Annemiek van Vleuten rijdt concurrentie op een hoopje en neemt enorme optie op Tourwinst

  Tour de France Femmes: Rit 7
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 127.1 km
  location 13:49: Sélestat - 17:36: Le Markstein
  trophy Annemiek van Vleuten
  einde
  startfinish
  020406080100127.1

   Annemiek van Vleuten (Movistar) heeft nog maar eens met een indrukwekkend nummertje uitgepakt. De Nederlandse reed samen met Demi Vollering weg in de zware Vogezen-etappe en liet met nog 60 kilometer te gaan ook haar achter. Na een lange solo kwam Van Vleuten alleen aan in Le Markstein en mag ze zich bovendien ook in het geel hijsen.

   Bekijk hier de laatste kilometer van de 7e etappe

   7e rit van de Tour de France Femmes in een notendop:

   • Winnares van de dag: Annemiek van Vleuten kende een moeilijke start. De Nederlandse kampte met buikgriep en dat zorgde voor wat twijfel, maar die spoelde de Nederlandse vandaag weg. Van Vleuten heerste in de 7e etappe. Op de 2e klim van de dag schudde ze Demi Vollering uit haar wiel en bracht een indrukwekkende solo tot een goed einde.

   • Verliezer van de dag: SD Worx rekende op Demi Vollering en Ashleigh Moolman voor de eindzege. Op de eerste klim moest Moolman de klassementsambities al opbergen. Vollering beet haar tanden stuk in het wiel van Van Vleuten op de 2e klim. SD Worx vormde vandaag geen gevaar voor de renster van Movistar.

   • Opvallend: Van Vleuten was ziek tijdens de eerste dagen van de Tour de France. Ze zag af in 2 heuveletappes, maar nu heeft ze de goeie vorm weer te pakken. Ze is duidelijk hersteld van buikgriep. Ze knalde iedereen uit het wiel vandaag.

   • Morgen: De laatste rit van de Tour de France Femmes is weer een bergetappe. Het peloton werkt 3 beklimmingen af. Afsluiten doen ze met La Super Planche des Belles Filles. Komt de gele trui van Van Vleuten nog in gevaar?

   Gisteren was de etappe met 4 gecatalogiseerde heuvels van 4e en 3e categorie een opwarmertje voor de etappe van vandaag. 3 beklimmingen van 1e categorie beloofden het algemeen klassement stevig door elkaar te schudden.

    

   In de openingsfase werd de koninginnenrit overschaduwd door de opgave van Lorena Wiebes. De tweevoudige etappewinnares kwam gisteren ten val en vandaag verscheen ze gehavend aan de start van de 7e etappe. Na enkele kilometers stapte de Nederlandse af. 

    

   De strijd om de gele trui bleef niet lang uit. Op de eerste klim van de dag toonde Annemiek van Vleuten dat ze hersteld was van haar buikgriep. De renster van Movistar plaatste een aanval en was weer de oude.  Enkel Demi Vollering kon aanklampen. De hoofdrol was meteen voor de klassementsrensters. 

    

   Marianne Vos besefte dat ze haar gele trui zou verliezen en werd meteen op achterstand gezet door de versnelling van haar 2 landgenoten. Elisa Longo Borghini, Juliette Labous, Cecilie Uttrup Ludwig, Silvia Persico, Kasia Niewiadoma, Urska Zigart en Evita Muzic waren hun eerste achtervolgers. 

    

   Op de eerste klim waren de tijdsverschillen al aanzienlijk. Vos zakte verder weg en besefte dat de gele trui van schouders zou veranderen.

   Van Vleuten doet gooi naar eindwinst

   Op de 2e klim vochten Vollering en Van Vleuten een tweestrijd uit, maar op een kilometer van de top moest Vollering haar meerdere erkennen in Van Vleuten. De 39-jarige Nederlandse beschikte over wonderbenen en ging er alleen vandoor. 

    

   Van Vleuten had nog 62 kilometer voor de boeg, maar ze benutte haar klimkwaliteiten en reed de tegenstand aan flarden. Vollering zag af en verloor steeds meer terrein. In de achtergrond werd Longo Borghini nog ingerekend door het groepje van Niewiadoma.

    

   Op de laatste klim werd duidelijk dat niemand meer bij Van Vleuten zou raken. De Nederlandse was oppermachtig. In de achtervolgende groep probeerde Niewiadoma haar 3e plek in het algemeen klassement veilig te stellen door een aanval. Labous en Uttrup Ludwig konden volgen, Longo Borghini moest afhaken.

    

   Van Vleuten overklaste de tegenstand en soleerde op indrukwekkende wijze naar de zege en naar de gele trui. Ze doet zo een gooi naar de eindwinst. 

   Reacties van Cant en Vandenbulcke:

   Sanne Cant: "Ik zat mee in een grote ontsnapping, maar we kregen een heel kleine voorsprong. Aan het begin van de klim sloot het peloton weer aan en reed de favorietengroep meteen weg. Ik heb dan mijn eigen tempo gezocht. Halfweg de klim kwam ik in de groep van Marianne Vos terecht. Het was afzien."

    

   "Morgen is het nog een lastige dag. Als Van Vleuten de goeie benen gevonden heeft, alle maagproblemen opgelost zijn en morgen weer rijdt zoals vandaag dan kennen we de winnares van de Tour wel. Bergop is er weinig tegen in te brengen."

    

   Jesse Vandenbulcke: "Ik zat samen met Valerie Demey en Sanne Cant in een ontsnapping. Dat was ideaal omdat we goed voorin gepositioneerd zaten aan het begin van de klim, maar we kregen niet veel tijd. Toen de klimmers ons passeerden, heb ik ze ook laten gaan. Als je direct à bloc gaat, wordt het een lange dag. Het was lastig, maar ik heb in de groep van Marianne Vos kunnen genieten van alles rondom ons. Ik zie het als een trainingsdag."

