Mathieu van der Poel ontbindt zijn duivels op pittige slotklim in Tirreno

  Tirreno - Adriatico: Rit 7
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 181 km
  location 11:38: Pieve Torina - 15:49: Loreto
  trophy Mathieu van der Poel
  einde
  startfinish
  0306090120150181

   Mathieu van der Poel heeft de voorlaatste rit in de Tirreno gewonnen. De Nederlander reed de hele dag in de kop van de koers en wachtte in een spannende finale vol pittige kuitenbijters geduldig zijn moment af: op de lastige slotklim knalde hij autoritair naar de winst en bezorde zo Alpecin-Fenix een 2 op 2 na Tim Merlier gisteren. "Die zege gaf een boost."

   Bekijk de finish van Van der Poel:

   Mee in vlucht van de dag

   de "Rit der Muren" in de Marken stond met stip genoteerd in het roadbook van Van der Poel. Toen die zijn klassementsambities moest laten varen, mikte de Nederlander nog op ritwinst in deze Tirreno. Met een finale vol steile puisten was dit zijn kans.

    

   De rit begon aan een razend tempo, omdat het eerste deel hoofdzakelijk dalend vals plat was. Pas na 60 km raakte een vluchtersgroep weg: met Van der Poel, maar ook met 3 Belgen: Van der Poels teammaat De Bondt, Campenaerts en Vermote. Met Dillier, Ballerini, Visconti, Tusveld en Samitier zaten daar een paar stevige hardrijders tussen.

    

   Hun voorsprong liep op tot ruim 5 minuten, maar al op 100 km van de finish zette in het peloton Astana zijn motor aan. De voorsprong smolt snel, maar toch niet zo snel.

    

   De Bondt en Van der Poel waren de motoren van de vlucht, die de 3 lokale ronden van 25,5 km met telkens 3 flinke klimmetjes aanvatte. Er was geen meter vlak meer tot de streep.

   Alles op een zakdoek in razend spannende finale

   Toen de kloof met het peloton tot 1'30" zakte, zorgde Guerreiro ervoor dat het spel vooraan op de wagen zat. De Portugees wipte fluks weg, Van der Poel sprong even fluks mee, de Italiaan Fabbro kon als enige mee.

    

   Het was het begin van een aantrekkelijke finale. Op 30 km van de finish maakten De Bondt - in steun voor Van der Poel - en Ballerini de oversteek. Nog 5 vroegere metgezellen sloten weer aan, waarop Guerreiro het een 2e keer probeerde. Nu kon enkel Fabbro mee, Van der Poel en de rest bleef zitten.

    

   Bij het ingaan van de laatste ronde maakte de Nederlander met een geweldige inspanning de sprong naar voren. Het moment voor Fabbro om alleen zijn kans te wagen. De Italiaan reed een halve minuut weg.

    

   Achter hem kregen Van der Poel en Guerreiro het gezelschap van Tusveld, Visconti en Samitier. Ondertussen kwam het tactische plan van Astana tot een climax: Fuglsang kwam als een trein aanstormen en naderde in de slotkilometers tot in het zog van Van der Poel en co.

    

   De slotklim - 1 km aan gemiddeld 8,7 procent met een maximum van 13 procent - zou beslissen. Ondertussen was ook het peloton nog komen opduiken. Fabbro viel stil, Van der Poel pakte uit met een geweldige versnelling en liet iedereen in de laatste hectometers indrukwekkend achter zich.  Guerreiro eindigde op enkele seconden 2e, Fabbro 3e. Kelderman won op 10 seconden de spurt van de klassementsmannen, voor Yates, Woods, Thomas, Vlasov en Majka. Morgen kent de Tirreno zijn ontknoping met een tijdrit over 10 km. (reactie onder foto)

   "Blij dat ik weer op niveau ben waar ik wil zijn"

   Na zijn zege in het nationale kampioenschap was dit nog maar de 2e zege van Van der Poel in 2020. "Het was een heel lastige rit. Vanaf het begin van de wedstrijd was het oorlog. Het was niet het plan om mee te gaan in de ontsnapping, maar als er na anderhalf uur een groep wegrijdt, weet je dat dat een sterke is. Daarom ben ik meegegaan."

    

   "De lokale ronden waar heel lastig met steile hellingen. Ik ben blij dat ik het op dit zware parcours kon afmaken."

    

   "Een rit winnen is niet makkelijk. Mensen denken soms dat dat vanzelf gaat, maar het tempo ligt hier hoog, er zijn veel sterke renners die zich voorbereiden op de Giro. De overwinning van Tim Merlier gisteren gaf een boost. Ik ben blij dat ik het team een 2e zege kan schenken."

    

   En hoe voelt hij zichzelf nu? "Ik ben blij dat ik weer op het niveau ben waar ik wil zijn. Ik kan weer agressief koersen op mijn manier koersen."

