• home
 • video
 • pas verschenen

  Rit 21: Montgeron-Parijs

  Tour de France: Rit 21einde
  22 °C/>wegwedstrijd
  VertrekMontgeron - AankomstParijs -
  Afstand103 km
  020406080103

   Dylan Groenewegen heeft de slotrit van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Nederlander schudde een magistrale sprint uit zijn kuiten. André Greipel kwam net te laat. Chris Froome steekt de eindzege op zak.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Düsseldorf - Düsseldorf14 km
   2/>Düsseldorf - Luik203.5 km
   3/>Verviers - Longwy212.5 km
   4/>Mondorf-les-Bains - Vittel207.5 km
   5/>Vittel - La Planche des Belles Filles160.5 km
   6/>Vesoul - Troyes216 km
   7/>Troyes - Nuits-Saint-Georges213.5 km
   8/>Dole - Station des Rousses187.5 km
   9/>Nantua - Chambéry181.5 km
   10/>Périgueux - Bergerac178 km
   11/>Eymet - Pau203.5 km
   12/>Pau - Peyragudes214.5 km
   13/>Saint-Girons - Foix101 km
   14/>Blagnac - Rodez181.5 km
   15/>Laissac - Le Puy-en-Velay189.5 km
   16/>Le Puy-en-Velay - Romans-sur-Isère165 km
   17/>La Mure - Serre Chevalier183 km
   18/>Briançon - Col d'Izoard179.5 km
   19/>Embrun - Salon-de-Provence222.5 km
   20Marseille - Marseille22.5 km
   21/>Montgeron - Parijs103 km

   De slotrit in een notendop

   • Sleutelmoment: De organisatie bij Lotto-Soudal is helemaal zoek in de slotsprint, maar vlak voor de laatste bocht zet Gallopin Greipel wel af in het wiel van Boasson Hagen. Niet veel later zet Groenewegen al aan. Hij slaat meteen een gat en houdt vol, de rest komt te laat.
   • Opvallend: Dylan Groenewegen is de eerste Nederlander die een massasprint wint in de Tour sinds Jeroen Blijlevens in 1998. Nederland won ook al de slotrit in de Giro, met Jos van Emden.

   Vrolijke stoet naar Parijs

   Op een steenworp van het hotel Au Réveil Matin, waar 114 jaar geleden de allereerste Tour de France van start ging, trok het peloton zich op gang voor een korte tocht naar en door Parijs.

    

   Het eerste uur werd gevuld met het gebruikelijke theater: winnaars drinken vrolijk champagne, de truien feliciteren elkaar, hier en daar eist een minder bekende renner zijn moment in de schijnwerpers op,...

    

   Maar bij het oprijden van de Champs-Elysées was het weer ernst. In trapjes vormde zich een groep van 9 hardrijders, met hardrijders als Vermote, Burghardt, Erviti en Chavanel. Ze knokten ronde na ronde voor 15 à 20 seconden.

   Groenewegen lijkt zichzelf te overschatten, maar hij houdt vol

   In het peloton had De Gendt zijn ontgoocheling voor de gemiste Superstrijdlust toch weer opzijgezet. In dienst van Greipel hield hij de schade beperkt. Met wat hulp van de andere sprintersploegen werd het varkentje gewassen.

    

   Een massasprint was besteld, maar Stybar had nog andere gedachten. Met zijn solo-aanval stuurde hij het werk in de achtervolging in de war. Zo liep onder meer de vloot van Lotto-Soudal schipbreuk.

    

   Vanuit een verloren positie zette Gallopin Greipel toch nog af in het wiel van Boasson Hagen. Na de beroemde laatste bocht werden de stieren losgelaten op de eindstreep.

    

   Groenewegen leek zijn krachten te overschatten, maar hij steeg boven zichzelf uit en hield een fietslengte voorsprong op Greipel, die te laat in actie schoot. Geen 3e zege op een rij dus voor de Duitser van Lotto-Soudal. Zijn ploeg sluit de Tour ook af zonder zege.

   Groenewegen: "Perfecte plaats voor een sprinter"

   "Ik boek mijn eerste overwinning in deze Tour op een perfecte plaats voor een sprinter", reageerde Dylan Groenewegen. "Dit is een schitterende dag."

    

   "Voor een spurter is zo'n zege een droom. Als kind keek ik op televisie naar de sprints op de Champs-Elysées."

    

   "De sprint? Mijn ploeg deed het geweldig en zette me goed af. Ik zat in het wiel van de loods van Kristoff, ben aangegaan en heb het volgehouden tot de finish."

    

   "Ik moet wel toegeven: het leek alsof die sprint een eeuwigheid duurde. De aankomst kwam maar niet dichter, maar met slechts 5 renners hebben we dit teamwork goed afgemaakt. Vandaag ging het nagenoeg perfect."