Ook Deens feest in Tour de France Femmes: Uttrup Ludwig troeft Vos af

  Tour de France Femmes: Rit 3
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 133.6 km
  location 13:06: Reims - 16:28: Épernay
  trophy Cecilie Ludwig
  einde
  startfinish
  020406080100120133.6

   De Denen blijven aan het feest in de Tour de France. In de 3e rit van de vrouweneditie troefde Cecilie Uttrup Ludwig op een licht hellende aankomststrook Marianne Vos af. De Nederlandse behoudt wel haar gele leiderstrui. Annemiek van Vleuten kende een moeilijke dag en kwam op 20 seconden van de Deense kampioene binnen.

   3e rit van de Tour de France Femmes in een notendop:

   • Winnares van de dag: Gisteren kende FDJ nog veel pech door de valpartij van kopvrouw Marta Cavalli. De Italiaanse moest uiteindelijk ook opgeven. Vandaag kan de ploeg toch tevreden zijn met een overwinning van Cecilie Uttrup Ludwig. De Deense was duidelijk de sterkste in een sprint bergop.

   • Verliezer van de dag: Annemiek van Vleuten wordt gezien als de topfavoriete voor de eindzege van de Tour de France Femmes, maar vandaag moest ze meermaals haar meerdere erkennen in haar concurrentes. Op de Côte de Mutigny moest de Nederlandse lossen. Ze staat op 1'14" van leidster Vos in het klassement.

   • Morgen: De rensters werken een heuvelachtige rit van 126,8 kilometer af tussen Troyes en Bar-Sur-Aube. Daarnaast liggen er ook nog enkele gravelstroken te wachten.

   Na 2 vlakke etappes verdwenen de sprintsters vandaag naar de achtergrond in deze eerste heuvelachtige rit van de Tour de France Femmes. Het was aan de klassementsrensters om bij de pinken te zien.

    

   De wedstrijd kende een chaotische openingsfase met verschillende aanvalspogingen van onder anderen Ellen van Dijk en leidster Marianne Vos. Het peloton liet de gele trui niet wegrijden.

    

   Op de cols streden Femke Gerritse en Elise Chabbey telkens voor de bergpunten. Uiteindelijk verzekerde de Nederlandse van Parkhotel Valkenburg zich van de bolletjestrui. De favorieten bekeken het op de eerste 3 beklimmingen vanop een afstand.

   Gele trui van Vos even in gevaar

   Op de gevreesde Côte de Mutigny brak de koers los. Aan de voet schoot het tempo de hoogte in.

    

   Annemiek van Vleuten had iets recht te zetten van gisteren en probeerde dat ook op de Côte de Mutigny. De overige favorieten konden aanklampen. Ashleigh Moolman nam op enkele meters van de top over en versnelde. Dat bracht de gele trui van Marianne Vos in gevaar. De Nederlandse werd op achterstand gezet door de versnelling van de renster van SD Worx.

    

   De alarmbellen gingen af bij Vos, want ze wou haar gele trui niet verliezen na dag 1. In de afdaling maakte ze weer de aansluiting met de kopgroep.

   Van Vleuten ziet af in eerste heuvelachtige rit

   Op de laatste klim, de Mont Bernon, was het vat helemaal leeg bij Van Vleuten. De versnelling van Moolman was de doodsteek voor de Nederlandse. Longo Borghini kwam als eerste boven en pakte de bonificatieseconden.

    

   De favorieten keken naar elkaar waardoor Van Vleuten in de laatste kilometer nog kon terugkeren. Maar de oplopende finish was niet in het voordeel van renster van Movistar. Weer moest ze laten begaan. 

    

   Voor Cecilie Uttrup Ludwig was de oplopende finish een cadeau. Ze stak er met kop en schouders bovenuit en klopte Vos en Moolman in de sprint bergop. De gele trui blijft in het bezit van Vos. Van Vleuten kwam 20 seconden na de Deense kampioene binnen.

   Uitslag Rit 3Uitslag Rit 3

   Fase per fase

   1. 16 uur 33. BEKIJK! Cecilie Uttrup Ludwig heerst op slothelling en wint de 3e rit in de Tour de Femmes.

    BEKIJK! Cecilie Uttrup Ludwig heerst op slothelling en wint de 3e rit in de Tour de Femmes

   2. 16 uur 32. Uttrup Ludwig is 2 seconden sneller dan de 2e, Marianne Vos. .
   3. 16 uur 31. Van Vleuten verliest toch wat tijd in Epernay! Annemiek van Vleuten is niet in orde vandaag. .
   4. 16 uur 30. Cecilie Uttrup Ludwig wint de 3e rit! Gisteren kende FDJ nog veel pech, maar vandaag mogen ze vieren. Cecilie Uttrup Ludwig wint de 3e rit in Épernay. Ze wint met een fietslengte voorsprong. .
   5. 16 uur 28. Kasia Niewiadoma zet net zoals gisteren als eerste aan en maakt er een lange sprint van. .
   6. 16 uur 27. Demi Vollering bepaalt het tempo in de laatste meters. .
   7. 16 uur 27. Van Vleuten maakt de aansluiting. Het tempo gaat eruit in de kopgroep. Van Vleuten kan profiteren en komt zo weer aansluiten. Vollering & co laten de kans liggen om de topfavoriete op achterstand te zetten in het klassement. .
   8. Laatste km. Daar is de vod! Er wacht hen nog een lastige oplopende finish. Wie viert er straks in Epernay? . 16 uur 26.
   9. 16 uur 26. Demi Vollering rijdt door in de kopgroep, zo wil ze tijd pakken op Annemiek van Vleuten die nog altijd moet achtervolgen. .
   10. 16 uur 25. Marianne Vos rijdt het gat dicht met de 3 koploopsters. Annemiek van Vleuten is op achtervolgen aangewezen en staat er alleen voor in de achtervolging. .
   11. 16 uur 24. Elisa Longo Borghini, Kasia Niewiadoma en Ashleigh Moolman maken tempo in de afdaling van de Mont Bernon. .
   12. 16 uur 23. Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo) komt als eerst boven en pakt zo de bonificatieseconden. .
   13. 16 uur 22. Van Vleuten in moeilijkheden! Van Vleuten kan niet volgen! Ze kan het tempo niet aanhouden! .
   14. 16 uur 22. Kristen Faulkner plaats haar aanval op de Mont Bernon, maar Moolman pakt meteen over. Van Vleuten bengelt achteraan het groepje. .
   15. Mont Bernon. Daar is de laatste klim van de dag. De Mont Bernon is 1 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,6 %. . 16 uur 20.