Phil Bauhaus wint chaotische massaspurt in Tirreno, Pogacar opnieuw eindwinnaar

  Tirreno - Adriatico: Rit 7
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig distance 159 km
  location 11:16: San Benedetto del Tronto - 15:02: San Benedetto del Tronto
  trophy Phil Bauhaus
  einde
  startfinish
  020406080100120140159

   Tadej Pogacar heeft voor het tweede jaar op een rij de Tirreno-Adriatico gewonnen, dat stond al voor de vlakke slotrit vast. De verwachte massaspurt leverde geen verwachte naam op: de Duitser Phil Bauhaus triomfeerde voor Nizzolo en Groves. Van Merlier of Cavendish geen spoor in de top 10.

   De slotetappe van de Tirreno-Adriatico in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Met sprinters als Tim Merlier, Mark Cavendish en Giacomo Nizzolo in het pak was het toch Phil Bauhaus die verrassend de handen in de lucht mocht steken vandaag. Knap werk van de Duitser.

    

   • Winnaar van de dag (2): Tadej Pogacar was deze week een maatje of twee te groot voor de andere klassementsrenners en stak met gemak de eindzege op zak. Ook het jongerenklassement en het sprintersklassement gingen naar de Sloveen.

    

   • Demonstratie: Wie kan Tadej Pogacar stoppen? De jonge Sloveen maakte gehakt van de concurrentie in Italië en komt binnenkort ook nog aan de start van Milaan-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen. Dat belooft...

   Bauhaus zet favorieten een hak in chaotische sprint, Merlier spoorloos

   Hoewel de Tirreno de afgelopen jaren steevast op een tijdrit eindigde, werden dit jaar de sprinters op hun wenken bediend.

   De slotrit in San Benedetto del Tronto mocht voor het grootste deel dan wel biljartvlak zijn, toch kregen de renners in de eerste 70 kilometer enkele pittige heuveltjes voor de wielen geduwd.

   Het was het sein voor Tonelli, Boaro en Arcas om er al snel alleen op uit te trekken. Al liep de voorsprong van de moedige zielen nooit hoger op dan 3 minuten.

   Bij het inrijden van de vallei duwden de sprintersploegen vervolgens het tempo stevig de lucht in. De voorsprong van de leiders verdween als sneeuw voor de Italiaanse zon en op 10 kilometer van de streep kwam alles opnieuw samen.

   Bij het ingaan van de slotkilometer was Tim Merlier echter nergens te bespeuren. Het was uiteindelijk verrassend de Duitser Phil Bauhaus die in een chaotische sprint Nizzolo en Groves afhield.

   Tadej Pogacar stak na een fenomenale week de eindwinst op zak.  Het sprint- en jongerenklassement waren de kers op zijn al indrukwekkende taart.

   Bauhaus: "Fantastische om deze rit op mijn palmares te zetten"

   Phil Bauhaus (dagzege): "Het is geweldig om hier te winnen. Ik geloof altijd dat ik kan winnen. Ik had een moeilijke winter, maar nu heb ik de goede vorm te pakken. De ploeg heeft vandaag erg goed werk geleverd. We wisten dat de wind op kop zat dus wilden we pas op het einde naar voren komen.  Op het einde zag ik een gat en ging ik er helemaal voor."

   "Vooraf had ik nog tegen mijn ploegmaten gezegd dat het heel mooi zou zijn als ik hier een rit zou kunnen winnen en dat is nu gelukt. Dat is gewoon fantastisch."

   Pogacar: "Er liggen nog veel uitdagingen te wachten"

   Tadej Pogacar (eindwinnaar): "Vandaag was het een veel rustigere rit dan de afgelopen dagen. Op het einde waren we wat nerveus tijdens de sprint, maar alles is uiteindelijk goed afgelopen."

   "De rit van gisteren sprong er echt wel uit, maar ook de eerste rit die ik won was heel speciaal. Ik ben heel blij om deze rittenkoers te winnen. Het is nu de tweede keer op rij."

   "Momenteel gaat het heel goed, maar we zullen zien wat de toekomst brengt. Er liggen nog veel uitdagingen te wachten."

