Hattrick voor de groene trui: Sagan is ook "the best of the rest"

  Tour de France: Rit 13
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  30°Cdistance 169.5 km
  location 13:45: Le Bourg-d'Oisans - 17:30: Valence
  trophy Peter Sagan
  einde
  startfinish
  0306090120169.5

   Peter Sagan heeft ook de 13e etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen, zijn derde dagsucces al in deze Tour. De groene trui klopte Alexander Kristoff en Arnaud Démare, zowat de enige overgebleven spurters, in een zuivere sprint. Geraint Thomas blijft leider.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdNoirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte201 kmGaviriaGaviria
   2wegwedstrijdMouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon182,5 kmSaganSagan
   3ploegentijdritCholet - Cholet35,5 kmBMCVan Avermaet
   4wegwedstrijdLa Baule - Sarzeau195 kmGaviriaVan Avermaet
   5wegwedstrijdsemi bergetappeLorient - Quimper204,5 kmSaganVan Avermaet
   6wegwedstrijdsemi bergetappeBrest - Mûr-de-Bretagne181 kmMartinVan Avermaet
   7wegwedstrijdFougères - Chartres231 kmGroenewegenVan Avermaet
   8wegwedstrijdDreux - Amiens181 kmGroenewegenVan Avermaet
   9wegwedstrijdArras - Roubaix156,5 kmDegenkolbVan Avermaet
   10wegwedstrijdbergetappeAnnecy - Le Grand-Bornand158,5 kmAlaphilippeVan Avermaet
   11wegwedstrijdbergetappeAlbertville - La Rosière108,5 kmThomasThomas
   12wegwedstrijdbergetappeBourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez175,5 kmThomasThomas
   13wegwedstrijdLe Bourg-d'Oisans - Valence169,5 kmSaganThomas
   14wegwedstrijdsemi bergetappeSaint-Paul-Trois-Châteaux - Mende188 kmFraileThomas
   15wegwedstrijdbergetappeMillau - Carcassonne181,5 kmCortThomas
   16wegwedstrijdbergetappeCarcassonne - Bagnères-de-Luchon216 kmAlaphilippeThomas
   17wegwedstrijdbergetappeBagnères-de-Luchon - Col de Portet65 kmQuintanaThomas
   18wegwedstrijdTrie-sur-Baïse - Pau171 kmDémareThomas
   19wegwedstrijdbergetappeLourdes - Laruns200,5 kmRoglicThomas
   20individuele tijdritSaint-Pée-sur-Nivelle - Espelette31 kmDumoulinThomas
   21wegwedstrijdHouilles - Parijs116 kmKristoffThomas

   De 13e rit in een notendop

   • Belgen van de dag: Door de opgave van tal van sprinters laaide de hoop bij de mannen met ontsnappingsplannen op. Thomas De Gendt en Dimitri Claeys konden meeglippen, maar ze kregen maar 2 collega's mee en dat was een onbegonnen zaak. Ze kregen nooit meer dan 3 minuten.
   • Opvallend: Peter Sagan behaalt zijn 11e zege in de Tour, slechts 2 actieve renners doen beter (Mark Cavendish en Marcel Kittel).

   Verslag van de 13e rit:

   Kansloze vlucht, late uitval Gilbert

   De 3 ritten door de Alpen hadden hun tol geëist bij de sprinters: bye bye Greipel, Cavendish, Kittel, Groenewegen en Gaviria. Bleven er nog wel genoeg over om de vluchters te muilkorven in de relatief vlakke rit naar Valence? Het antwoord was al snel duidelijk: ja!

    

   Vooral Groupama-FDJ liet vanaf de start duidelijk merken dat ontsnappingen vandaag eigenlijk zinloos zouden zijn. Thomas De Gendt, Dimitri Claeys, Michael Schär en Tom Scully probeerden toch zin aan hun leven en deze etappe te geven, maar toen ze nauwelijks speelruimte kregen, wisten ze ook al hoe laat het was.

    

   In de finale moest het peloton een paternoster van rotondes zien te verwerken, maar dat verliep allemaal zonder problemen. Het bochtenwerk inspireerde  Philippe Gilbert wel tot een ultieme jump onder de rode vod. Maar opnieuw hengelde Groupama hem weer binnen.

    

   Gesterkt door zoveel vertrouwen van zijn team ging Démare als eerste topper aan in de sprint. Europees kampioen Kristoff stormde hem als eerste voorbij, maar het was uiteindelijk de onvermijdelijke Peter Sagan die het laatste woord had.

   Sagan: "Moet nog in Parijs geraken"

   Nummer drie voor Peter Sagan en daar was de Slovaak uiteraard blij mee. "Deze rit was een goudklompje voor ons. Het is fantastisch. Ik ben heel blij met de overwinning, maar ik moet ook mijn ploegmaats bedanken. Zij hebben weer een uitstekende job gedaan", zegt Sagan.

