Onhoudbare Lorena Wiebes vlamt naar de zege in massasprint

  Tour de France Femmes: Rit 5
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 175.6 km
  location 11:55: Bar-le-Duc - 16:25: Saint-Dié-des-Vosges
  trophy Lorena Wiebes
  einde
  startfinish
  0306090120150175.6

   Lorena Wiebes (DSM) heeft de vijfde en langste etappe van de Tour de France Femmes op haar naam geschreven. In een massasprint klopte de Nederlandse haar concurrenten. Het is haar tweede zege deze Tour. Marianne Vos blijft in het geel.

   5e rit van de Tour de France Femmes in een notendop:

   • Winnares van de dag: Na 2 heuvelachtige ritten kregen de sprinters nog een laatste kans in de Tour de France Femmes. Lorena Wiebes was de topfavoriete. In aankomstplaats Saint-Dié-des-Vosges toonde ze dat ze na 175 kilometer over het beste eindschot beschikte. Ze pakt haar 2e ritzege in de Tour.

   • Pechvogel van de dag: De etappe kende een rustig wedstrijdverloop, maar het peloton werd opgeschrikt door een grote valpartij. Emma Norsgaard was het grootste slachtoffer. De renster van Movistar moest noodgedwongen opgeven.

   • Opvallend: Vroeg in de wedstrijd reden 4 rensters weg. Victoire Berteau en Antri Christoforou bleven 140 kilometer lang uit de greep van het peloton. Op amper 3 kilometer van de finish werden ze ingerekend. 

   • Morgen: Na een vlakke etappe krijgen de rensters morgen weer een heuvelachtige rit voorgeschoteld. De rensters moeten 4 beklimmingen afwerken.

   Na 2 zware heuvelritten maakte het peloton zich op voor de langste rit van de Tour de France Femmes. De rensters werkten 175,6 kilometer af tussen Bar-le-Duc en Saint-Dié-des-Vosges. Dat is de langste afstand ooit in een UCI-wedstrijd. Deze eerste Tour de France Femmes staat ondertussen gekend om zijn vele primeurs.

    

   De lange afstand werd goed onthaald in het peloton, maar enkele rensters vreesden voor een saai koersverloop. In de openingsfase was daar geen sprake van. Het tempo schoot meteen de hoogte in. Een massasprint zou de meest waarschijnlijke ontknoping worden, maar enkele vluchters wilden het toch nog spannend maken onderweg.

    

   Emily Newsom, Anya Louw, Victoire Berteau en Antri Christoforou zorgden ervoor dat het peloton niet in slaap dommelde in de langste etappe. Ze hadden een maximale voorsprong van 3’45” waardoor ze in het peloton toch alert moesten blijven om hen niet te ver te laten uitlopen.

    

   DSM nam de touwtjes in handen in het peloton. De ploeg had zijn zinnen gezet op een massasprint om met Lorena Wiebes hun 2e ritzege op te strijken.

   2 vluchters dwingen peloton tot het uiterste

   Na 130 kilometer werd het peloton opgeschrikt door een grote valpartij. Het halve peloton ging tegen de vlakte. Voor de Deense Emma Norsgaard zag het er meteen niet goed uit. Ze moest opgeven en zo verliest Annemiek van Vleuten een sterke ploeggenote. Kopecky lag er ook bij, maar kon terugkeren en zich opmaken voor een sprint.

    

   De vroege vluchters gaven zich niet zomaar gewonnen. Op de laatste klim van de dag voelde de kopgroep de hete adem van het peloton in de nek. Berteau en Christoforou hadden nog wat jus in de benen en reden op de klim weg van hun 2 medevluchters.

    

   De sprintersploegen moesten tot het uiterste gaan om het duo terug te halen. Even leek het erop dat een massasprint voorkomen zou worden, maar op 3 kilometer van de streep werden de vroege vluchters ingerekend.

    

   Ellen van Dijk rolde de rode loper uit voor de sprinters. Wiebes beschikte na de 175 kilometer over het beste eindschot en won op fenomenale wijze de sprint in Saint-Dié-des-Vosges. De Nederlandse klopte wereldkampioene Elisa Balsamo. Vos vervolledigde het podium en mag morgen weer de gele trui aantrekken.

