Aalvlugge Cort Nielsen scoort twee op een rij voor Astana in Carcassonne

  Tour de France: Rit 15
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  24°Cdistance 181.5 km
  location 13:21: Millau - 17:47: Carcassonne
  trophy Magnus Cort
  einde
  startfinish
  0306090120150181.5

   Magnus Cort Nielsen heeft de 15e Touretappe op zijn naam geschreven. Hij troefde medevluchters Bauke Mollema en Ion Izagirre eenvoudig af in de sprint. Na Omar Fraile scoort Astana zo 2 op een rij. 

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdNoirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte201 kmGaviriaGaviria
   2wegwedstrijdMouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon182,5 kmSaganSagan
   3ploegentijdritCholet - Cholet35,5 kmBMCVan Avermaet
   4wegwedstrijdLa Baule - Sarzeau195 kmGaviriaVan Avermaet
   5wegwedstrijdsemi bergetappeLorient - Quimper204,5 kmSaganVan Avermaet
   6wegwedstrijdsemi bergetappeBrest - Mûr-de-Bretagne181 kmMartinVan Avermaet
   7wegwedstrijdFougères - Chartres231 kmGroenewegenVan Avermaet
   8wegwedstrijdDreux - Amiens181 kmGroenewegenVan Avermaet
   9wegwedstrijdArras - Roubaix156,5 kmDegenkolbVan Avermaet
   10wegwedstrijdbergetappeAnnecy - Le Grand-Bornand158,5 kmAlaphilippeVan Avermaet
   11wegwedstrijdbergetappeAlbertville - La Rosière108,5 kmThomasThomas
   12wegwedstrijdbergetappeBourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez175,5 kmThomasThomas
   13wegwedstrijdLe Bourg-d'Oisans - Valence169,5 kmSaganThomas
   14wegwedstrijdsemi bergetappeSaint-Paul-Trois-Châteaux - Mende188 kmFraileThomas
   15wegwedstrijdbergetappeMillau - Carcassonne181,5 kmCortThomas
   16wegwedstrijdbergetappeCarcassonne - Bagnères-de-Luchon216 kmAlaphilippeThomas
   17wegwedstrijdbergetappeBagnères-de-Luchon - Col de Portet65 kmQuintanaThomas
   18wegwedstrijdTrie-sur-Baïse - Pau171 kmDémareThomas
   19wegwedstrijdbergetappeLourdes - Laruns200,5 kmRoglicThomas
   20individuele tijdritSaint-Pée-sur-Nivelle - Espelette31 kmDumoulinThomas
   21wegwedstrijdHouilles - Parijs116 kmKristoffThomas

   Rit 15 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Magnus Cort Nielsen overleefde de beklimming van de Pic de Nore, legde iedereen lam in de afdaling en maakte het meesterlijk af in de sprint. De Deen bezorgde zijn ploeg Astana een tweede feestdag op rij.
   • Verliezer van de dag: Lilian Calmejane wilde zich dolgraag tonen in zijn geboortestreek, maar koos niet de slimste manier. Werd teruggefloten na een kansloze onderneming en liet zich in het slot ringeloren.
   • Opvallend: Peter Sagan moest afhaken op de laatste klim, maar zijn statistieken blijven duizelingwekkend. De Slovaak pakt zijn 100e groene trui en scoort voorlopig 452 punten op een maximum van 970. Pure waanzin.

   Cort Nielssen snelt naar winst in de 15e rit

   Ruime vlucht na razend eerste wedstrijduur

   Van bij de start in de schaduw van het indrukwekkende Viaduc de Millau zat het er bovenarms op in het peloton. De eerste helling van de dag lag al na 9 km en dus voelden Yates en Barguil zich geroepen om een bommetje te gooien. Ze waren echter overmoedig en moesten de puntjes op de Côte de Luzençon aan bollenman Alaphilippe laten.

    

   Yates en Barguil lieten zich niet ontmoedigen en kozen opnieuw het hazenpad, deze keer in het gezelschap van Mühlberger. Ook deze keer kregen ze geen bewegingsvrijheid. Kilometers lang hield een dol jagend peloton de drie binnen handbereik, tot ze voorin begrepen hadden dat het niet zou lukken. Op de glooiende wegen van Millau naar Carcassonne bleef het aanvallen regenen.

    

   Plots was de goeie vlucht dan toch vertrokken. 29 renners bestegen de flanken van de Colde Sié, met daarbij onze landgenoten Van Avermaet en Pauwels. Ook Sagan kwam aansluiten om wat extra groene punten te scoren. Voor de hyperactieve Calmejane ging het niet snel genoeg, maar hij werd na een dwaze vlucht tot de orde geroepen door zijn ploegleider.

   Majka gokt, maar Cort Nielsen is de rapste

   In de ruime kopgroep ging het steeds meer rommelen. Skujins probeerde het tot twee keer toe, maar kreeg geen vrijgeleide. Grelliers aanval droeg verder en de Fransman kreeg na een paar kilometer worstelen zijn landgenoot Bernard mee. Die twee begonnen met een beperkte voorsprong aan de Pic de Nore.

    

   Op die klim van 1e categorie, de zwaarste van de dag, waren de twee evenwel niet bestand tegen de slagkracht van Majka. De Poolse klimmer fladderde fluks voorbij en fietste een kleine voorsprong bij elkaar.  Mollema en Cort Nielsen waren op de top van de Pic de Nore de eerste achtervolgers en kregen in de afzink steun van Skujins, Valgren Andersen, Calmejane, Pozzovivo en Izagirre. Tegen die overmacht kon de eenzame Majka niet standhouden.

