Alaphilippe blinkt bollen nog wat extra op in Pyreneeën

  Tour de France: Rit 16
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  29°Cdistance 216 km
  location 11:43: Carcassonne - 17:13: Bagnères-de-Luchon
  trophy Julian Alaphilippe
  einde
  startfinish
  0306090120150180216

   Julian Alaphilippe (Quick-Step) heeft na de Alpen ook in de Pyreneeën solo toegeslagen. In de afdaling van de Portillon profiteerde hij van een val van Adam Yates. Philippe Gilbert kwam eerder zwaar ten val in de Portet d'Aspet.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdNoirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte201 kmGaviriaGaviria
   2wegwedstrijdMouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon182,5 kmSaganSagan
   3ploegentijdritCholet - Cholet35,5 kmBMCVan Avermaet
   4wegwedstrijdLa Baule - Sarzeau195 kmGaviriaVan Avermaet
   5wegwedstrijdsemi bergetappeLorient - Quimper204,5 kmSaganVan Avermaet
   6wegwedstrijdsemi bergetappeBrest - Mûr-de-Bretagne181 kmMartinVan Avermaet
   7wegwedstrijdFougères - Chartres231 kmGroenewegenVan Avermaet
   8wegwedstrijdDreux - Amiens181 kmGroenewegenVan Avermaet
   9wegwedstrijdArras - Roubaix156,5 kmDegenkolbVan Avermaet
   10wegwedstrijdbergetappeAnnecy - Le Grand-Bornand158,5 kmAlaphilippeVan Avermaet
   11wegwedstrijdbergetappeAlbertville - La Rosière108,5 kmThomasThomas
   12wegwedstrijdbergetappeBourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez175,5 kmThomasThomas
   13wegwedstrijdLe Bourg-d'Oisans - Valence169,5 kmSaganThomas
   14wegwedstrijdsemi bergetappeSaint-Paul-Trois-Châteaux - Mende188 kmFraileThomas
   15wegwedstrijdbergetappeMillau - Carcassonne181,5 kmCortThomas
   16wegwedstrijdbergetappeCarcassonne - Bagnères-de-Luchon216 kmAlaphilippeThomas
   17wegwedstrijdbergetappeBagnères-de-Luchon - Col de Portet65 kmQuintanaThomas
   18wegwedstrijdTrie-sur-Baïse - Pau171 kmDémareThomas
   19wegwedstrijdbergetappeLourdes - Laruns200,5 kmRoglicThomas
   20individuele tijdritSaint-Pée-sur-Nivelle - Espelette31 kmDumoulinThomas
   21wegwedstrijdHouilles - Parijs116 kmKristoffThomas

   Rit 16 in een notendop

   • Lefgozer van de dag: Julian Alaphilippe schuwt de risico's nooit in een afdaling, maar met de ritzege voor het grijpen zette de Franse chouchou zijn verstand helemaal op nul. Met succes, want Alaphilippe won zijn tweede rit in deze Tour.
   • Verliezer van de dag: Adam Yates kwam naar de Tour voor een goed klassement, maar zakte al snel door het ijs. Met een ritzege had hij zijn blazoen nog wat kunnen oppoetsen, maar een val verstoorde dat plan.
   • Engelbewaarder van de dag: In de afdaling waarin Fabio Casartelli het leven liet, zorgde ook Philippe Gilbert voor paniek in het Tour-circus met een zware smak. De averij lijkt mee te vallen bij Gilbert, die de prijs voor de strijdlust kreeg.

   Alaphilippe soleert naar zijn 2e ritzege in de Tour

   Helse strijd om mee te zitten, zware crash Gilbert

   Terwijl er in de eerste week amper interesse was voor de vlucht van de dag, toonde vandaag zowat iedereen belangstelling voor een ritje op de eerste rij. De aanvalsdrang van de renners werd wel even abrupt afgebroken door een protestactie van Franse landbouwers (en bitse reactie van Franse gendarmes).

    

   Pas na 100 kilometer reed een peloton van 47 renners weg, met daarbij 6 Belgen. Philippe Gilbert voelde zich in zijn sas en nam de Col de Portet-d’Aspet voor zijn rekening, maar in de afdaling sloeg het noodlot bijna toe.

    

   Gilbert verloor de controle over zijn stuur, knalde tegen een muurtje en katapulteerde het ravijn in. Onze landgenoot kwam er schijnbaar met enkele schrammen vanaf, stak zijn duim omhoog en kroop weer op zijn fiets.

   IJzingwekkende afdaling van Alaphilippe

   Voorin werd op de twee cols van eerste categorie het uitdunningsproces voortgezet. Alaphilippe, ploegmaat van Gilbert, deed uitstekende zaken voor zijn bergtrui, maar leek voor de ritzege zijn meerdere te moeten erkennen in Yates.

    

   De Brit van Mitchelton-Scott reed weg op de Col du Portillon en mocht de afzink richting Bagnères-de-Luchon aanvatten met een bonus van 20 seconden. Iedereen hield zijn hart vast voor de risico’s van lefgozer Alaphilippe, maar het was Yates die onder de druk bezweek.

