• home
 • video
 • pas verschenen

  Dumoulin dynamiteert Sky, maar uitgekookte Thomas pleegt op de valreep een coup

  Tour de France: Rit 11einde
  30 °C/>wegwedstrijd
  VertrekAlbertville - AankomstLa Rosière -
  Afstand108,5 km
  020406080108.5

   Geraint Thomas (Sky) heeft zijn sollicitatie als favoriet voor de Tour nog wat kracht bijgezet. De Welshman ging in de laatste hectometers van de tweede Alpenrit voorbij vluchter Mikel Nieve en is ook de nieuwe leider. Tom Dumoulin werd tweede, Chris Froome derde. Sky heeft de touwtjes na vandaag dus nog wat strakker in handen.

   Tour de France
   -
   datumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   />Noirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte201 kmGaviriaGaviria
   />Mouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon182.5 kmP. SaganP. Sagan
   Cholet - Cholet35.5 kmBMCVan Avermaet
   />La Baule - Sarzeau195 kmGaviriaVan Avermaet
   />Lorient - Quimper204.5 kmP. SaganVan Avermaet
   />Brest - Mûr-de-Bretagne181 kmMartinVan Avermaet
   />Fougères - Chartres231 kmGroenewegenVan Avermaet
   />Dreux - Amiens181 kmGroenewegenVan Avermaet
   />Arras - Roubaix156.5 kmDegenkolbVan Avermaet
   />Annecy - Le Grand-Bornand158.5 kmJ. AlaphilippeVan Avermaet
   />Albertville - La Rosière108.5 kmThomasThomas
   />Bourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez175.5 kmThomasThomas
   />Le Bourg-d'Oisans - Valence169.5 kmP. SaganThomas
   />Saint-Paul-Trois-Châteaux - Mende188 kmFraileThomas
   />Millau - Carcassonne181.5 kmCortThomas
   />Carcassonne - Bagnères-de-Luchon216 kmJ. AlaphilippeThomas
   />Bagnères-de-Luchon - Col de Portet65 kmN. QuintanaThomas
   />Trie-sur-Baïse - Pau171 kmDémareThomas
   />Lourdes - Laruns200.5 kmRoglicThomas
   Saint-Pée-sur-Nivelle - Espelette31 kmDumoulinThomas
   />Houilles - Parijs116 kmKristoffThomas

   Rit 11 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Team Sky spaarde het beste op voor de slotklim en zette de Tour daar met een machtsgreep naar z’n hand. Geraint Thomas snelde in La Rosière naar de ritzege én het geel, terwijl Froome een tik uitdeelde aan de andere favorieten.
   • Verliezer van de dag: Mikel Nieve leek na een dag in de aanval op weg naar een mooie overwinning in de 2e Alpenrit. Maar de rit duurde net iets te lang voor de Bask. In de laatste hectometers van de slotklim werd hij nog voorbijgesneld door Thomas. Hij eindigde uiteindelijk vijfde.
   • Opvallend: Zowel Movistar als Bahrain-Merida reden zich vandaag in de kijker, maar blijven met lege handen achter. Valverde viel aan, maar zakte er uiteindelijk helemaal door. Nibali kon het kopwerk van Pellizotti en Pozzovivo dan weer niet verantwoorden.

   Uitgebreid verslag

   Video player inladen ...

   Valverde en Dumoulin steken het vuur aan de lont

   Een korte, maar pittige bergrit kreeg ook een pittige start. Sagan trok meteen ten aanval en raapte weer wat extra punten voor z’n groene trui op. Ook Alaphilippe, gisteren nog ritwinnaar, sprong weer mee in de dans. De bolletjestruidrager dikte zijn puntentotaal verder aan op de Montée de Bisanne. Serge Pauwels zat weer mee in vlucht en ook Thomas De Gendt was van de partij in de ruime kopgroep.

