Simon Yates heerst in koninginnenrit, Van der Poel strandt aan voet slotklim

  Tirreno - Adriatico: Rit 5
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 202 km
  location 10:36: Norcia - 16:07: Sassotetto
  trophy Simon Yates
  einde
  startfinish
  0306090120150180202

   Simon Yates (Mitchelton-Scott) heeft de macht gegrepen in de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico. De Brit was heer en meester op een finish bergop. Mathieu van der Poel reed zich in de kijker in de koninginnenrit met een lange aanval.

   Van der Poel trekt mee in de aanval

   Nadat het de voorbije dagen iets te hard voor hem ging, koos Mathieu van der Poel voor de vlucht vooruit. In geen tijd beende hij de 9 renners van de vroege aanval bij.


   Van der Poel had via zijn ploeg laten weten dat hij het klassement niet langer ambieerde, een ritzege paste nog wel in zijn kraam.


   Geen sinecure in een klimetappe met een finish op een col buiten categorie. Na een dag aanvallen begon hij in de kopgroep met amper een halve minuut voorsprong aan de slotklim.

    

   Voor de finish in het skistation Sassotetto kregen de renners 12 stevige kilometers in de Appenijnen voor de wielen geschoven. Van der Poel was er snel aan voor de moeite. Op 10 km van de streep zag hij de groep met de favorieten voorbijschieten.

   Mathieu van der Poel heeft de voorbije dagen afgezien, vandaag kiest hij voor de vlucht vooruit.

   Yates oppermachtig op col buiten categorie

   EF Pro Cycling (voor Woods) en Mitchelton-Scott (voor Yates) bepaalden het tempo op de slotklim. De aanval van oude krijger van Nibali was klein bier. Yates daarentegen tapte een stevige trappist. Op 4 km van de streep zette hij zijn ambities kracht bij met een stevige solo.

    

   Niemand vond een antwoord, Woods zeker niet. De Canadees kapseisde op de col buiten categorie en speelde zijn leiderstrui aan Yates kwijt. Enkel Thomas, Majka en Vlasov kwamen nog enigszins in de buurt van de voormalige Vueltawinnaar. Zij finishten op ruim een halve minuut.

    

   Daarmee had Yates zijn opdracht volbracht. In het klassement leidt hij met 16 tellen op Majka en 39 op Thomas. De kans dat hij die bonus maandag nog weggeeft in de afsluitende tijdrit is klein. 10 kilometer tegen de klok moet nog net lukken voor de klimspecialist.

    

   "Ik ben hier aan het opwarmen voor de Giro en zit alvast op het goede spoor", besloot Yates na de etappe. (lees reactie onder foto)

   Lapage: "De wielergoden niet tarten door te zeggen dat het al binnen is"

   Gisteren werd er rode wijn gedronken in het rennershotel van Mitchelton-Scott na de ritwinst van Lucas Hamilton. Vanavond zal dat niet anders zijn na de dubbelslag van Simon Yates. Zeggen dat de buit nu al binnen is, wilde ploegleider Lorenzo Lapage echter nog zeker niet.

    

   "Je moet de wielergoden niet tarten met dergelijke uitspraken", lachte Lapage. "Er volgen nog 3 heel belangrijke ritten. Wij hopen op een relatief rustige dag morgen, omdat de sprinters dan wellicht aan zet zijn. Zondag staat een zware etappe op de agenda en we sluiten af met een individuele tijdrit."

    

   Mitchelton-Scott was duidelijk met een plan aan deze etappe begonnen. "Natuurlijk", beaamde Lapage. "EF Pro Cycling was een tijdje onze bondgenoot. Zeker toen zij het tempo hoog hielden in het peloton. Logisch, want zij hadden met Michael Woods immers de leider in hun rangen. Gaandeweg en op de flanken van de Sassotetto hebben wij met Michael Hepburn een mannetje bijgezet, juist om de vaart er stevig in te houden."

    

   "Simon Yates ging in volle finale aanvallen. Dat was zo voorzien. Ons plan lukte. Niemand was bij machte hem te remonteren. Dat was hetgeen wij hoopten. We drinken dus vanavond opnieuw een glas rode wijn met de gehele ploeg. We gaan er alles aan doen om die leiderstrui te behouden tot en met de laatste etappe. We beschikken over een sterk team."