   Lorena Wiebes: "Wil nog steeds voor groene trui strijden"

   "Ik ben heel erg blij. We hebben de koers geweldig onder controle kunnen houden. Ik ben blij dat ik het werk kan afmaken aan de finish."

    

   "Of ik de beste sprintster in de wereld ben? Dat zeg ik zelf niet graag, maar ik voelde me in elk geval weer goed vandaag. Ik ben blij dat ik het kan afmaken na een lange rit."

    

   "Het is nog steeds mijn doel om voor de groene trui te gaan en dankzij deze punten kom ik toch weer een stukje dichter bij Marianne Vos."

   Uitslag Rit 5Uitslag Rit 5

   Fase per fase

   1. 16 uur 29. Kopecky 11e, Cant sprint naar 12e plek. Lotte Kopecky sprint naar een 11e plek, Sanne Cant wordt 12e in Saint-Dié-des-Vosges. .
   2. 16 uur 29. Lorena Wiebes sprint iedereen naar huis en boekt 2e ritzege.

    Lorena Wiebes sprint iedereen naar huis en boekt 2e ritzege

   3. 16 uur 28. Marianne Vos mag morgen weer de gele trui aantrekken. .
   4. 16 uur 26. Elisa Balsamo sprint naar een 2e plek. Marianne Vos moet tevreden zijn met een 3e plaats. .
   5. 16 uur 25. Lorena Wiebes pakt 2e zege in de Tour de France Femmes! Lorena Wiebes (DSM) spurt naar de zege in de 5e etappe van de Tour de France Femmes. Er stond geen maat op de Nederlandse. Niemand kwam meer aan haar wiel. Na 175 kilometer beschikte de renster van DSM duidelijk over het beste eindschot. .
   6. 16 uur 25. Confalonieri trekt de sprint op gang. .
   7. 16 uur 24. Marianne Vos en Lorena Wiebes zitten in een zetel. .
   8. 16 uur 24. Door toedoen van Ellen van Dijk schiet het tempo de hoogte in. .
   9. Laatste km. Het peloton duikt de laatste kilometer in. Wie sprint naar de zege in de 5e etappe van de Tour de France Femmes? . 16 uur 24.
   10. 16 uur 23. Valpartij! In een scherpe bocht verliest een renster de controle over haar stuur. Een renster van Canyon/SRAM gaat tegen de grond. .
   11. 16 uur 23. Ellen van Dijk voert het tempo aan, aan kop van het peloton. Ook Demi Vollering werkt in functie van Lotte Kopecky. Lorena Wiebes zit in een goeie positie. .
   12. 16 uur 22. Berteau maakt weer deel uit van het peloton. De rode loper wordt uitgerold voor de sprinters! .
   13. 16 uur 21. Victoire Berteau wil het toch nog eens proberen. Ze perst er nog een versnelling uit, maar Ellen van Dijk gaat de Franse renster weer terug halen. .
   14. 16 uur 21. Kopgroep ingerekend. Daar strandt de droom van de 2 koplopers. Ze worden op 3 kilometer van de finish ingerekend.  .
   15. 16 uur 20. Het peloton ziet de kopgroep nu rijden. Ze hebben nog een voorsprong van 13 seconden met nog 4 kilometer te gaan. .
   16. 16 uur 20. Plantur Pura stuurt Kim De Baat naar voor om te werken op kop. Julie De Wilde zit in haar wiel. .
   17. 16 uur 19. 5 kilometer. Nog 5 kilometer tot de streep in Saint-Dié-des-Vosges. De sprinters positioneren zich, maar de vluchters moeten nog ingerekend worden. .
   18. 16 uur 18. Kopecky alert. In het peloton zit Lotte Kopecky goed vooraan. Ze zit in het wiel van haar ploeggenote Christine Majerus. DSM, FDJ en Jumbo-Visma bepalen het tempo. .
   19. 16 uur 17. De sprintersploegen hebben alle moeite van de wereld om de 2 vluchters terug te halen. Wat een wedstrijd van de 2 vroege vluchters! Berteau en Christoforou werken goed samen voorin. .
   20. 16 uur 16. De vluchters zijn bezig aan een huzarenstukje. Ruben Van Gucht.