Lucas Hamilton klopt Quick-Step-nieuwkomer Masnada op de streep

  Tirreno - Adriatico: Rit 4
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 194 km
  location 11:04: Terni - 15:51: Cascia
  trophy Lucas Hamilton
  einde
  startfinish
  0306090120150194

   De 24-jarige Australiër Lucas Hamilton heeft de 4e rit in de Tirreno op zijn naam geschreven. De renner van Mitchelton-Scott ontsnapte samen met de Italiaan Fausto Masnada (Deceuninck-Quick Step) in de slotkilometers en won in de sprint. Michael Woods was de sterkste in de groep der favorieten en blijft leider, Mathieu van der Poel moest afhaken op de slotklim.

   EF roept elke vlucht een halt toe

   De eerste bergetappe in de Tirreno-Adriatico begon met een verschroeiend tempo. In het eerste uur werd bijna 50 kilometer afgelegd. Heel wat renners wilden een plekje bemachtigen in de vroege vlucht, maar het peloton liet niemand wegrijden. 

    

   EF Pro Cycling, het team van leider Michael Woods, controleerde. Pas na 60 kilometer slaagde een groep van 11 renners erin om een voorsprong uit te bouwen. De Belg Kobe Goossens (Lotto-Soudal) was mee.

    

   Veel minuten gunde het peloton hen niet, want Geoffrey Bouchard zat mee vooraan. Een Franse renner van AG2R die in het klassement op 1'50" volgt van Woods. Uiteindelijk liet hij zich uitzakken en kregen de 10 overige vluchters maximaal 4'30" minuten voorsprong.

   Hamilton verrast met aanval in finale

   De eerste beklimming buiten categorie schudde meteen alles door elkaar. Vooraan ontstond een kwartet met Michael Matthews, Frank, Carretero en Tonelli. Vanuit het peloton gingen Rui Costa, Louis Meintjes en Daniel Garcia Navarro in de achtervolging. 

    

   Op de slotklim, 20 km voor de streep, kloekte alles weer samen. Niet voor lang. Yates viel aan en lokte een reactie uit van heel wat favorieten. Onder anderen Woods, Thomas, Vlasov en Majka volgden zijn wiel. Van der Poel en Froome moesten achteraan lossen.

    

   Het gevaar kwam uiteindelijk nog vanuit de achtergrond. Lucas Hamilton (Mitchelton-Scott) sprong in de slotkilometers weg van achteruit en nam Fausto Masnada (nieuwkomer bij Deceuninck-Quick Step) met zich mee.

    

   De twee konden rekenen op een voorsprong van 15 seconden. Hamilton bleef de laatste kilometer in het wiel zitten van Masnada. Vanuit tweede positie ging hij zijn sprint aan, sloeg een gat en won de 4e etappe. Masnada moest zich tevreden stellen met plaats 2. 

    

   In de achtergrond sprintte Woods nog naar de 3e plaats. Hij doet hiermee gouden zaken in het klassement en behoudt zijn leiderstrui. 

   Bekijk de finish:

   Woods: "Van plan om mijn leiderstrui te blijven verdedigen"

   Michael Woods is blij dat hij zijn leiderstrui kon behouden vandaag. "Ik ben van plan om die te blijven verdedigen. Maar deze Tirreno-Adriatico is verre van gedaan."

    

   "Er wachten ons nog enkele zeer pittige en lastige ritten. De conditie is echter goed. Dat liet ik vandaag wel zien met mijn derde plaats", zegt Woods.

    

   "De ploeg steunde me weer tot diep in de finale zodat ik mijn krachten wat kon sparen. Op het einde focuste ik me op de andere renners die gaan voor een goed eindklassement. Het was vandaag een bijzonder lastige etappe. De aanloop naar de drie hellingen die op het einde van de rit lagen verliep zeer snel. Dat kostte al een pak energie." 

    

   "Morgen is het opnieuw een heel zware werkdag met aankomst bergop op de Sassotetto. Maar zoals ik reeds zei, kan ik terugvallen op een sterke ploeg die er alles aan wil doen om deze blauwe leiderstrui zo lang mogelijk in mijn bezit te houden."

