• home
 • video
 • pas verschenen

  Alaphilippe blinkt bollen nog wat extra op in Pyreneeën

  Tour de France: Rit 16einde
  29 °C/>wegwedstrijd
  VertrekCarcassonne - AankomstBagnères-de-Luchon -
  Afstand216 km
  0306090120150180216

   Julian Alaphilippe (Quick-Step) heeft na de Alpen ook in de Pyreneeën solo toegeslagen. In de afdaling van de Portillon profiteerde hij van een val van Adam Yates. Philippe Gilbert kwam eerder zwaar ten val in de Portet d'Aspet.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>Noirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte201 kmGaviriaGaviria
   2/>Mouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon182.5 kmP. SaganP. Sagan
   3Cholet - Cholet35.5 kmBMCVan Avermaet
   4/>La Baule - Sarzeau195 kmGaviriaVan Avermaet
   5/>Lorient - Quimper204.5 kmP. SaganVan Avermaet
   6/>Brest - Mûr-de-Bretagne181 kmMartinVan Avermaet
   7/>Fougères - Chartres231 kmGroenewegenVan Avermaet
   8/>Dreux - Amiens181 kmGroenewegenVan Avermaet
   9/>Arras - Roubaix156.5 kmDegenkolbVan Avermaet
   10/>Annecy - Le Grand-Bornand158.5 kmJ. AlaphilippeVan Avermaet
   11/>Albertville - La Rosière108.5 kmThomasThomas
   12/>Bourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez175.5 kmThomasThomas
   13/>Le Bourg-d'Oisans - Valence169.5 kmP. SaganThomas
   14/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Mende188 kmFraileThomas
   15/>Millau - Carcassonne181.5 kmCortThomas
   16/>Carcassonne - Bagnères-de-Luchon216 kmJ. AlaphilippeThomas
   17/>Bagnères-de-Luchon - Col de Portet65 kmN. QuintanaThomas
   18/>Trie-sur-Baïse - Pau171 kmDémareThomas
   19/>Lourdes - Laruns200.5 kmRoglicThomas
   20Saint-Pée-sur-Nivelle - Espelette31 kmDumoulinThomas
   21/>Houilles - Parijs116 kmKristoffThomas

   Rit 16 in een notendop

   • Lefgozer van de dag: Julian Alaphilippe schuwt de risico's nooit in een afdaling, maar met de ritzege voor het grijpen zette de Franse chouchou zijn verstand helemaal op nul. Met succes, want Alaphilippe won zijn tweede rit in deze Tour.
   • Verliezer van de dag: Adam Yates kwam naar de Tour voor een goed klassement, maar zakte al snel door het ijs. Met een ritzege had hij zijn blazoen nog wat kunnen oppoetsen, maar een val verstoorde dat plan.
   • Engelbewaarder van de dag: In de afdaling waarin Fabio Casartelli het leven liet, zorgde ook Philippe Gilbert voor paniek in het Tour-circus met een zware smak. De averij lijkt mee te vallen bij Gilbert, die de prijs voor de strijdlust kreeg.

   Alaphilippe soleert naar zijn 2e ritzege in de Tour

   Helse strijd om mee te zitten, zware crash Gilbert

   Terwijl er in de eerste week amper interesse was voor de vlucht van de dag, toonde vandaag zowat iedereen belangstelling voor een ritje op de eerste rij. De aanvalsdrang van de renners werd wel even abrupt afgebroken door een protestactie van Franse landbouwers (en bitse reactie van Franse gendarmes).

    

   Pas na 100 kilometer reed een peloton van 47 renners weg, met daarbij 6 Belgen. Philippe Gilbert voelde zich in zijn sas en nam de Col de Portet-d’Aspet voor zijn rekening, maar in de afdaling sloeg het noodlot bijna toe.

    

   Gilbert verloor de controle over zijn stuur, knalde tegen een muurtje en katapulteerde het ravijn in. Onze landgenoot kwam er schijnbaar met enkele schrammen vanaf, stak zijn duim omhoog en kroop weer op zijn fiets.

