Wie anders? Dominante Annemiek van Vleuten heerst op La Planche en wint de Tour

  Tour de France Femmes: Rit 8
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  32°Cdistance 123.3 km
  location 14:08: Lure - 17:45: La Planche des Belles Filles
  trophy Annemiek van Vleuten
  einde
  startfinish
  020406080100123.3

   De kers op de gele taart voor Annemiek van Vleuten. Het Nederlandse fenomeen won vandaag - ondanks meerdere fietswissels- de slotrit op La Super Planche des Belles Filles en neemt zo de eindzege in de Tour de France Femmes voor haar rekening. Vollering en Niewiadoma vervolledigen het podium.

   Annemiek van Vleuten soleert naar de (eind)zege op La Super Planche des Belles Filles

   Laatste rit van de Tour de France Femmes in een notendop:

   • Winnares van de dag: Annemiek van Vleuten nam gisteren een enorme optie op de eindwinst, maar vandaag moest ze het enkel nog afmaken. Dat deed de renster van Movistar ook. Op La Super Planche des Belles Filles begon ze aan haar triomftocht. Op de top ging ze aan de haal met de zege en de eindwinst van de Tour de France Femmes.

   • Verliezer van de dag: Cecilie Uttrup Ludwig stond voor de slotrit nog op de 5e plaats en dat wou ze graag zo houden. Op de slotklim kreeg de Deense het moeilijk en moest ze het groepje met concurrenten laten rijden. Uttrup Ludwig moet tevreden zijn met een 7e plek in het algemeen klassement.

   • Opvallend: Oranje boven in de Tour de France Femmes. Alle truien zijn in handen van Nederlandse rensters. Daarnaast werden 6 van de 8 etappes gewonnen door een Nederlandse (2x Wiebes, 2x Vos en 2x Van Vleuten).

   Bij de mannen wordt de laatste rit in de Ronde van Frankrijk gekenmerkt door champagne, foto's en een massasprint, maar in de Tour de France Femmes was het nog een laatste keer afzien. De slotrit kende een ontknoping op de iconische La Super Blanche des Belles Filles. Leidster Annemiek van Vleuten moest nog een keer alles in de strijd gooien om haar gele trui veilig te stellen.

    

   Na de top van de eerste klim ontstond er een kopgroep met Grace Brown, Liane Lippert en Mavi Garcia. Hun voorsprong was niet meer dan 2 minuten.

    

   De strijd om de gele trui leek gestreden, maar in een afdaling moest Van Vleuten haar adem inhouden door een fietswissel. Ze kreeg de fiets van een ploeggenote, maar die was niet op haar maat. Het was de uitgelezen kans voor haar concurrenten om wat tijd terug te pakken. SD Worx, Trek-Segafredo en FDJ gingen uiteraard niet wachten en zetten de leidster onder druk.

    

   Aan de voet van de 2e klim maakte Van Vleuten weer de aansluiting na een inhaalrace. Ze had zelfs nog even tijd voor een fietswissel. Het gevaar leek geweken voor de gele trui, maar op Ballon d’Alsace moest ze voor de 3e keer van fiets wisselen. Haar nieuwe gele fiets bracht haar voorlopig niet veel geluk.

   Triomftocht op La Super Planche des Belles Filles

   Na de 2e klim zat alles nog samen in het peloton en maakten de rensters zich op voor de moordende slotklim, La Super Planche des Belles Filles.

    

   De kopgroep begon met een kleine voorsprong aan de laatste klim van de Tour de France Femmes. Vluchtster Pauliena Rooijakkers viel aan, maar haar aanval werd snel vergeten door de machtsvertoning van Van Vleuten in de achtervolgende groep.

    

   De Nederlandse begon aan haar triomftocht op La Super Planche des Belles Filles. Haar concurrenten konden niet meer doen dan toekijken. Enkel Demi Vollering kon nog even volgen, maar moest al snel een gaatje laten en ging op zoek naar haar eigen tempo. De gele trui rolde de ene na de andere vluchtster op. 

    

   Niemand legde Van Vleuten meer het vuur aan de schenen op de slotklim. Het was afzien, maar ook genieten in de laatste steile kilometers. De 39-jarige renster sleurde zich naar boven met de glimlach op het gezicht.

    

   Op de top van La Super Blanche des Belles Filles wachtten de ritzege en de eindwinst voor Van Vleuten. Na een tweede huzarenstukje mag de Nederlandse de eerste Tour de France Femmes achter haar naam schrijven.

    

   Demi Vollering werd knap 2e op 30 seconden van haar landgenote.  Silvia Persico en Kasia Niewiadoma vochten een tweestrijd uit voor de 3e plek. De Italiaanse klopte de renster van Canyon/SRAM op de top van de slotklim.

