rit: Roglic snelt weg in de afdaling

   Landa en Bardet breken de koers op de Tourmalet open

   De dood of de gladiolen, dat moeten Bardet, Landa, Zakarin en Majka op ruim 100 kilometer van de finish gedacht hebben. Met z’n vieren staken ze – in verschillende trapjes – het vuur aan de lont op de Col du Tourmalet.

    

   Het kwartet nam een tweetal minuten op de groep van de gele trui en trok richting een kopgroep van zo’n 10 renners, waarbij bollenman Alaphilippe zijn doel bereikte. Hij stelde zijn bergtrui veilig.

    

   Landa wipte virtueel naar het podium, maar vooral LottoNL-Jumbo wilde de laatste kans in de bergen met beide handen grijpen. Het gebeuk van Gesink richting de laatste monstercol van deze Tour wierp zijn vruchten af, want de voorsprong van Landa en co smolt als sneeuw voor de zon.

   Roglic flikt iedereen in de afdaling

   Op de Col du Soulor, het eerste deel van de Col d’Aubisque, kwamen de eerste bommetjes van Dumoulin. De Nederlander tastte zijn concurrenten af en zag vooral hoe Froome een eerste keer in de problemen kwam.

    

   Froome overleefde het dipje, maar Roglic nam de fakkel van Dumoulin over. De gretige Sloveen prikte meermaals, maar gele trui Thomas werd nooit in verlegenheid gebracht.

    

   Op de top van de Aubisque lag uiteindelijk alles op een zakdoek: laatste overlever Majka begon met een piepkleine bonus aan de afzink, met nagenoeg alle favorieten in elkaars zog.

    

   De Pool was er al snel aan voor de moeite dankzij regisseur Roglic, die de risico’s niet schuwde in de afdaling. Op ruim 8 kilometer van de finish sloop de kopman van LottoNL-Jumbo meter per meter weg van zijn concurrenten.

    

   De rest was – misschien wel zonder het zelf goed te beseffen – geklopt. Roglic soleerde naar de ritzege en pakt voorlopig de derde podiumplaats als toetje.

   VIDEO: Roglic wint de laatste bergetappe in de Tour

   Roglic: “Een fantastisch gevoel”

   Vorig jaar won Primoz Roglic de Touretappe over de Galibier, vandaag die over de Tourmalet. De Sloveen weet z’n ritten wel uit te kiezen. “Ik ben heel gelukkig. Het is echt gek, dit is een fantastisch gevoel”, zegt Roglic.

    

   “Ik voelde me goed vandaag en wist dat ik daar iets mee moest doen. Ik heb het een aantal keer geprobeerd en op het einde raakte ik dan eindelijk weg in de afdaling.”

    

   Morgen in de tijdrit krijgt Roglic een nieuwe kans om te schitteren. “Die tijdrit is voor iedereen hetzelfde, iedereen begint van nul. Morgen is een nieuwe dag met een nieuwe focus. Ik zal zeker mijn best doen.”

   Fase per fase

   1. 17 uur 45. Thomas sprint nog naar de tweede plaats, voor Bardet. De gele trui moet nog één dagje overleven, maar is stilaan zeker van zijn eindzege. .
   2. 17 uur 44. Finish! De ritzege is voor durfal Roglic, die zich bergop én in de afdaling liet opmerken. De Sloveen neemt een optie op de 3e plaats en kan het morgen in de tijdrit afmaken. .
   3. 17 uur 44. Laatste kilometer! Roglic zal blijven rijden tot de finish voor de seconden, maar hij kan ook genieten van de ritzege.
   4. 17 uur 43. Roglic bouwt zijn voorsprong nog wat uit tot 20 seconden. Hij heeft deze ritzege zeker niet gestolen. .
   5. 17 uur 41. Nog 3 km. We zijn stilaan beneden. Roglic heeft 12 seconden en is op weg naar de ritzege en misschien wel de 3e plaats in het klassement. .
   6. 17 uur 40. "Roglic is al uit het zicht van de achtervolgers verdwenen". Michel Wuyts.
   7. 17 uur 40. Froome zet zich al snel op kant. Is dit het moment waarop Roglic zijn etappezege kan veiligstellen? .
   8. 17 uur 39. Nog 5 km. Froome wordt in de stand als eerste bedreigd door Roglic en kruipt op zijn buis. De titelverdediger neemt de leiding bij de achtervolgers over en gaat op zoek naar Roglic. .
   9. 17 uur 38. Flikt Roglic het dan toch in de afdaling? De Sloveen schuwt de risico's niet en heeft nu een groter gat te pakken. Er liggen aan de finish ook nog bonificatieseconden. .
   10. 17 uur 37. "Opgelet, Roglic rijdt steeds verder weg". José De Cauwer.
   11. 17 uur 36. Roglic stort zich naar beneden, maar de rest geeft geen krimp. Of toch nauwelijks, Dumoulin hangt met de andere toppers op 10 meter. .
   12. 17 uur 33. Nog 12 km. Roglic, Dumoulin, Thomas, Bardet, Landa, Majka, Froome en Martin: dat zijn voorlopig de snelste dalers. .
   13. 17 uur 32. Het zijn scheurtjes, maar nog geen breuken in de favorietengroep. Roglic heeft de regie in handen, Majka is intussen al weggezakt naar de 6e positie. .
   14. 17 uur 31. Quintana mag zijn top 10-plaats bijna op zijn buik schrijven. Hij bereikt de top met een achterstand van 4'45".
   15. 17 uur 30. "Ik zal blij zijn als ze beneden zijn". José De Cauwer.
   16. 17 uur 30. De afdaling nodigt Roglic en Dumoulin uit. Met een snelheid van meer dan 70 km/u proberen ze Thomas de duvel aan te doen. .