   Rituitslag Rit 7Rituitslag Rit 7

   Fase per fase

   1. 15 uur 57. Ik ben blij dat ik opnieuw op het niveau ben waar ik wil zijn, dat ik weer agressief kan koersen op mijn manier. Mathieu van der Poel.
   2. 15 uur 52. Top 10. 1. Mathieu van der Poel 2. Ruben Guerreiro (Por) op 4" 3. Matteo Fabbro (Ita) - z.t. 4. Wilco Kelderman (Ned) - 10" 5. Alex Aranbura Deba (Spa) 6. Simon Yates (Aus) 7. Michael Woods (Can) 8. Geraint Thomas (GBr) 9. Aleksander Vlasov (Rus) 10. Rafal Majka (Pol) .
   3. 15 uur 50. Guerreiro op 2, Fabbro op 3. Voor de Nederlandse kampioen is het pas de 2e zege van 2020. Guerreiro eindigt als 2e, Fabbro klopt zijn stuur kapot als 3e. Wilco Kelderman is als beste van het peloton nog naar de 4e plaats gereden. .
   4. 15 uur 48. Van der Poel wint! Mathieu van der Poel heeft wat hij wou: een ritzege in de Tirreno. En na wat voor een rit. In een spannende finale ging hij in de laatste honderden meters op en over eenzame vluchter Fabbro. Alpecin-Fenix boekt 2 op een rij na Merlier gisteren. .
   5. 15 uur 48. Van der Poel is los. En gaat op en over Fabbro. De Nederlandse kampioen levert een fantastische laatste inspanning. .
   6. 15 uur 47. Van der Poel op 2. Fabbro heeft nog enkele meters, Van der Poel en Guerreiro komen. .
   7. 15 uur 46. Matthews uit peloton. Michael Matthews brengt het peloton ook nog in aanmerking voor de zege. Op 600 meter van de streep kan het nog alle kanten uit. .
   8. 25 seconden. Nog enkele haarspeldbochten en een stevige puist liggen te wachten. Fuglsang sluit aan bij het groepje Van der Poel met Holmes. . 15 uur 45.
   9. Slotklim. Nog 1,3 km. . 15 uur 45.
   10. 15 uur 43. Van der Poel beseft dat het rapper moet. Van der Poel wil dat het rapper gaat en versnelt, Fabbro kijkt vaak achterom. 20 seconden nog. .
   11. 25 seconden. Fabbro begint wat te harken. En het einde is nog zwaar. Van der Poel, Tusveld, Visconti, Guerreiro en Samitier ruiken nog hun kans. . 15 uur 41.
   12. 15 uur 38. Nog 6 km. Alleen de stevige slotklim kan nu nog roet in het eten gooien voor Fabbro. De laatste kilometer is gemiddeld 8,7 procent steil met een maximum van 13 procent. Fabbro kijkt achterom met 30 seconden voorsprong, Fugslang volgt op 50 seconden. .
   13. 15 uur 36. Fabbro kraakt niet. Bij de laatste "Muur van Loreto" - 3 km aan gemiddeld 4,6 procent - telt de Italiaanse koploper nog 18 seconden voorsprong op Van der Poel en zijn 4 metgezellen. Fuglsang, Holmes en Thomas hangen daar niet ver achter. .
   14. Fugslang komt met Holmes. Op een dikke minuut stormt Fuglsang naar voren: met Matthew Holmes (Lott-Soudal) en Benjamin Thomas (Groupama-FDJ) in zijn zog. . 15 uur 33.
   15. Nog 10 km. Fabbro leek even zichzelf tegen te komen, de 5 achtervolgers kwamen tot op 8 seconden, maar de Italiaan verdappert weer. . 15 uur 31.
   16. 20" - 1'20" - 2'20". De koers is toch nog niet gereden. Iedereen moet nog 1 keer de klim naar Loreto over en dan nog de slotklim doen: 1 km aan gemiddeld 8,7 procent met maximaal 13 procent. De verschillen worden kleiner. Fabbro heeft nog 20 seconden op Van der Poel en co. Fugslang en co volgen op 1'20", het peloton met leider Simon Yates op 2'20". De trui van Yates is niet in gevaar. . 15 uur 28.
   17. 15 uur 23. Fuglsang krijgt 4 man mee. Het gebeurt nog ver in de achtergrond, maar Fuglsang heeft 4 metgezellen meegekregen in zijn jacht naar voren. Op 15 km van de finish lijkt zijn inspanning flink te laat te komen. Hij moet nog 1'50" goedmaken. Van der Poel en co hangen op 25 seconden van Fabbro. .
   18. 15 uur 22. Fabbro naar halve minuut. De hoofden bij de 5 achtervolgers op de eenzame Italiaan hangen al wat naar beneden: Van der Poel, Visconti, Tusveld, Guerreiro en Samitier staan al een halve minuut in het krijt. .
   Tirreno - Adriatico
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdLido di Camaiore - Lido di Camaiore133 kmAckermannAckermann
   2wegwedstrijdCamaiore - Follonica201 kmAckermannAckermann
   3wegwedstrijdFollonica - Saturnia217 kmWoodsWoods
   4wegwedstrijdTerni - Cascia194 kmHamiltonWoods
   5wegwedstrijdNorcia - Sassotetto202 kmYatesYates
   6wegwedstrijdCastelfidardo - Senigallia171 kmMerlierYates
   7wegwedstrijdPieve Torina - Loreto181 kmvan der PoelYates
   8individuele tijdritSan Benedetto del Tronto - San Benedetto del Tronto10,1 kmGannaYates