    

   Op de Col du Pré, de 2e beklimming van de dag, werd de kopgroep stevig uitgedund. Ook Alaphilippe zag plots zwarte sneeuw en moest de rol lossen. In het peloton werd de hegemonie van Team Sky even verbroken door Movistar. Valverde koos voor de aanval, op zoek naar z’n ploegmaat Soler. Froome en z’n luitenanten lieten begaan, Nibali stuurde z’n knechten bij Bahrain-Merida wel in de loopgraven.

    

   In de afdaling van de Cormet de Roselend dropte Dumoulin een bommetje. De Nederlander reed samen met ploegmaat Kragh Andersen weg uit de favorietengroep, op weg naar Valverde en Soler. Eenmaal bij Valverde weigerde die op de slotklim naar La Rosière over te nemen en dus ging Dumoulin er alleen vandoor. Valverde kwam niet veel later de man met hamer tegen.

   Aanval Dumoulin

   Video player inladen ...

   Thomas slaat dubbelslag op slotklim naar La Rosière

   Vooraan bleef er intussen weinig over van de imposante kopgroep van 31 renners. Nieve had nog het meeste energie in de tank en liet onder meer Barguil, Herrada en Caruso achter. 

    

   In het peloton zorgde de slotklim voor vuurwerk. Niet Froome, maar ploegmaat Thomas stak het vuur aan de lont. Met een stevige versnelling sprong hij weg uit de favorietengroep en in geen tijd reed de Brit naar Dumoulin en overlever Caruso.

    

   Bij de favorieten kwam de volgende prik van Daniel Martin en die kreeg zowaar Froome mee in z’n wiel. Bardet, Quintana, Roglic en Nibali keken naar elkaar en reageerden niet. Voor Froome ging het niet snel genoeg, hij gooide ook nog Martin overboord en ging op zoek naar Dumoulin en Thomas.

    

   Die laatste zag z’n kopman komen en plaatste daarop nog maar eens een versnelling in de laatste kilometer. Dumoulin en Caruso moesten passen en Thomas ging in één ruk ook nog voorbij koploper Nieve. Thomas pakte zo de volle buit op La Rosière: ritwinst én geel. Dumoulin en Froome werden op 20 seconden 2e en 3e. Bardet, Quintana, Roglic en Nibali kregen aan de finish een minuut aangesmeerd. Voor Valverde was de schade nog groter, hij finishte op 3'30". 

   Laatste kilometer

   Video player inladen ...

   Fase per fase

   1. Geraint Thomas wint 11e rit na dolle laatste kilometer

   2. Valverde likt z'n wonden

    Movistar houdt weinig tot niks over aan het plannetje met Valverde. De Spanjaard rolt binnen op 3'25" van Thomas.
   3. Bardet, Nibali, Quintana en Roglic komen op 1 minuut achterstand binnen. Zij waren niet opgewassen tegen het slotoffensief van Team Sky.
   4. Dumoulin finisht als tweede op 21 seconden. Froome maakt het succes van Team Sky compleet op de derde plaats
   5. Martin gaat in de tegenaanval en krijgt Froome mee

   6. Thomas wint!

    Geraint Thomas slaat een dubbelslag op La Rosière. Hij wint de rit en neemt ook de gele trui over van Van Avermaet. Indrukwekkend nummer van de Brit.
   7. Stevige prik van Thomas

    Thomas gaat in één ruk ook nog voorbij Nieve. Hij is op weg naar de ritzege én de gele trui.
   8. Froome gaat alleen

    Froome laat Martin achter en gaat op zoek naar Dumoulin en Thomas. Die voelt z'n ploegmaat komen en gaat er op zijn beurt alleen vandoor.
   9. Froome en Martin volgen op 40" van Nieve en op zo'n 10" van Dumoulin, Thomas en Caruso. Bardet, Quintana, Roglic, Kruijswijk en Nibali moeten een halve minuut toegeven op Froome en Martin.
   10. Thomas is bij Dumoulin gekomen. Caruso blijft er voorlopig aan hangen, Herrada is er niet meer bij. Ze volgen op 25" van Nieve.