• home
 • video
 • pas verschenen

  Rit 2: Düsseldorf-Luik

  Tour de France: Rit 2einde
  18 °C/>wegwedstrijd
  VertrekDüsseldorf - AankomstLuik -
  Afstand203,5 km
  0306090120150180203.5

   Quick-Step Floors heeft in de tweede rit een eerste overwinning geboekt in deze Tour. Marcel Kittel haalde het in een pelotonsprint, voor Arnaud Démare, André Greipel en Mark Cavendish. Voor de Duitser is het zijn 10e overwinning in de Tour. Chris Froome viel (samen met Romain Bardet) een kleine 30 kilometer voor het einde aan een rotonde, maar keerde terug. Geraint Thomas, ook van Team Sky, behoudt de gele trui.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Düsseldorf - Düsseldorf14 km
   2/>Düsseldorf - Luik203.5 km
   3/>Verviers - Longwy212.5 km
   4/>Mondorf-les-Bains - Vittel207.5 km
   5/>Vittel - La Planche des Belles Filles160.5 km
   6/>Vesoul - Troyes216 km
   7/>Troyes - Nuits-Saint-Georges213.5 km
   8/>Dole - Station des Rousses187.5 km
   9/>Nantua - Chambéry181.5 km
   10/>Périgueux - Bergerac178 km
   11/>Eymet - Pau203.5 km
   12/>Pau - Peyragudes214.5 km
   13/>Saint-Girons - Foix101 km
   14/>Blagnac - Rodez181.5 km
   15/>Laissac - Le Puy-en-Velay189.5 km
   16/>Le Puy-en-Velay - Romans-sur-Isère165 km
   17/>La Mure - Serre Chevalier183 km
   18/>Briançon - Col d'Izoard179.5 km
   19/>Embrun - Salon-de-Provence222.5 km
   20Marseille - Marseille22.5 km
   21/>Montgeron - Parijs103 km

   Rit 2 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Marcel Kittel is de gedoodverfde favoriet voor de eerste massasprint. Op een kilometer van de streep is hij nergens te bekennen, maar de Duitser duikt net op tijd op.
   • Sleutelmoment: Op 30 kilometer van de streep gaat een deel van het peloton tegen de vlakte. Froome en Bardet liggen erbij, gelukkig zonder erg. Het peloton bouwt daarna voorzichtigheid in.
   • Opvallend: Wanty-Groupe Gobert is naar de Tour gekomen om zich te tonen. Dat lukt al meteen. Yoann Offredo kleurt de vlucht van de dag en wordt beloond met de prijs van de strijdlust.

   Froome scheurt zijn broek, Wanty pakt een eerste prijs

   De 1e rit in lijn trok dan wel naar Luik, maar was wel op maat van de sprinters uitgetekend. Kittel en Greipel waren de topfavorieten en dus namen Quick-Step en Lotto-Soudal van bij de start het leeuwendeel van het werk voor hun rekening.

    

   Dat was een streep door de rekening van de 4 vluchters. Offredo, Phinney, Boudat en Pichon kregen nooit meer dan 4 minuten. Phinney kwam als 1e boven op beide klimmetjes en verzekerde zich zo van de bolletjestrui. Offredo kreeg de prijs van de strijdlust, een eerste prijs voor Wanty-Groupe Gobert.

    

   In het peloton was het een relatief rustige dag, tot een renner van Katjoesja op 30 kilometer van de streep onderuit schoof op een rotonde. Hij sleurde een hele rist renners mee, onder wie Froome en Bardet. Gelukkig viel de schade al bij al nog mee. Froome kwam ervanaf met een gescheurde broek.

   Kittel maakt favorietenrol waar in de sprint

   Het peloton toonde zich solidair en hield even in om iedereen te laten terugkeren. Dat speelde in de kaart van Offredo en Phinney, die hun medevluchters ter plaatse lieten. Het duo zong het uit tot onder de rode vod, maar werd onverbiddelijk opgeslokt door het aanstormende peloton.

    

   Lotto-Soudal begon uitstekend aan de slotkilometer, maar Greipel raakte zijn ploegmaats kwijt. Ook Kittel moest het alleen oplossen. Sagan en Colbrelli zetten als eersten aan, maar dat bleek te vroeg. Kittel dook op de valreep op uit het niets en rolde de tegenstand op. Démare werd 2e, Greipel 3e.

    

   Door die zege is Kittel de nieuwe groenetruidrager. Geraint Thomas finishte veilig in het peloton en blijft in het geel. Morgen ligt de start van de 3e rit in Verviers.

   "Plannetje van de ploeg is mislukt, maar ik win"

   "Ik weet niet wat te zeggen. Ik ben enorm blij", zegt Marcel Kittel. "Met al die toeschouwers in Duitsland aan de kant zou ik liegen als ik zou zeggen dat ik geen verwachtingen had of geen druk voelde. Ik wilde hier zo graag winnen."

    

   "Als ik eerlijk ben, moet ik wel toegeven dat het plannetje van de ploeg helemaal niet gelukt is. Ik zat alleen in de laatste halve kilometer. Het voordeel daarvan was dat ik laat kon komen en sprongetjes kon maken, van wiel naar wiel. Ik ben in kleine gaatjes kunnen duiken en heb het kunnen afmaken: fantastisch!"