   De beslissende aanval van Van Vleuten op de slotklim

   Uitslag Rit 8Uitslag Rit 8

     naamploegresultaat
   1Annemiek van VleutenMOV3:37:23
   2Demi VolleringSDW+30
   3Silvia PersicoVAL+1:43
   4Katarzyna NiewiadomaCSR+1:52
   5Juliette LabousDSM+1:56
   6Elisa Longo BorghiniTFS+2:01
   7Veronica EwersTIB+2:13
   8Cecilie LudwigFSF+2:50
   9Mavi GarcíaUAD+2:59
   10Liane LippertDSM+3:01

   Fase per fase

   1. 18 uur 24. Witte trui. Shirin van Anrooij staat aan de leiding van het puntenklassement. De 20-jarige renster van Trek-Segafredo pakte gisteren de witte trui en verdedigde deze in de 8e etappe. Achtervolgster Mischa Bredewold kwam er niet meer aan te pas. .
   2. 18 uur 21. Groene trui. Marianne Vos was al een tijdje zeker van de groene trui. Lotte Kopecky staat 2e in het puntenklassement. Maria Giulia Confalonieri palmt de 3e plaats in. .
   3. 18 uur 20. Bollentrui. Demi Vollering neemt de bollentrui mee naar huis. Ze heeft 4 punten meer dan Annemiek van Vleuten. .
   4. 17 uur 54. Top 10 van de laatste etappe. 1. Annemiek van Vleuten 2. Demi Vollering +30" 3. Silvia Persico +1'43" 4. Kasia Niewiadoma +1'52" 5. Juliette Labous +1'56" 6. Elisa Longo Borghini +2'01" 7. Veronica Ewers +2'13" 8. Cecilie Uttrup Ludwig +2'50" 9. Mavi Garcia +2'59"  10. Liane Lippert +3'01" .
   5. 17 uur 52. Dit zijn de slotmeters van Van Vleuten op La Planche.

    Dit zijn de slotmeters van Van Vleuten op La Planche

   6. 17 uur 49. Cecilie Uttrup Ludwig valt buiten de top 5 in het algemeen klassement. .
   7. 17 uur 48. Persico op 3. Silvia Persico perst er nog een sprintje uit en wordt 3e op La Super Planche des Belles Filles. Niewiadoma wordt 4e, maar staat wel op de 3e plaats in het algemeen klassement. Na haar komen Labous, Longo Borghini en Ewers binnen. .
   8. 17 uur 47. Persico en Niewiadoma vechten een tweestrijd uit om de 3e plek. .
   9. 17 uur 47. Vollering wordt 2e! Demi Vollering komt 30 seconden na Van Vleuten binnen en strandt zo op een knappe 2e plek in het eindklassement. Ze verzekert zich van de bollentrui. .
   10. 17 uur 46. De rensters zien af in de slotkilometer van La Super Blanche des Belles Filles. Ze moeten zich naar boven sleuren. .
   11. 17 uur 45. Annemiek van Vleuten is de beste op La Super Planche de Belles Filles en pakt de eindwinst! Annemiek van Vleuten heeft de laatste etappe gewonnen in de Tour de France Femmes. Ze heerst op La Super Planche des Belles Filles. Ze pakt definitief de gele trui mee naar huis en schrijft de eerste Tour de France Femmes achter haar naam. .
   12. 17 uur 44. Van Vleuten bevindt zich nu op de grindweg op La Super Planche des Belles Filles. Nog 500 meter en ze is boven! .
   13. 17 uur 43. Uttrup Ludwig doet er nog alles aan om haar plaats in de top 5 te verdedigen, maar Niewiadoma versnelt in de groep. Longo Borghini, Persico en Ewers kunnen moeilijk volgen. Enkel Labous kan voorlopig aanklampen. Niewiadoma is op weg naar de 3e plek in het algemeen klassement. .
   14. 17 uur 42. Van Vleuten heeft nog 1 kilometer voor de boeg. Nog even afzien, maar tegelijkertijd ook genieten want de Nederlandse pakt de eindwinst van de Tour de France Femmes. .
   15. De laatste kilometer van de Tour de France Femmes. Daar hangt de vod. Van Vleuten begint aan de lastige slotkilometer. Hier zijn uitschieters tot 24%. De Nederlandse is op weg naar een 2e ritzege, maar ook naar de eindwinst in de eerste Tour de France Femmes. . 17 uur 41.
   16. 17 uur 39. Vollering krijgt het moeilijker in de achtervolging, maar Van Vleuten trekt dan ook eens stevig door op kop van de koers. Ze heeft een voorsprong van 39 seconden. Ze duikt bijna de slotkilometer in. .