    

   "Van Vleuten is niet te stoppen. Ze ging op de eerste klim al aan. Het is haar gegund."

   Uitslag Rit 7Uitslag Rit 7

     naamploegresultaat
   1Annemiek van VleutenMOV3:47:02
   2Demi VolleringSDW+3:26
   3Cecilie LudwigFSF+5:16
   4Juliette LabousDSM+5:18
   5Katarzyna NiewiadomaCSR+5:18
   6Silvia PersicoVAL+6:56
   7Elisa Longo BorghiniTFS+6:56
   8Urška ŽigartBEX+7:23
   9Évita MuzicFSF+8:27
   10Pauliena RooijakkersCSR+10:10

   Fase per fase

   1. 18 uur 16. Morgen. Het klimwerk zit er nog niet op. Morgen krijgen de rensters weer een zware bergrit voorgeschoteld. Ze werken 123,3 kilometer af en beginnen eraan om 13.55 u in Lure. Op het parcours liggen 3 beklimmingen. Afsluiten doen ze morgen met La Super Planche des Belles Filles.  .
   2. 18 uur 10. Algemeen klassement. 1. Annemiek van Vleuten 2. Demi Vollering +3'09" 3. Kasia Niewiadoma +4'20" 4. Juliette Labous +5'09" 5. Cecilie Uttrup Ludwig +5'50" 6. Silvia Persico +5'58" 7. Elisa Longo Borghini +6'03" 8. Evita Muzic +10' 9. Mavi Garcia +11'53" 10. Elise Chabbey +12'11" .
   3. 18 uur 06. Puntenklassement. Marianne Vos staat stevig aan de leiding van het puntenklassement. Ze kan morgen de gele trui niet meer aantrekken, maar ze rijdt wel rond in de groene trui. Lorena Wiebes gaf vroeg in deze etappe op. Daardoor komt Lotte Kopecky op de 2e plaats te staan in het puntenklassement, op 103 punten van Vos. .
   4. 18 uur 03. Jongerenklassement. Shirin van Anrooij neemt de witte trui van Julia Borgström over. Zij is de topfavoriete om het jongerenklassement te winnen en vandaag heeft ze een goeie zaak gedaan voor de witte trui. .
   5. 18 uur 02. Bollentrui voor Vollering. Demi Vollering mag morgen de bollentrui aantrekken. Ze heeft 1 puntje meer dan Annemiek van Vleuten. Morgen kunnen de rensters weer heel wat punten sprokkelen voor het bergklassement. .
   6. 17 uur 47. Van Vleuten soleert naar winst en pakt geel.

    Van Vleuten soleert naar winst en pakt geel

   7. 17 uur 41. Cecilie Uttrup Ludwig sprint naar de 3e plek, Juliette Labous wordt 4e. Kasia Niewiadoma vervolledigt de top 5. .
   8. 17 uur 40. Vollering 2e. Demi Vollering komt binnen op 3'26" van Van Vleuten. Ze heeft afgezien en grijpt meteen naar haar been. De krampen blijven niet achterwege. .
   9. 17 uur 36. Annemiek van Vleuten soleert naar winst en geel! Annemiek van Vleuten wint de 7e etappe van de Tour de France Femmes op oppermachtige wijze. De Nederlandse stak er vandaag met kop en schouders bovenuit. Niemand maakte het haar echt moeilijk vandaag. Ze heeft een indrukwekkende solo achter de rug. Wat een huzarenstukje! Morgen trekt ze de gele trui aan in de slotrit. .
   10. 17 uur 34. Van Vleuten geniet in de laatste kilometer.  .
   11. Laatste km. Annemiek van Vleuten duikt de laatste kilometer in met een brede glimlach op haar gezicht. En terecht. De Nederlandse heeft een indrukwekkende solo achter de rug. . 17 uur 34.
   12. 17 uur 31. Ook Demi Vollering is boven op de Grand Ballon. De renster van SD Worx wordt 2e vandaag. .
   13. 17 uur 30. Kasia Niewiadoma versnelt in de achtervolgende groep op Grand Ballon.

    Kasia Niewiadoma versnelt in de achtervolgende groep op Grand Ballon

   14. 17 uur 29. Niemand is opgewassen tegen Van Vleuten. Ze steekt er met kop en schouders bovenuit. Niemand komt in de buurt van de Nederlandse. Wat een etappe van Van Vleuten! Al op de 2e klim mochten haar concurrenten de boeken toedoen. .
   15. 17 uur 27. Klimwerk zit erop voor Van Vleuten. Annemiek van Vleuten komt boven op de Grand Ballon. Ze pakt 10 punten voor het bergklassement. Het klimwerk zit er nu ook op voor de Nederlandse. Nu volgt een korte afdaling en dan gaat het over redelijk vlakke wegen naar aankomstplaats Le Markstein. Daar wacht de gele trui. .
   16. 17 uur 26. Uttrup Ludwig, Labous en Niewiadoma hebben een achterstand van 6 (!) minuten op Van Vleuten. Persico, Longo Borghini en Zigart verliezen 1 minuut op de groep van Uttrup Ludwig. .
   17. 17 uur 24. Bijna boven. Annemiek van Vleuten is op 1 kilometer van de top verwijderd. Boven zal ze 10 punten voor de bollentrui sprokkelen. De Nederlandse is op een zucht van geel.  .
   18. 17 uur 21. Demi Vollering heeft een achterstand van 3'43" op Van Vleuten. De renster van Movistar richt een ravage aan in het algemeen klassement. .
   19. 17 uur 17. Niewiadoma trekt door samen met Labous en Uttrup Ludwig. .