   IJzingwekkende afdaling van Alaphilippe

   Voorin werd op de twee cols van eerste categorie het uitdunningsproces voortgezet. Alaphilippe, ploegmaat van Gilbert, deed uitstekende zaken voor zijn bergtrui, maar leek voor de ritzege zijn meerdere te moeten erkennen in Yates.

    

   De Brit van Mitchelton-Scott reed weg op de Col du Portillon en mocht de afzink richting Bagnères-de-Luchon aanvatten met een bonus van 20 seconden. Iedereen hield zijn hart vast voor de risico’s van lefgozer Alaphilippe, maar het was Yates die onder de druk bezweek.

    

   Op 7 kilometer van de finish schoof hij onderuit en weg was de ritzege. Alaphilippe snelde hem zonder pardon voorbij en mocht na een meesterlijke afdaling weer het zegegebaar maken. Bij de favorieten bleef het windstil. 

   Alaphilippe: "Yates had geen geluk, ik wel"

   Julian Alaphilippe speelde z’n dalerskunsten vandaag opnieuw optimaal uit. “Ik kende de afdaling. Ze is zo gevaarlijk dat je wat geluk moet hebben om hier te winnen. Adam Yates en ik hebben allebei risico's genomen. Hij had geen geluk, ik wel. Vandaar dat ik hier nu met andere emoties zit dan bij mijn eerste ritzege op Le Grand Bornand”, zegt Alaphilippe.

    

   “Het is een vreemde dag geworden. Ik had de hele dag pijn in m’n benen. Het is bijna een wonder dat ik dat toch nog heb kunnen omzetten in een overwinning.”

    

   Alaphilippe deed vandaag ook opnieuw een goede zaak voor de bolletjestrui, al beseft hij dat de buit nog niet binnen is. “Wat ik nu bijeenraap is alleen maar bonus, want er komen nog erg moeilijke dagen.”

   Lefevere: "Veel ploegen benijden ons Alaphilippe"

   Patrick Lefevere boekte met zijn Quick-Step al een 4e zege in deze Tour (2x Gaviria, 2x Alapahilippe): "Deze overwinning was niet gestolen. Er zat wel degelijk een plan achter, want Alaphilippe had de bergritten in de Tour verkend met Jungels en op voorhand 2 doelen aangestipt: vandaag en Mende. Als hij een week voor de Franse kampioenschappen geen kniepijn had gekregen, had hij hier nog harder uitgehaald."

    

   "Alaphilippe is een renner die veel ploegen ons benijden. Of ik het niet vervelend vind dat hij zoveel show verkoopt in de afdaling? Dat vind ik inderdaad minder, maar daarom ben ik ook niet zo populair als hij."

   Fase per fase

   1. 19 uur 56.

   2. 17 uur 22. Favorieten binnen! De klassementsmannen bereiken de finish. Hun ritje was als het ware "een maat voor niets", want er zijn geen tijdsverschillen. Alles op morgen dus. .
   3. 17 uur 20. Beklimming van de Col du Portillon.

    Beklimming van de Col du Portillon

   4. 17 uur 19. Kwiatkowski wil zijn kopmannen veilig naar de finish loodsen, maar het favorietengroepje is toch stevig uitgedund. .
   5. 17 uur 18. Alaphilippe soleert naar zijn 2e ritzege in de Tour.

    Alaphilippe soleert naar zijn 2e ritzege in de Tour

   6. 17 uur 17. De Britse stoomtrein kijkt niet om, enkele favorieten moeten opletten dat ze zich niet laten verrassen. .
   7. 17 uur 15. Ondertussen zijn ook de favorieten aan hun afdaling begonnen. Landa probeert de Sky-brigade onder druk te zetten. .
   8. 17 uur 13. Bisnummer voor Alaphilippe. Alaphilippe zweept het publiek op. De Franse chouchou doet een gouden zaak in het bollenklassement, maar mag vooral als meesterdaler weer het zegegebaar maken. Wat een lefgozer! Izagirre is tweede voor Yates.
   9. 17 uur 11. Laatste kilometer! Daar is de boog van de laatste 1.000 meter. Alaphilippe mag zo meteen zijn tweede ritzege in deze Tour vieren. .