• home
 • video
 • pas verschenen

  Rit 18: Briançon-Col d'Izoard

  Tour de France: Rit 18einde
  25 °C/>wegwedstrijd
  VertrekBriançon - AankomstCol d'Izoard -
  Afstand179,5 km
  0306090120150179.5

   Warren Barguil (Sunweb) heeft de laatste bergrit in de Tour de France gewonnen. Bardet en Uran konden Froome geen pijn doen. De Brit neemt een kleine bonus mee naar de tijdrit. Fabio Aru had weer een mindere dag, waardoor Mikel Landa nu 4e wordt.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Düsseldorf - Düsseldorf14 km
   2/>Düsseldorf - Luik203.5 km
   3/>Verviers - Longwy212.5 km
   4/>Mondorf-les-Bains - Vittel207.5 km
   5/>Vittel - La Planche des Belles Filles160.5 km
   6/>Vesoul - Troyes216 km
   7/>Troyes - Nuits-Saint-Georges213.5 km
   8/>Dole - Station des Rousses187.5 km
   9/>Nantua - Chambéry181.5 km
   10/>Périgueux - Bergerac178 km
   11/>Eymet - Pau203.5 km
   12/>Pau - Peyragudes214.5 km
   13/>Saint-Girons - Foix101 km
   14/>Blagnac - Rodez181.5 km
   15/>Laissac - Le Puy-en-Velay189.5 km
   16/>Le Puy-en-Velay - Romans-sur-Isère165 km
   17/>La Mure - Serre Chevalier183 km
   18/>Briançon - Col d'Izoard179.5 km
   19/>Embrun - Salon-de-Provence222.5 km
   20Marseille - Marseille22.5 km
   21/>Montgeron - Parijs103 km

   Rit 18 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Warren Barguil verzekert zich onderweg van de eindzege in het bergklassement. De Fransman van Sunweb heeft ook al een ritzege op zak, maar wil meer. Hij glipt weg uit de groep met de favorieten en rolt Atapuma op. Op de mythische Izoard zet hij zijn bolletjestrui in de verf.
   • Verliezer van de dag: De laatste bergritten blijken te veel van het goede voor Fabio Aru. Gisteren zakte de Italiaanse kampioen van 2 naar 4, vandaag verliest hij opnieuw een minuut op de andere favorieten, waardoor Landa over hem springt in het klassement.
   • Opvallend: De top 3 van het klassement is in de bergritten aan elkaar gewaagd. Behalve hier en daar een verloren seconde en wat bonificaties, geven ze elkaar geen duimbreed toe. Op 3 dagen van Parijs staan Froome, Bardet en Uran nog altijd binnen de halve minuut.

   Kopgroep van 54, Belgen zijn actief

   Voor de laatste keer in deze Tour kregen de uitdagers van Froome de kans om hem bergop te bestoken. Toen Bardet, Uran en Aru alle drie een handvol ploegmaats vooruit stuurden in de vroege vlucht, waren de verwachtingen dan ook hooggespannen.

    

   Bakelants was een van de pionnen van AG2R. Ook De Gendt, Benoot, Roelandts, Pauwels en Claeys maakten deel uit van de kopgroep van maar liefst 54 renners. Het peloton onder leiding van Sky gaf hen een maximale voorsprong van 8 minuten.

    

   Vooraan regende het aanvalspogingen. Onder anderen Pauwels toonde zich, net als Gallopin. De kopgroep verbrokkelde alsmaar meer en aan de voet van de Izoard bleef enkel Loetsenko nog over.

    

   De Oekraïner zette stevig door, maar werd op die slotklim voorbijgereden door Atapuma, die graag wou winnen op de Colombiaanse nationale feestdag.

   AG2R met een plan, maar Froome plooit niet

   In het peloton zette Bardet zijn ploegmaats aan het werk. Met stevig tempowerk dunde AG2R de groep uit tot enkel de favorieten overbleven. De teruggewaaide Bakelants deed nog even zijn duit in het zakje, maar toen hij afhaakte, zat Bardet plots geïsoleerd terwijl Froome wel nog kon rekenen op 2 ploegmaats.

    

   Barguil, die zich onderweg verzekerde van de eindzege in het bergklassement, rook op 6 kilometer van de top zijn kans. De favorieten lieten hem rijden en de Fransman zette de achtervolging in op Atapuma. Met succes, Barguil ging op en over de Colombiaan en reed solo naar zijn 2e ritzege in deze Tour.

    

   Landa sprong op 4 kilometer van de streep weg uit de groep met de favorieten. Bardet en Froome probeerden elkaar tevergeefs pijn te doen, Uran beperkte zich tot volgen. Het drietal kwam weer bij Landa en met zijn vieren trokken ze naar de laatste kilometer.

    

   Ze kwamen net te laat om Atapuma van de 2e plaats te houden, maar Bardet won wel de sprint voor de 3e plaats en de bijhorende 4 bonificatieseconden. In het klassement prijkt de Fransman opnieuw op de 2e plaats, op 23 seconden van Froome. Uran is 3e op 29 tellen. Aru kraakte net als gisteren en verloor zijn 4e plaats aan Landa.

   Bergkoning Barguil wint op de Izoard, top 3 blijft ongewijzigd