Thomas zet zijn gele trui nog wat extra in de verf op Alpe d'Huez

  Tour de France: Rit 12
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  31°Cdistance 175.5 km
  location 12:27: Bourg-Saint-Maurice - 17:42: Alpe d'Huez
  trophy Geraint Thomas
  einde
  startfinish
  0306090120150175.5

   Geraint Thomas (Sky) heeft ook de Alpenrit naar Alpe d'Huez naar zijn hand gezet. De leider was de snelste van een favorietengroepje. In het gekkenhuis werd Tom Dumoulin tweede, Romain Bardet eindigde derde. Sky-ploegmaat Chris Froome eindigde vierde.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdNoirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte201 kmGaviriaGaviria
   2wegwedstrijdMouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon182,5 kmSaganSagan
   3ploegentijdritCholet - Cholet35,5 kmBMCVan Avermaet
   4wegwedstrijdLa Baule - Sarzeau195 kmGaviriaVan Avermaet
   5wegwedstrijdsemi bergetappeLorient - Quimper204,5 kmSaganVan Avermaet
   6wegwedstrijdsemi bergetappeBrest - Mûr-de-Bretagne181 kmMartinVan Avermaet
   7wegwedstrijdFougères - Chartres231 kmGroenewegenVan Avermaet
   8wegwedstrijdDreux - Amiens181 kmGroenewegenVan Avermaet
   9wegwedstrijdArras - Roubaix156,5 kmDegenkolbVan Avermaet
   10wegwedstrijdbergetappeAnnecy - Le Grand-Bornand158,5 kmAlaphilippeVan Avermaet
   11wegwedstrijdbergetappeAlbertville - La Rosière108,5 kmThomasThomas
   12wegwedstrijdbergetappeBourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez175,5 kmThomasThomas
   13wegwedstrijdLe Bourg-d'Oisans - Valence169,5 kmSaganThomas
   14wegwedstrijdsemi bergetappeSaint-Paul-Trois-Châteaux - Mende188 kmFraileThomas
   15wegwedstrijdbergetappeMillau - Carcassonne181,5 kmCortThomas
   16wegwedstrijdbergetappeCarcassonne - Bagnères-de-Luchon216 kmAlaphilippeThomas
   17wegwedstrijdbergetappeBagnères-de-Luchon - Col de Portet65 kmQuintanaThomas
   18wegwedstrijdTrie-sur-Baïse - Pau171 kmDémareThomas
   19wegwedstrijdbergetappeLourdes - Laruns200,5 kmRoglicThomas
   20individuele tijdritSaint-Pée-sur-Nivelle - Espelette31 kmDumoulinThomas
   21wegwedstrijdHouilles - Parijs116 kmKristoffThomas

   Rit 12 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Winnen op Alpe d’Huez in de gele trui, veel mooier wordt het niet voor Geraint Thomas. Hij doseerde zijn krachten perfect op de slotklim naar Alpe d’Huez en had op het einde nog genoeg jus in z’n benen om z’n compagnons in de spurt te verschalken.
   • Verliezer van de dag: De Nederlandse supporters op Alpe d’Huez werden gek toen Steven Kruijswijk op 73 km van de finish solo ging en tot ruim 6 minuten uitliep op de favorieten. Maar dat bleek net niet genoeg, in de slotkilometers naar Alpe d’Huez werd de Nederlander nog gegrepen.
   • Opvallend: Geraint Thomas is de eerste Brit die een Touretappe met aankomst op Alpe d’Huez wint. Hij is ook de eerste die dat klusje klaart in de gele trui. Lance Armstrong deed het hem voor in 2004, maar werd nadien uit de uitslag geschrapt wegens dopinggebruik.

   Thomas is de snelste van de favorieten en wint op Alpe d’Huez

   Vuurwerk op Alpe d'Huez, geen droomzege voor Kruijswijk

   Steven Kruijswijk leek kilometerslang op weg naar een van de mooiste overwinningen in zijn carrière. De Nederlander sprong mee met de vroege vlucht op de Col de la Madeleine en ging op ruim 73 kilometer van de finish solo op de Col de la Croix de Fer.

    

   De Nederlander hield aan de voet van de slotklim naar Alpe d’Huez nog ruim 4 minuten over op de groep met de favorieten. Dat bleek niet genoeg, want bij de klassementsrenners brak de strijd helemaal open. Nibali gooide als eerste z’n kaarten op tafel, maar echt goed waren die niet. Bernal bracht alles weer bij elkaar.

    

   Ook een schuchtere poging van Quintana droeg niet ver. De Colombiaan had meteen z’n best pijlen verschoten en moest Froome en co laten gaan. Dan zat er meer schwung op de aanval van Bardet, maar toen Froome z’n duivels ontbond op 4 kilometer van de top trapte de Fransman even op z’n adem. Kruijswijk zag z’n droom uit elkaar spatten toen de viervoudige Tourwinnaar hem voorbij snelde.

