Tim Merlier veegt de nul weg in Tirreno-Adriatico, Tadej Pogacar sprokkelt seconde

  Tirreno - Adriatico: Rit 2
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  10°Cdistance 219 km
  location 11u59: Camaiore - 17u23: Sovicille
  trophy Tim Merlier
  einde
  startfinish
  0306090120150180219

   Het heeft even geduurd, maar Tim Merlier (Alpecin-Fenix) heeft zijn eerste zege van het seizoen te pakken. Hij spurtte naar de overwinning in de eerste rit in lijn van deze Tirreno. Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) blijft leider, Tadej Pogacar (UAE) verzamelde een seconde bij de tussensprint.

   De 2e etappe van Tirreno-Adriatico in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Hij had naar eigen zeggen geen stress, maar voor een sprinter is die nul achter zijn naam altijd extra vervelend. Bij zijn eerste kans op Italiaanse bodem legt Tim Merlier iedereen het zwijgen op.

   • Verliezer van de dag: Lotto-Soudal verdient een pluim, want niemand was happig om mee te werken in de jacht op de kopgroep. Daar betaalden ze in de finale helaas een prijs voor: Caleb Ewan reed in zijn eentje verloren.

   • Morgen: Woensdag volgt in principe een tweede kans voor de snelle mannen. De aankomst is niet alledaags op keitjes. 

   Lotto-Soudal wordt niet beloond, Tim Merlier is koelbloedig

   Caleb Ewan vond het parcours van de langste etappe in deze Tirreno verraderlijk, maar zijn Lotto-Soudal nam de godganse dag de guidon vanonder. 

    

   De Belgische ploeg neutraliseerde een vlucht van 1 Colombiaan en 4 Italianen nagenoeg in zijn eentje. 

    

   De 2.000 hoogtemeters in het tweede luik van deze etappe leken Mark Cavendish zuur op te breken, maar de Brit overleefde een dipje en kreeg op papier nog een herkansing. 

    

   Al wilde niet iedereen zich naar de slachtbank laten leiden: Marc Soler weerde zich met een aanval in de laatste 20 kilometer als een duivel in een wijwatervat om een sprint te ontlopen. 

    

   Het gevaar van de handlanger van Tadej Pogacar, die met al zijn sluwheid een seconde had opgepikt bij de tussensprint, werd echter op 3 kilometer van de finish ontmijnd. 

    

   De Belgische roodhemden hadden hun beste pijlen voor de sprint al afgeschoten: Ewan was spoorloos op het moment van de waarheid.

    

   Quick Step-Alpha Vinyl veranderde het geweer van schouder en lanceerde wisselkopman Davide Ballerini. 

    

   Die had geen verhaal tegen Tim Merlier, die in de gevaarlijke binnenbocht oppermachtig was. Jonkie Olav Kooij had wel een puike remonte in petto, maar kwam te laat. 

   "Mijn vorm is al een tijdje goed"

   "Dit voelt echt goed", vertelde Tim Merlier in het flashinterview. "Mijn vorm is al een tijdje goed, maar het werd niet echt vertaald in resultaten."

    

   "Het was heel hectisch in de finale. Ik moest de klimmetjes overleven en daarna moest ik mijn ploegmaats vertrouwen. Dat is goed gelukt."

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

   Fase per fase

   1. 17 uur 23. 1. Merlier 2. Kooij 3. Groves 4. Sagan 5. Consonni 6. Bauhaus 7. Ballerini 8. Nizzolo 9. Guarnieri 10. Vendrame .
   2. 17 uur 22. Hoe verliep de sprint? Ballerini kon niet klagen over de lead-out, maar hij had de benen niet. Merlier was duidelijk sneller, Kooij heeft een stevige remonte in petto en zal balen dat zijn positionering niet beter was.  .
   3. 17 uur 22. Merlier wint! Tim Merlier poetst de nul weg. Hij is de snelste van het pak voor een oprukkende Olav Kooij.  .
   4. 17 uur 21. Ewan is niet te zien.  .
   5. 17 uur 21. Merlier zit in het wiel van Ballerini. Sagan kwakt.  .
   6. Laatste km. Daar is de vod. Ewan zit rechts zonder ploegmaat, Alaphilippe steunt Ballerini. Van Cavendish is geen spoor. . 17 uur 21.
   7. 17 uur 20. Ook Sagan wil zich mengen en kan rekenen op een drietal knechten. De Fransen bikkelen met Israel-Premier Tech.  .
   8. 17 uur 19. Ganna geeft er nog eens een lap op. Rechts in beeld zit Merlier uitstekend geplaatst.  .
   9. 17 uur 19. Nog 3 kilometer. Bij de bocht is het rijk van Soler uit. Ganna rijdt op kop en zoekt zijn kopmannen.  .
   10. 17 uur 17. Nog 4 kilometer. Over 1.000 meter slaan we linksaf en dan is het vrijwel rechttoe rechtaan tot aan de finish. Soler verdient een schouderklopje, maar zijn verwrongen gelaat spreekt boekdelen.  .
   11. 17 uur 15. Soler lonkt over zijn schouder. Zijn pijp is nog niet uit, maar het peloton zit klaar om hem een draai om zijn oren te geven.  .
   12. 17 uur 14. Nog iets meer dan 6 kilometer en Soler vecht voor 14 seconden. De onvermoeibare Spanjaard weet zelf ook al wel hoe laat het is.  .
   13. 17 uur 12. Er komt veel rood op de proppen. Lotto-Soudal, Arkéa-Samsic en Bahrain Victorious gaan Soler doodknijpen.  .
   14. 17 uur 11. De wind lijkt een extra tegenstander van Soler. Wanneer komt hij de man met de hamer tegen?  .
   15. 17 uur 09. Ze hebben toch hun handen vol met Soler, die altijd een beetje tussen de hemel en de hel zweeft. Al zitten er natuurlijk nog genoeg ploegen met een snelle troefkaart klaar.  .
   16. Nog 15 kilometer. Soler weert zich als een duivel in een wijwatervat en zoekt het zog van de motoren. 33", zo leert ons de Italiaanse chrono. . 17 uur 04.