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4

     naamploegresultaat
   1Lucas HamiltonMTS4:46:22
   2Fausto MasnadaDQT+0
   3Michael WoodsEF1+10
   4Aleksander VlasovAST+10
   5Geraint ThomasINS+10
   6Wilco KeldermanSUN+10
   7Jack HaigMTS+10
   8Rafal MajkaBOH+10
   9James KnoxDQT+10
   10Simon YatesMTS+10

   Fase per fase

   1. 15 uur 53. Woods eindigt op plaats 3. De Canadees verdedigt met succes zijn leiderstrui. Hij komt als derde over de streep en doet zo een goede zaak.  .
   2. 15 uur 50. Hamilton wint! Masnada moest een gaatje laten en wordt 2e.  .
   3. 15 uur 50. Hamilton versnelt en zet van ver zijn sprint aan. .
   4. Laatste km. Hamilton blijft in het wiel zitten van Masnada. Nog 300 meter. . 15 uur 50.
   5. Laatste km! Hamilton en Masnada gaan met z'n tweeën naar de streep. . 15 uur 49.
   6. 15 uur 47. De 9 achtervolgers komen momenteel niet dichter. Woods vecht er voor zijn blauwe leiderstrui. Kan hij die bewaren? .
   7. 14 seconden voor Hamilton en Masnada. Nog 3 km te gaan en het duo vooraan heeft 15 seconden op de achtervolgers. . 15 uur 45.
   8. 15 uur 42. Samensmelting en aanval van Hamilton. Hamilton (Mitchelton-Scott) gaat meteen in de aanval na de samensmelting. Hij neemt Masnada (Deceuninck-Quick Step) met zich mee. .
   9. 15 uur 39. Nog 8 km! De 5 leiders hebben 5 seconden op het achtervolgende groepje. De samensmelting zit eraan te komen.  .
   10. 7 seconden . De 5 koplopers hebben een kleine voorsprong van 7 seconden op het overblijvende peloton. . 15 uur 38.
   11. 15 uur 33. Yates met de versnelling. Yates versnelt net voor de top van de Ospedaletto. Leider Woods volgt zijn wiel en ook Geraint Thomas springt mee. Vlasov rijdt zonder moeite het gat toe en neemt Majka mee.  .
   12. 15 uur 28. Het peloton heeft de leiders in het vizier. De vier leiders worden op de laatste klim van de dag ingelopen door het peloton.  Achteraan lossen onder anderen Van der Poel en Froome.  .
   13. 15 uur 26.
   14. Ospedaletto. De laatste klim van de dag is er eentje van 7 km. Het gemiddelde stijgingspercentage bedraagt 6,2%. In de afdaling gaat het rechtstreeks naar de finish waar de laatste kilometer wel nog wat oploopt.  . 15 uur 24.
   15. 15 uur 18. 6 leiders. Louis Meintjes en Rui Costa hebben de kloof met de leiders kunnen dichten. Zij staan in het klassement allebei op 43 seconden van leider Woods. Het verschil met het peloton varieert rond de 45 seconden. Costa is dus nipt virtueel leider, want hij staat voor Meintjes in de ranking. .
   16. Daniel Navarro Garcia rijdt lek in afdaling. De Spanjaard kiest geen goed moment uit. Er is geen volgauto in de buurt en verliest zo tijd. Hij moet Meintjes en Costa verlaten in de achtervolging.  . 15 uur 14.
   Tirreno - Adriatico
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdLido di Camaiore - Lido di Camaiore133 kmAckermannAckermann
   2wegwedstrijdCamaiore - Follonica201 kmAckermannAckermann
   3wegwedstrijdFollonica - Saturnia217 kmWoodsWoods
   4wegwedstrijdTerni - Cascia194 kmHamiltonWoods
   5wegwedstrijdNorcia - Sassotetto202 kmYatesYates
   6wegwedstrijdCastelfidardo - Senigallia171 kmMerlierYates
   7wegwedstrijdPieve Torina - Loreto181 kmvan der PoelYates
   8individuele tijdritSan Benedetto del Tronto - San Benedetto del Tronto10,1 kmGannaYates