    

   Astana, Bahrain en Trek hadden zo elk een koppeltje in de kopgroep en speelden dat numerieke overwicht handig uit. Mollema gaf de aanzet, Cort Nielsen en Izagirre sloten aan en de rest was eraan voor de moeite. De snelle Cort Nielsen beantwoordde op weg naar Carcassonne elke schuchtere poging van zijn kompanen en klaarde de klus zonder problemen in de sprint.

   Serge Pauwels is betrokken bij zware val en vreest voor breuk

   Winnaar Cort Nielsen: "Ploeg zei al langer dat dit mijn etappe was"

   “Dit is echt geweldig. Hier droomde ik al van, zelfs voordat ik begon met fietsen” klinkt het bij dagwinnaar Magnus Cort Nielsen. “Het is mijn eerste Tour en ik ben echt blij om meteen de zege te pakken. Ik wil mijn team bedanken voor de hulp en het vertrouwen dat ze in mij hebben, zeker ook met Michael (Valgren Andersen) in de finale.“

    

   “Het scenario was perfect met Michael in de kopgroep. De ploeg zei al langer dat dit een etappe was voor mij en dat we samen in de vlucht moesten raken. En alles verliep perfect volgens plan.”

    

   “Of de overwinning van Omar Fraile me vandaag inspireerde? Toch wel. Hij gaf me het vertrouwen dat het mogelijk is om hier te winnen in m'n (eerste) Tour”, besluit de Deen.

   Fase per fase

   1. 17 uur 51. De achterblijvers van de ruime kopgroep druppelen binnen. Pauwels komt met enkele anderen ten val in de laatste bocht.
   2. 17 uur 47. Cort Nielsen wint! Magnus Cort Nielsen heeft de snelste benen van de kopgroep en maakt het meesterlijk af. Na gisteren met Fraile is het opnieuw een feestdag voor Astana. Ploegmaat Valgren Andersen komt na Izagirre en Mollema als vierde over de streep.
   3. 17 uur 46. Laatste kilometer! De spanning is te snijden in Carcassonne. Izagirre en Mollema dringen Cort Nielsen de koppositie op, een aanval komt er niet meer.
   4. 17 uur 45. We zitten op minder dan 2 km van de streep. Izagirre weet dat hij Cort Nielsen los moet rijden, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
   5. 17 uur 44. Nog eens een Deen? Het is al negen jaar geleden dat een Deen een etappe in de Tour wist te winnen. Cort Nielsen kan de opvolger worden van Nicki Sørensen, die in 2009 vierde in Vittel.
   6. 17 uur 44. Mollema, Izagirre en Nielsen springen weg van de rest.

    Mollema, Izagirre en Nielsen springen weg van de rest

   7. 17 uur 41. Cort Nielsen is de snelste van de drie voorin, maar Mollema en Izagirre zijn geslepen figuren die je niet zomaar kunt afschrijven. In het peloton is het alle hens aan dek, want de wind staat schuin op kop. Trekken we een paar waaiers?
   8. 17 uur 40. Drie man weg. Mollema, Cort Nielsen en Izagirre zijn plots los. Calmejane kan niet volgen en heeft het spek aan zijn been. De andere jongens van Astana, Trek en Bahrain zullen natuurlijk niets ondernemen en Majka zit al half kapot.
   9. 17 uur 37. Mollema voelt dat het moment gekomen is en opnieuw is het Cort Nielsen die het gat meteen dicht.
   10. 17 uur 36. Pozzovivo is de eerste die de kopgroep probeert te doen ontploffen. Cort Nielsen roept hem tot de orde en stoomt door, de anderen sluiten uiteindelijk weer aan.
   11. 17 uur 35. Majka wordt ingelopen, kopgroep telt nu 8 man.

    Majka wordt ingelopen, kopgroep telt nu 8 man

   12. 17 uur 34. "In de sprint hebben de anderen geen kans tegen Valgren Andersen en Cort Nielsen". José De Cauwer.
   13. 17 uur 31. Martin en Sagan worden opgeslokt door het peloton. In de kopgroep draaide het daarnet nog vrij vlot rond, maar nu zit de klad er wat in. Er wordt duchtig gegluurd en hier en daar slaat iemand slinks een beurt over.
   14. 17 uur 28. Welk koppel pakt de zaak het slimst aan? Majka wordt gegrepen en dus kan het pokerspel beginnen.
   15. 17 uur 26. De dappere aanval van Martin haalt weinig uit, hij is het grootste deel van zijn voorsprong alweer kwijt. Hij zal elders zijn achterstand in het klassement moeten ophalen. Voorin blijft Majka spartelen.
   16. 17 uur 23. Nog 20 km. Rafal Majka blijft op de bochtige wegen van het departement van de Aude uit het zich van de achtervolgers, maar de kloof is zeker overbrugbaar. De laatste kilometer in aankomstplaats Carcassonne loopt overigens lichtjes op, daar kan een renner nog helemaal stuk gaan.
   17. 17 uur 20. Opletten in de afdaling! Bardet vliegt bijna uit de bocht.

    Opletten in de afdaling! Bardet vliegt bijna uit de bocht

   18. 17 uur 19. Calmejane (Direct Energie) komt samen met de koppeltjes Skujins-Mollema (Trek), Valgren-Nielsen (Astana) en Pozzovivo-Izagirre (Bahrain) zoetjesaan dichter bij Majka.
   19. 17 uur 16. Romain Bardet neemt risico's in de afdaling en belandt bijna in het decor..