Merlier laat zijn Belgische driekleur schitteren na perfecte sprint in Tirreno

  Tirreno - Adriatico: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 171 km
  location 11:59: Castelfidardo - 16:00: Senigallia
  trophy Tim Merlier
  einde
  startfinish
  0306090120150171

   Tim Merlier (Alpecin-Fenix) heeft de zesde etappe in de Tirreno op zijn naam geschreven. De Belgische kampioen leverde een perfecte sprint af en hield topspurters Fernando Gaviria en Pascal Ackermann af.

   Merlier geeft slaapverwekkende etappe zoete nasmaak

   De zesde rit in de Tirreno was ook meteen de laatste kans voor de sprinters om de bloemen mee naar huis te nemen. Pascal Ackermann aasde op zijn derde, maar ook Fernando Gaviria zag het groots en liet zijn mannetjes meewerken.

    

   Het koersverloop was er eentje zoals de klassieke sprintersrit: een vroege vlucht, een saai koersverloop en een hectische laatste kilometer.

    

   Die vroege vlucht kwam er al vrij snel. Een vijftal moest knokken voor elke seconde, met als bekendste naam Carl Frederik Hagen (Lotto-Soudal). Maar zoals verwacht werden zijn stuk voor stuk opgeslokt door het grote pak.

    

   De laatste kilometers kwamen de sprinterstreintjes naar voren. En daar leek Davide Ballerini wel heel goed geplaatst. Maar daar kwam plots die aalvlugge Colombiaan, Gaviria. Hij zette aan van ver, maar Belgisch kampioen Merlier loste hem voor geen centimeter.

    

   Merlier nam over, zette z'n snoet vol in de wind en leverde de ideale spurt af. Pascal Ackermann kwam nog opzetten, maar kwam net te laat. Merlier pakte de zege, eentje om nooit te vergeten: zijn eerste WorldTour-zege.

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

   Fase per fase

   1. 16 uur 03. Voor Tim Merlier is het de eerste zege op WorldTour-niveau. In de achtergrond zien we de Nederlandse kampioen Mathieu van der Poel mooi meejuichen. .
   2. 16 uur 01. Top 5. Tim Merlier Alpecin-Fenix Pascal Ackermann Bora-Hansgrohe Magnus Cort EF Pro Cycling Fernando Gaviria UAE Team Emirates Mike Teunissen Jumbo-Visma .
   3. 15 uur 59. Merlier wint! De Belgische kampioen levert perfect werk af! Tim Merlier gaat mooi mee in het wiel van Gaviria en houdt Ackermann nog net af! .
   4. 15 uur 59. Gaviria zet aan, Merlier zit in het wiel! .
   5. 15 uur 58. Ballerini zit voorlopig in een zetel, ook Gaviria zit goed. .
   6. Laatste kilometer! De plaatsjes voorin zijn duur, het is drummen voor elke stek! Keisse levert zijn werk voor Ballerini. . 15 uur 57.
   7. 15 uur 56. Nog 2.5 km! Daar komen de ploegen van de grote namen. Bora-Hansgrohe en Deceuninck-Quick Step zitten op vinkentouw. .
   8. 15 uur 54. Ook Lotto-Soudal verschijnt vooraan. Kan Florian Vermeersch weer naar een mooie ereplaats spurten? .
   9. 15 uur 52. Richeze loodst Gaviria naar voren en zoekt daarvoor de kleinste openingen op. Vooraan zien we treintjes van Jumbo-Visma, INEOS Grenadiers en Israel Start-Up Nation. .
   10. 15 uur 50. De renners hebben hun laatste bocht achter de rug. Nu is het een kleine 8 kilometer rechtdoor tot de finish. De wind waait op de neus. .
   11. 15 uur 44. Hagen laat Domont achter en geeft nog even alles vooraleer alles weer samentroept. Geen strijdlust in Italië, maar een pluimpje krijgt hij nog van ons.  .
   12. 15 uur 42. Hagen en Domont zijn de laatste twee overblijvers voorin, maar ook zij zijn gedoemd te mislukken in hun opzet. Een massaspurt moet en zal er komen. .
   13. 22 seconden. De kopgroep voelt de hete adem in de nek: daar is de kop van de slang. Nog 22 seconden bonus hebben ze op het grote pak. Intussen gaan ze ook de laatste ronde in! . 15 uur 38.
   14. 15 uur 37. Van der Poel - Merlier. Bij Alpecin-Fenix zien we Nederlands kampioen Mathieu van der Poel de ganse tijd bij de Belgische kampioen, Tim Merlier. De spurt vandaag wordt ongetwijfeld een werkje voor Merlier. Of laat Van der Poel zich nog even merken in het slot? .
   15. 15 uur 35. De mannen van Bora-Hansgrohe laten duidelijk verstaan aan enkele Lotto-Soudal-mannetjes dat ze niet opgezet zijn dat zij voorin de boel komen verstoren. Lotto-Soudal heeft met Hagen nog een pion voorin en wil de kopgroep nog wat ruimte gunnen. De ploeg van spurtbom Ackermann schakelt nu een vitesse hoger. .
   16. 15 uur 29. Even opfrissen: enkele kanshebbers. Pascal Ackermann Bora-Hansgrohe Fernando Gaviria UAE Team Emirates Tim Merlier Alpecin-Fenix Davide Ballerini Deceuninck-Quick Step Michael Matthews Team Sunweb Szymon Sajnok CCC Team Davide Cimolai  Israel Start-Up Nation .
   17. 15 uur 28. Helaas voor de Zwitser, maar Pellaud wordt opgeslokt door het peloton. De vier overblijvers vooraan lijken een vogel voor de kat.  .
   18. Het peloton in Senigallia. 15 uur 25.
   19. Pellaud staat stil. Vooraan in de kopgroep moeten ze (even?) met z'n vieren voort. Simon Pellaud kampt met mechanische pech. . 15 uur 23.
   Tirreno - Adriatico
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdLido di Camaiore - Lido di Camaiore133 kmAckermannAckermann
   2wegwedstrijdCamaiore - Follonica201 kmAckermannAckermann
   3wegwedstrijdFollonica - Saturnia217 kmWoodsWoods
   4wegwedstrijdTerni - Cascia194 kmHamiltonWoods
   5wegwedstrijdNorcia - Sassotetto202 kmYatesYates
   6wegwedstrijdCastelfidardo - Senigallia171 kmMerlierYates
   7wegwedstrijdPieve Torina - Loreto181 kmvan der PoelYates
   8individuele tijdritSan Benedetto del Tronto - San Benedetto del Tronto10,1 kmGannaYates