Tadej Pogacar zet de puntjes op de i bergop, Remco Evenepoel is 4e

  Tirreno - Adriatico: Rit 4
  wegwedstrijd Wegwedstrijddroog  14°Cdistance 202 km
  location 12:07: Marmore - 16:49: Bellante
  trophy Tadej Pogacar
  einde
  startfinish
  0306090120150180202

   Tadej Pogacar (UAE) heeft in Tirreno-Adriatico de eerste krachtmeting bergop tussen de klassementsmannen naar zijn hand gezet. De Sloveense topper knalde op de slotklim weg van iedereen en is ook de nieuwe leider. Remco Evenepoel verloor twee seconden en werd vierde.

   De 4e etappe in Tirreno-Adriatico in een notendop:

   • Sleutelmoment: Op de slotklim is er wel belangstelling, maar heel veel pogingen missen overtuiging en vooral de nodige panache. Slechts één kopstuk heeft wel voldoende buskruit in zijn kuiten: Tadej Pogacar.

   • Opgave van de dag: Caleb Ewan stapte daags na zijn ritzege in de volgwagen. De Australiër wilde zichzelf niet vergalopperen na een kleine val woensdag en de furieuze start vanmiddag.

   • Morgen: De "Tappa dei Muri" kan het klassement door elkaar schudden. Het parcours is een doolhof, maar spektakel is een garantie.

   Evenepoel verrast met vroege aanval, Pogacar is niet te stuiten

   Remco Evenepoel stond niet weigerachtig tegenover een harde koers en nadat UAE een fors tempo had opgelegd, hield de youngster woord. 

    

   Bij de eerste van drie passages over de klim naar Bellante, ook de aankomst van vandaag, stak hij de boel al eventjes in de fik. 

    

   Tadej Pogacar, Filippo Ganna en Jai Hindley vreesden de man met de hamer niet en gingen in op zijn uitnodiging, maar het ticketje werd 10 kilometer later al ingetrokken.

    

   De tweede klim baarde een muis en ook het laatste rondje had weinig om het lijf.

    

   Miguel Angel Lopez was bedrijvig, Ineos Grenadiers veranderde het tactische plan na het afhaken van Ganna en ook Evenepoel zelf ging nog even à bloc, maar het terrein was niet lastig genoeg om de botte bijl te hanteren. 

    

   Al was er één constante: Pogacar sprong op alles wat bewoog en stelde vast hoe niemand een antwoord had op zijn verwoestende versnelling op 400 meter van de finish. 

    

   De ritwinst en de blauwe trui eindigden vrij logisch in zijn handen, Evenepoel beperkte de schade en kijkt aan tegen een achterstand van 9 seconden in het klassement.

   "Wie ik in de gaten hield? Mijn ploegmaats"

   "We hebben hard gewerkt vandaag", waren de eerste woorden van ritwinnaar en leider Tadej Pogacar. Zijn ploeg UAE droeg de jacht op een ruime kopgroep.

    

   "Ik dacht: als ik het niet probeer, dan is hun werk een maat voor niets geweest."

    

   "Of ik vandaag iemand in de gaten hield? Ja, mijn ploegmaats, want zij moesten met de wind op kop sleuren."

    

   "Er volgen nog harde dagen", bleef de Sloveen kort van stof. "We moeten morgen weer geconcentreerd zijn."

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4

   Fase per fase

   1. 16 uur 54. Klassement. Pogacar Evenepoel op 9" Ganna op 21" .
   2. 16 uur 51. Uitslag. Pogacar Vingegaard op 2" Lafay Evenepoel Ciccone op 5" Geoghegan Hart Mas Kelderman Landa Hindley .
   3. 16 uur 50. De klim was niet lastig genoeg om het verschil te maken. In de slotkilometer moest het buskruit in de benen aangesproken worden en dan ben je bij Pogacar aan het juiste adres.  .
   4. 16 uur 50. Pogacar wint voor Vingegaard, Lafay en Evenepoel. Hij pakt ook nog eens 10 seconden.  .
   5. 16 uur 49. Pogacar, who else? UAE doet er nog een zege bij. Pogacar wint en wordt leider. Evenepoel is 4e op enkele seconden.  .
   6. 16 uur 49. Pogacar is de pijp uit. .
   7. 16 uur 48. Pogacar wil dit stukje kaas niet van zijn brood laten eten. Op 400 meter dropt hij zijn bom. .
   8. 16 uur 48. Evenepoel zit in 8e positie.  .
   9. Laatste km. Daar is de vod al. Pogacar gokt op een sprint. De leiderstrui ligt ook voor het grijpen.  . 16 uur 48.
   10. 16 uur 47. En de blauwe man? Hij is niet in beeld gekomen als geloste, maar de prikken van Narvaez en Porte doen ons vermoeden dat hij weggevallen is.  .
   11. 16 uur 46. Ook voor Alaphilippe gaat het te snel. Hij laat de groep rijden.  .
   12. 16 uur 46. Lopez gaat andermaal, maar het is allemaal met de nodige voorzichtigheid. Evenepoel zit nu bijzonder alert op de eerste rij.  .
   13. 16 uur 45. Nog 2,3 kilometer en Evenepoel gaat van achteruit. Leuk moment, maar de reactie laat niet lang op zich wachten. Hij houdt in. Het terrein is niet lastig genoeg.  .
   14. 16 uur 44. Lopez trekt het nog eens op een lint, Pogacar springt op alles wat beweegt.  .
   15. 16 uur 44. De vorm van Carapaz staat nog niet op punt. Hij haakt af. .
   16. 16 uur 43. Nog 3 kilometer. Ze kijken naar elkaar. Pogacar loert twee keer achter zijn rechterschouder. Evenepoel moet nog altijd een beetje opschuiven. .