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

     naamploegresultaat
   1Simon YatesMTS5:30:43
   2Geraint ThomasINS+35
   3Rafal MajkaBOH+35
   4Aleksander VlasovAST+39
   5Wilco KeldermanSUN+54
   6James KnoxDQT+58
   7Fausto MasnadaDQT+1:00
   8Jai HindleySUN+1:05
   9Gianluca BrambillaTFS+1:11
   10Louis MeintjesNTT+1:46

   Fase per fase

   1. 16 uur 20. Tot zover de Tirreno voor vandaag. Kijk hieronder naar de ontknoping in de 13e rit van de Tour. .
   2. 16 uur 18.
   3. 16 uur 08. Yates ook leider. Thomas, Majka en Vlasov finishen op meer dan een halve minuut. Yates mag zich nu ook leider noemen. In het klassement telt de Brit 16 tellen minder dan Majka en 39 dan Thomas. Krijgt die laatste de kloof maandag gedicht in de tijdrit? Niet eenvoudig over slechts 10 kilometer. .
   4. 16 uur 07. Finish: Simon Yates wint. Simon Yates huppelt naar de dagzege in het skistation Sassotetto. Als zijn concurrenten niet te snel komen, gaat hij ook als leider het weekend in. .
   5. Laatste km. Bij de achtervolgers heeft Masnada moeten afhaken. Blijven over: Majka, Vlasov en Thomas. . 16 uur 05.
   6. Yates op weg naar dubbelslag? Simon Yates begint aan de laatste kilometer. De Brit is op weg naar de zege in de koninginnenrit. Kaapt hij ook de eerste plaats in het klassement weg? Dat hangt af van de achtervolgers. Woods is de trui hoe dan ook kwijt. . 16 uur 04.
   7. +27 seconden. Simon Yates toont dat hij klaar is voor de Ronde van Italië. De Brit loopt bijna een halve minuut op zijn 4 achtervolgers. . 16 uur 02.
   8. 16 uur . 1 leider en 4 achtervolgers. Nog 2 km: - leider: Yates - achtervolgers: Thomas, Vlasov, Majka en Masnada .
   9. 15 uur 58. Woods geveld. Nog 3 km: Thomas begrijpt dat het vat af is bij Woods en gaat op zoek naar achtervolgers Majka, Vlasov en Masnada. Yates rijdt nog steeds solo op kop. .
   10. 15 uur 57. Tegenaanval Vlasov en Majka. Vlasov en Majka gaan in de achtervolging, voor Woods is het game over. De Canadees dreigt zijn leiderstrui kwijt te spelen. .
   11. 15 uur 55. Aanval Yates. Nog 4 km: Simon Yates versnelt. Brambilla en Masnada kunnen even volgen, Woods en Thomas moeten afhaken. .
   12. 15 uur 54. Nog 4 km: Majka schuift op naar de kop, Woods glijdt mee met nog altijd Thomas in zijn wiel. .
   13. 13 procent. Nu wordt het duwen, duwen en nog eens duwen op de steilste strook van de dag: een stuk met een stijgingspercentage van 13 procent. . 15 uur 54.
   14. 15 uur 52. Nog 5 km: terwijl Lucas Hamilton - de winnaar van gisteren -  moet afhaken, demarreert Fuglsang. Meer dan enkele hectometers krijgt de Deen niet. .
   15. 15 uur 51. En Nibali is alweer gegrepen. De luitenanten van EF en Astana benen de Italiaan weer bij. .
   16. 15 uur 49. Aanval Nibali. Daar is oude krijger Vincenzo Nibali. Op 6,5 kilometer van de top test hij z'n benen een keer. .
   17. 15 uur 48. Vervaeke is nog mee. Nog 7 km en geen man overboord bij de favorieten. Woods zit voorin in het wiel van twee ploegmaten, met Thomas net achter hem. In de groep met de toppers spotten we ook Louis Vervaeke. De ploegmaat van Van der Poel is 20e en beste Belg in het klassement. .
   18. 15 uur 43. Nog 9 km: Wackermann mag even voorop rijden, maar de mannen van Woods houden hem in de gaten. Veel ruimte krijgt de Italiaan niet. .
   19. 15 uur 39. Einde aanval Van der Poel. Nog 10 km: voor Van der Poel is het afgelopen. Aan de voet van de klim ziet hij het peloton voorbijflitsen. Het is aan de klassementsrenners nu. .
   Tirreno - Adriatico
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdLido di Camaiore - Lido di Camaiore133 kmAckermannAckermann
   2wegwedstrijdCamaiore - Follonica201 kmAckermannAckermann
   3wegwedstrijdFollonica - Saturnia217 kmWoodsWoods
   4wegwedstrijdTerni - Cascia194 kmHamiltonWoods
   5wegwedstrijd</