   Rituitslag Rit 7Rituitslag Rit 7

   Fase per fase

   1. 15 uur 04. Pogacar eindwinnaar. Net zoals vorig jaar steekt Tadej Pogacar de eindzege op zak. Ook de spinterstrui en jongerentrui mag de Sloveen mee naar huis nemen. .
   2. 15 uur 01. Bauhaus treft raak! Het lijkt een tweestrijd te worden tussen Nizzolo en Kristoff, maar in extremis is het Bauhaus die de handen in de lucht mag steken. Van een chaotische sprint gesproken. .
   3. 15 uur . Ook Kristoff toont zijn snuit vooraan. .
   4. De vod! Daar hangt de rode vod! En veel treintjes vallen er niet te bespeuren. Démare en Cavendish reppen zich naar voor, van Merlier voorlopig geen spoor. Ook Nizzolo is van de partij. . 14 uur 58.
   5. 14 uur 58. De snelheid van het peloton tikt de 60 kilometer aan. Nu is het een van de laatste momenten om op te schuiven, want straks volgt er opnieuw een wegversmalling. .
   6. 14 uur 56. Nog 5 kilometer! Het moment van de waarheid komt steeds dichterbij. Arnaud Démare zit alvast goed met zijn ploeg Groupama-FDJ. Al kan er in de laatste 5 kilometer nog veel gebeuren natuurlijk. .
   7. 14 uur 54. Waar zit Merlier? Groupama-FDJ, Lotto-Soudal, Trek-Segafredo,... Allemaal duiken ze vooraan op in het peloton. Waar zit Tim Merlier met Alpecin-Fenix? .
   8. 14 uur 52. Game over voor Arcas en Boaro. De samensmelting is nu ook officieel een feit. Welke sprintersploeg krijgt zijn treintje het best op de rails? .
   9. 14 uur 47. Nog 10 kilometer! Arcas en Boaro verweren zich kranig tegen het jagende peloton. De samensmelting is zo goed als een feit. Laat het gedrum beginnen! .
   10. 14 uur 44. Laatste ronde. De bel weerklinkt hier in San Benedetto del Tronto en we maken ons klaar voor de laatste ronde van deze slotrit. De 2 overgebleven leiders, Arcas en Boaro, voelen de hete adem van het peloton. .
   11. Opnieuw een val! Het geschuifel in het peloton leidt meteen tot een valpartij. Onder meer Ian Stannard moet voet aan grond zetten. . 14 uur 44.
   12. 14 uur 43.
   13. 14 uur 40. Minder dan 20 km. We naderen de zone van de waarheid. Met nog minder dan 20 kilometer te gaan, wordt het al wat dringen in het peloton. De voorsprong van de 3 leiders bedraagt wel nog steeds 19 seconden. .
   14. 14 uur 25. Nog 2 ronden. Nog maar 2 te gaan en dan weten we of Tim Merlier zijn 2e overwinning boekt in deze Tirreno. Het peloton houdt zich zeker niet in op deze slotdag. .
   15. 29" voor de leiders. Met nog 30 kilometer te rijden, zakt de voorsprong van de leiders onder de halve minuut. De hergroepering komt er stilaan aan. . 14 uur 22.
   16. 14 uur 17.
   17. 14 uur 08. In een rotvaart begeven we ons richting de finish. Krijgen we straks nog een nieuwe uitval wanneer de vroege vlucht gegrepen wordt of blijft alles samen tot de slotkilometer? Nog minder dan 50 kilometer te gaan. .
   18. 14 uur 02. Kopgroep in het vizier. De voorsprong van de 3 leiders bedraagt al minder dan een minuut. Met een bonus van 50 seconden lijkt het een kwestie van tijd tot alles weer samenkomt. .
   Tirreno - Adriatico
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1individuele tijdritLido di Camaiore - Lido di Camaiore13,9 kmGannaGanna
   2wegwedstrijdCamaiore - Sovicille219 kmMerlierGanna
   3wegwedstrijdMurlo - Terni170 kmEwanGanna
   4wegwedstrijdMarmore - Bellante202 kmPogacarPogacar
   5wegwedstrijdSefro - Fermo155 kmBarguilPogacar
   6wegwedstrijdApecchio - Carpegna215 kmPogacarPogacar
   7wegwedstrijdSan Benedetto del Tronto - San Benedetto del Tronto159 kmBauhausPogacar