Ganna is ongenaakbaar tegen de klok, Evenepoel is tikkeltje sneller dan Pogacar

  Tirreno - Adriatico: Rit 1
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 13.9 km
  location 14u00: Lido di Camaiore - 17u12: Lido di Camaiore
  trophy Filippo Ganna
  einde
  startfinish
  013.9

   Filippo Ganna heeft zijn favorietenrol in de openingstijdrit van Tirreno-Adriatico waargemaakt. De Italiaanse wereldkampioen was op het biljartvlakke parcours van net geen 14 kilometer de snelste. Remco Evenepoel kon hem het dichtst benaderen. De Belg was 11 seconden trager. Het werd een mooi podium, want op plek 3 strandde Tadej Pogacar.

   De 1e etappe van Tirreno-Adriatico in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Filippo Ganna wisselde Frankrijk last minute in voor Italië. Hij wist maar al te goed dat dit terrein spek voor zijn bek is en betaalde die wissel meteen uit. Al viel tijdens zijn flashinterview vooral zijn verlangen naar Milaan-Sanremo op.

   • Winnaar van de dag (2): Remco Evenepoel vecht op zo'n parcours eigenlijk een ongelijke strijd uit met een beer als Filippo Ganna. Als je dan op amper 11 seconden finisht, dan mag je je vuist ballen.

   • Winnaar van de dag (3): De concurrentie hoopte dat de Strade Bianche nog in zijn lichaam zou zitten, maar Tadej Pogacar was zo fris als een hoentje. 3e op 18 seconden van Ganna: laat de volgende dagen maar komen!

   • Morgen: De langste rit van deze Tirreno - 219 kilometer - zou een eerste kans voor de sprinters moeten opleveren.

   Een podium om van te dromen

   Een biljartvlakke tijdrit van 14 kilometer met slechts een handvol bochten? Dat moest en zou een kolfje naar de hand van Filippo Ganna worden. 

    

   Certo, want de wereldkampioen tijdrijden was oppermachtig. Onder meer Kasper Asgreen en Alex Dowsett begonnen eventjes te dromen, maar Ganna onderstreepte dat hij in dit veld op dit terrein onklopbaar is. 

    

   Al zal hij bij het tussenpunt toch ook even ongerust geweest zijn: Remco Evenepoel stond er amper 2"40 in het krijt. 

    

   Maar in Lido di Camaiore haalde de power het uiteindelijk nog vrij duidelijk van de aerodynamica: de rekening liep op tot 10"60, weliswaar allerminst een schande. 

    

   En Tadej Pogacar? De derde hond kon zich niet mengen in het hoofddebat van de namiddag, maar hij beperkte met een sterk eindschot zeer zeker de schade tot 7 seconden op Evenepoel. 

    

   De conclusies? Ganna is en blijft een Italiaanse brommer, Evenepoel en Pogacar geven elkaar amper iets toe.

    

   De concurrentie weet wat hen te doen staat: aanvallen! Lopez (41"), Geoghegan Hart (42"), Carapaz (47"), Porte (51") en Vingegaard (52") zijn de eerste "achtervolgers".

   De winnaar lonkt duidelijk naar Milaan-Sanremo

   "Ik zou oorspronkelijk Parijs-Nice rijden, maar ik had aan de ploegleiding gevraagd om te mogen deelnemen aan deze Tirreno", vertelde Filippo Ganna.

    

   Hij nam de plaats in van Geraint Thomas (niet in vorm) en ontgoochelde niet. "Ik hou van deze koers en ik wilde hier zo graag winnen."

    

   "Dit is geweldig voor mijn team. De komende dagen moeten we zien of mijn benen klaar zijn voor meer."

    

   "Al moeten we ook energie sparen: over minder dan 2 weken volgt in Italië een heel belangrijke koers", stak Ganna zijn ambitie voor Milaan-Sanremo geenszins weg.

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

     naamploegresultaat
   1Filippo GannaIGD15:17
   2Remco EvenepoelQST+11
   3Tadej PogacarUAD+18
   4Kasper AsgreenQST+24
   5Alex DowsettIPT+25
   6Thymen ArensmanDSM+28
   7Tobias LudvigssonGFC+32
   8Jos van EmdenTJV+33
   9Mikkel BjergUAD+39
   10Matteo SobreroBEX+39

   Fase per fase

   1. 17 uur 11. Pogacar finisht sterk. Hij eindigt een zevental seconden boven Evenepoel. Ganna, Evenepoel en Pogacar: dat is meteen ook het podium. .
   2. 17 uur 10. Nog 1 kilometer voor Pogacar. Hoeveel tijd verliest hij tegenover Evenepoel? .
   3. Ook Pogacar zal Ganna niet onttronen. 17 uur 10.
   4. 17 uur 08. De billen van Ganna zijn niet dichtgeknepen. Hij hoeft Pogacar voor de dagzege niet te vrezen.  .
   5. 17 uur 06. De rekening van Uran loopt fors op, ook de Franse kampioen Thomas weegt wat te licht. Zijn tijd is teleurstellend.  .
   6. Pogacar aan het tussenpunt. Ook Tadej Pogacar staat er halfweg: hij blijft er 12" boven Ganna. Dat is op 10 seconden van Evenepoel. . 17 uur 04.
   7. Evenepoel kan net niet aan de tijd van Ganna. 17 uur 02.
   8. 17 uur . Wie moeten we nog verwelkomen aan de finish? Onder meer Mas, Bodnar, Uran, Ciccone, B.Thomas en afsluiter Pogacar.  .
   9. 16 uur 58. Top 10. Ganna Evenepoel op 11" Asgreen op 24" Dowsett op 25" Arensman op 28" Ludvigsson op 31" Van Emden op 33" Bjerg op 38" Sobrero op 39" Craddock op 39" .
   10. Evenepoel aan de finish. Van 2"14 halfweg gaat het naar 10"60 aan de finish, goed voor de tweede tijd. Daar mag hij zeer tevreden over zijn! . 16 uur 57.
   11. 16 uur 55. Met Pogacar gaat de titelverdediger als laatste renner van start. Intussen stormt Evenepoel af op de finishboog. De overwinning is te hoog gegrepen. .
   12. Ganna zet een (voorlopige) toptijd neer. 16 uur 54.
   13. 16 uur 53. Het gemiddelde van Ganna: 54,528 km/u. Zoef! .
   14. 16 uur 53. Over minder dan 4 minuten wordt Evenepoel aan de finish verwacht.  .
   15. 16 uur 53. De te kloppen tijd is van Ganna. Met de vingers in de neus? Toch wel, hoor. Filippo Ganna is weer oppermachtig: 15'17" is de buitenaardse chrono, zo'n 25 seconden sneller dan Kasper Asgreen. .
   16. 16 uur 50. Bjerg en Sobrero schoppen het niet tot in de top 5. Ganna en Evenepoel gaan dat zonder ongelukken wel doen.  .
   17. Evenepoel bij het tussenpunt. Evenepoel snijdt de bochten aan en dat betekent dat hij in de zone van de eerste chrono zit: hij is er slechts 2"14 langzamer. Dat is ontzettend netjes! . 16 uur 48.