   Bekijk de beklimming van Alpe d'Huez

   Froome raakt Dumoulin niet kwijt, Thomas klaart de klus

   Froome leek een machtsgreep te plegen, maar dat was buiten Dumoulin gerekend. De Nederlander liet een beresterke indruk en bracht Thomas en Bardet weer bij Froome. Nibali was er dan al niet meer bij na een val in volle finale. Op een stuk waar rook het zicht belemmerde, kreeg de Italiaan een tik van een motard.

    

   Het steekspel kon nu beginnen met zowel Bardet als Dumoulin die nog probeerden weg te raken. Tevergeefs en dus werd er gesprint met z’n vijven, want ook Landa was nog teruggekeerd.

    

   Thomas was duidelijk de snelste en pakte net als gisteren de ritzege. Het geel zit meteen nog iets steviger om z’n schouders. Dumoulin, Bardet en Froome moesten opnieuw vrede nemen met de ereplaatsen. Nibali en Roglic wisten de schade te beperken en rolden op 13 seconden van Thomas over de finish.

   Froome haalt Bardet terug, Thomas haalt Dumoulin terug

   Fase per fase

   1. 17 uur 44. Nibali is ondanks zijn val nog 6e geworden op een handvol seconden. Fuglsang en Quintana zijn gefinisht op ongeveer 45 seconden.
   2. 17 uur 43. Thomas wint! Thomas heeft nog de meeste kracht in z'n benen en sprint naar z'n tweede ritzege op rij, onder boegeroep van een deel van het publiek. Dumoulin is 2e, Bardet 3e. Froome moet vrede nemen met de 4e plaats. Landa bolt wat later als 5e over de lijn. .
   3. 17 uur 42. Landa raakt niet weg, we krijgen een sprint met 5.
   4. 17 uur 42. Landa valt aan, terwijl ook Nibali en Roglic op het punt staan terug te keren.
   5. 17 uur 41. Landa er weer bij. Landa komt weer aansluiten bij de vier koplopers bij het ingaan van de laatste kilometer. Nibali en Roglic weten de schade te beperken in de achtervolging.
   6. 17 uur 40. Sprinten voor de winst? Dumoulin blijft tempo maken, de andere drie kleven in zijn wiel. Krijgen we een sprint om de prestigieuze zege op^Alpe d'Huez?
   7. 17 uur 40. Froome haalt Bardet terug, Thomas haalt Dumoulin terug.

    Froome haalt Bardet terug, Thomas haalt Dumoulin terug

   8. 17 uur 39. Nog 2 km. De tenoren blijven elkaar het leven zuur maken. Ze zijn weer met vier samen, nog 2 kilometer te gaan.
   9. 17 uur 39. Froome wordt opnieuw gegrepen, Kruijswijk is er aan voor de moeite.

    Froome wordt opnieuw gegrepen, Kruijswijk is er aan voor de moeite

   10. 17 uur 38. Dumoulin valt aan! Dumoulin rijdt naar Froome en Bardet toe en versnelt dan zelf. Thomas kleeft in zijn wiel, Froome en Bardet moeten enkele meters laten. Wat een strijd!
   11. 17 uur 38. Nog maar eens Bardet. Bardet plaatst weer een versnelling en gooit zo Landa weer overboord. Froome gaat alleen in de achtervolging op Bardet. Dumoulin moet even passen.
   12. 17 uur 38. Froome valt aan op 4 kilometer van de finish, Nibali gaat tegen de grond.

    Froome valt aan op 4 kilometer van de finish, Nibali gaat tegen de grond

   13. 17 uur 37. De onfortuinlijke Nibali probeert in z'n ééntje de schade te beperken. Landa is intussen komen aanpikken bij Froome en co.
   14. 17 uur 36. Het steekspel kan nu echt beginnen. Bardet waagt nog maar eens zijn kans, maar het is meer een schijnmanoeuvre.
   15. 17 uur 35. Dumoulin geeft zich niet gewonnen. Dumoulin geeft een beresterke indruk. Hij rijdt zowaar het gaatje naar Froome dicht en brengt zo ook Thomas en Bardet terug. Voor Kruijswijk is het over en uit.
   16. 17 uur 34. Erop en erover. Froome pleegt een machtsgreep. Hij vliegt Kruijswijk voorbij. De Nederlander zal na een indrukwekkende prestatie met lege handen achterblijven.
   17. 17 uur 33. Dumoulin leidt de achtervolging op Froome, met Thomas en Bardet in zijn wiel. Froome stoomt intussen door naar Kruijswijk.
   18. 17 uur 32. Froome valt aan, Nibali valt. Met nog 4 kilometer te gaan trekt Froome in de aanval, hij gaat in één ruk voorbij Bardet. Minder goed nieuws voor Nibali, hij is tegen de vlakte gegaan.
   19. 17 uur 32. Plaatselijke Zidane komt geweldig in de weg rijden: "Domme kloot".

    Plaatselijke Zidane komt geweldig in de weg rijden: "Domme kloot"

   20. 17 uur 30. Thomas zet zich op kop. Thomas neemt het over van Bernal en jaagt het tempo met een ruk de hoogte in. Hij brengt de groep weer dichter bij Bardet, die eens achterom kijkt.