    

   "Gelukkig was het vandaag een vlakke etappe, zodat iedereen wat kon herstellen van de vermoeidheid. Ik kwam wat laat in de sprint. Op 600 meter van de finish zat ik nog ver en op dat laatste klimmetje moest ik nog terrein goedmaken. Daarna bleef ik aan het wiel van Kristoff en ik ben heel blij dat ik ze kon kloppen."

   De groene trui lijkt Sagan niet meer te kunnen ontsnappen. "Dat lijkt misschien wel zo, maar ik moet wel nog in Parijs geraken."

   Démare: "Geklopt door de sterkste"

   Z'n ploeg deed er alles aan, maar Arnaud Démare kon het werk van z'n FDJ-ploegmaats niet afronden. "Ik heb erin geloofd. Ik was goed vertrokken, maar ik ben geklopt door de sterkste. Sagan staat erboven, hij heeft de wind mee."

    

   "Het was vreemd om vandaag als gekken te sprinten. Gisteren reden we nog op het binnenblad naar Alpe d'Huez. Ik dacht dat ik ging winnen. Misschien was ik iets te afwachtend toen het losbrak in de sprint. Maar ik heb nergens spijt van, het team heeft fantastisch werk geleverd. Het zijn de benen die spreken, we kwamen uitgeput uit de Alpen."

   Fase per fase

   1. 17 uur 32. Démare viel uiteindelijk stil, hij eindigt op de 3e plaats.
   2. 17 uur 31. Sagan met zijn 3e! Sagan komt helemaal op het einde weer boven water drijven. Hij steekt Kristoff de loef af.
   3. 17 uur 30. Groupama haalt Gilbert terug. We gaan sprinten!
   4. 17 uur 29. Aanval Gilbert! Philippe Gilbert gooit de knuppel in het hoenderhoek onder de rode vod. Hij slaat een mooi gaatje.
   5. 17 uur 29. Stuyven zal de sprint moeten aantrekken voor Degenkolb. Hij zit nu al in 2e positie, vlak voor zijn kopman.
   6. 17 uur 29. "Lampaert zit klaar voor als het even stilvalt". José De Cauwer.
   7. 17 uur 27. Ook Greg Van Avermaet lijkt zich te willen gooien. Misschien kan hij van de verwarring gebruik maken, met al die versmallingen, bochten en rotondes.
   8. 17 uur 27. Trek heeft de strijd gewonnen om met zijn treintje de ultieme finale in te gaan. Kan Degenkolb zijn 2e ritzege in deze Tour meegrissen?
   9. 17 uur 24. Sky neemt het heft in handen, met een treintje voor Thomas. Ook Trek meldt zich nu, net als Cofidis. De andere teams proberen zich te verzamelen.
   10. 17 uur 24. Gele trui Thomas zit voortdurend in de eerste 10 plaatsen van het peloton. Intussen is Sagan met zijn traditionele acrobatenwerk bezig. Her en der snelt hij renners voorbij.
   11. 17 uur 22. Schär bijna gegrepen. Terwijl de renners van rotonde naar rotonde slalommen, krijgt het peloton Schär in zicht. Een moedige poging, maar gedoemd om te mislukken.
   12. 17 uur 22. "We zien Lampaert vooraan. Misschien kunnen we een late uitval van hem verwachten, zoals in de Vuelta.". José De Cauwer.
   13. 17 uur 13. Het verschil is nog altijd een halve minuut, maar niemand in het peloton twijfelt eraan dat Schär nog gegrepen zal worden. De teams van de klassementsmannen hebben zich nu ook gemeld om hun kopman veilig door de finale te loodsen.
   14. 17 uur 06. "Dit had een Gaviria-dag moeten worden". Michel Wuyts ziet geen andere Colombiaan winnen op de nationale feestdag van Colombia.
   15. 17 uur 04. Verbrokkeling vooraan. Schär versnelt, maar Scully wil hem niet zomaar de Prijs van de Strijdlust cadeau doen. Claeys dringt niet verder aan.
   16. 17 uur 02. De Gendt past. Thomas De Gendt is het beu om de speelbal van het peloton te zijn. Hij laat zich dan ook als eerste uitzakken in het peloton. "Hij laat hiermee wel een prijs liggen", merkt Michel Wuyts op.
   17. 16 uur 50. Gevaarlijke finale. Er staan minder dan 35 kilometer op ons tellertje en dus kunnen we ons stilaan opmaken voor de finale. Die belooft verraderlijk en zelfs gevaarlijk te worden, zeker met een rotonde op 350 meter van de eindstreep.
   18. 16 uur 43. Démare: "We zijn allemaal moe".

    Démare: "We zijn allemaal moe"