    

   Op 7 kilometer van de finish schoof hij onderuit en weg was de ritzege. Alaphilippe snelde hem zonder pardon voorbij en mocht na een meesterlijke afdaling weer het zegegebaar maken. Bij de favorieten bleef het windstil. 

   Alaphilippe: "Yates had geen geluk, ik wel"

   Julian Alaphilippe speelde z’n dalerskunsten vandaag opnieuw optimaal uit. “Ik kende de afdaling. Ze is zo gevaarlijk dat je wat geluk moet hebben om hier te winnen. Adam Yates en ik hebben allebei risico's genomen. Hij had geen geluk, ik wel. Vandaar dat ik hier nu met andere emoties zit dan bij mijn eerste ritzege op Le Grand Bornand”, zegt Alaphilippe.

    

   “Het is een vreemde dag geworden. Ik had de hele dag pijn in m’n benen. Het is bijna een wonder dat ik dat toch nog heb kunnen omzetten in een overwinning.”

    

   Alaphilippe deed vandaag ook opnieuw een goede zaak voor de bolletjestrui, al beseft hij dat de buit nog niet binnen is. “Wat ik nu bijeenraap is alleen maar bonus, want er komen nog erg moeilijke dagen.”

   Lefevere: "Veel ploegen benijden ons Alaphilippe"

   Patrick Lefevere boekte met zijn Quick-Step al een 4e zege in deze Tour (2x Gaviria, 2x Alapahilippe): "Deze overwinning was niet gestolen. Er zat wel degelijk een plan achter, want Alaphilippe had de bergritten in de Tour verkend met Jungels en op voorhand 2 doelen aangestipt: vandaag en Mende. Als hij een week voor de Franse kampioenschappen geen kniepijn had gekregen, had hij hier nog harder uitgehaald."

    

   "Alaphilippe is een renner die veel ploegen ons benijden. Of ik het niet vervelend vind dat hij zoveel show verkoopt in de afdaling? Dat vind ik inderdaad minder, maar daarom ben ik ook niet zo populair als hij."

   Fase per fase

   1. 19 uur 56.

   2. 17 uur 22. Favorieten binnen! De klassementsmannen bereiken de finish. Hun ritje was als het ware "een maat voor niets", want er zijn geen tijdsverschillen. Alles op morgen dus. .
   3. 17 uur 20. Beklimming van de Col du Portillon.

    Beklimming van de Col du Portillon

   4. 17 uur 19. Kwiatkowski wil zijn kopmannen veilig naar de finish loodsen, maar het favorietengroepje is toch stevig uitgedund. .
   5. 17 uur 18. Alaphilippe soleert naar zijn 2e ritzege in de Tour.

    Alaphilippe soleert naar zijn 2e ritzege in de Tour

   6. 17 uur 17. De Britse stoomtrein kijkt niet om, enkele favorieten moeten opletten dat ze zich niet laten verrassen. .
   7. 17 uur 15. Ondertussen zijn ook de favorieten aan hun afdaling begonnen. Landa probeert de Sky-brigade onder druk te zetten. .
   8. 17 uur 13. Bisnummer voor Alaphilippe. Alaphilippe zweept het publiek op. De Franse chouchou doet een gouden zaak in het bollenklassement, maar mag vooral als meesterdaler weer het zegegebaar maken. Wat een lefgozer! Izagirre is tweede voor Yates.
   9. 17 uur 11. Laatste kilometer! Daar is de boog van de laatste 1.000 meter. Alaphilippe mag zo meteen zijn tweede ritzege in deze Tour vieren. .
   10. 17 uur 11. "Het is een krak". José De Cauwer over de daler Julian Alaphilippe.
   11. 17 uur 10. Yates lijkt de strijdbijl te begraven. Hij krijgt ook het gezelschap van Izagirre. We mogen Alaphilippe wellicht stilaan opschrijven. .
   12. 17 uur 10. Adam Yates gaat onderuit in een bocht en ziet Alaphilippe voorbij vlammen.

    Adam Yates gaat onderuit in een bocht en ziet Alaphilippe voorbij vlammen

   13. 17 uur 09. 10 seconden, meer heeft Alaphilippe niet. Hij heeft in principe natuurlijk ook nog het voordeel van zijn sprint. .
   14. 17 uur 08. Nog 4 kilometer. Het is gekkenwerk wat Alaphilippe doet. Yates vecht voor wat hij waard is, maar hij heeft natuurlijk een tik gekregen bij die val.
   15. 17 uur 08. "Een afdaling bergaf: ik zie het niet graag". José De Cauwer.
   16. 17 uur 07. Alaphilippe stoomt Yates zonder pardon voorbij. De Brit zit weer op zijn fiets en het verschil is beperkt. Maar de Fransman stort zich als een gek naar beneden. .
   17. 17 uur 06. Nog 7 km: val van Yates! Het is prijs, weliswaar bij de leider: Yates schuift onderuit in een bocht en ligt tegen de grond. .
   18. 17 uur 05. "Als hij Yates in het vizier krijgt, dan zal Alaphilippe zijn risicograad nog verhogen". Michel Wuyts.