• home
 • video
 • pas verschenen

  Campenaerts wint eerste WT-tijdrit, Yates verliest eindzege met één seconde

  Tirreno - Adriatico: Rit 7einde
  9 °Cindividuele tijdrit
  VertrekSan Benedetto del Tronto - AankomstSan Benedetto del Tronto -
  Afstand10,1 km
  010.1

   Victor Campenaerts (Lotto-Soudal) heeft zijn voorbereiding op zijn werelduurrecordpoging met een flinke opsteker afgesloten. Onze landgenoot won de afsluitende tijdrit van Tirreno-Adriatico, zijn eerste tijdritzege in de WorldTour. De eindwinst is voor Primoz Roglic, die Adam Yates met één seconde uit de leiderstrui fietste. 

   Campenaerts triomfeert, Yates baalt

   De afsluitende tijdrit in deze Tirreno-Adriatico kon misschien wel gecatalogeerd worden als het WK korte afstand tegen de klok. Met Tom Dumoulin en Rohan Dennis waren de wereldtoppers van de partij, maar Victor Campenaerts bewees vandaag nog eens dat ook hij tot die categorie gerekend mag worden.

    

   Op het parcours van 10 kilometer - met een U-turn halfweg als enige "hindernis" - deelde Campenaerts nagenoeg perfect in. Bij het tussenpunt na ruim 4 kilometer was de Europese kampioen niet de snelste, maar Campenaerts perste in het tweede stuk ondanks de tegenwind een toptijd uit zijn kuiten.

    

   Wereldkampioen Dennis ontgoochelde, andere uitdagers als Dumoulin, Küng en Castroviejo konden Campenaerts nooit het vuur aan de schenen leggen. De verrassende Bettiol zaaide nog even wat paniek, maar Campenaerts mocht na een dijk van een tijdrit het podium op voor zijn eerste tijdritzege in de WorldTour.

    

   Toen Campenaerts al aan zijn feest begonnen was, haalden de laatste starters nog een thriller uit hun achterzak. Leider Yates was met een bonus van 25 seconden op Roglic aan zijn tocht tegen de tijd begonnen en hield halfweg prima stand. Maar de tegenwind in de terugrit naar de finish nekte het Britse lichtgewicht. De nederlaag werd extra zuur, want Yates verspeelde de eindzege met één luttele seconde aan Roglic.

   Bekijk de ontknoping voor de eindwinst:

   Campenaerts: "Misschien wel de perfecte tijdrit"

   • Victor Campenaerts: "Dit was misschien wel de perfecte tijdrit. Ik wist dat het tweede deel van de tijdrit belangrijk was door de tegenwind. Mijn tweede stuk in een tijdrit is altijd beter. Ik was al een tijdje aan het jagen op mijn eerste WorldTour-zege. Ik ben zeer blij. Dit is een goeie motivatie voor mijn werelduurrecordpoging."
   • Primoz Roglic: "Het ligt zo dicht bij elkaar, maar het is natuurlijk de tijd van begin tot einde die telt. Ik voelde me sterk in het tweede deel. Ik heb hard geduwd tot de finishlijn. Ik had wel vertrouwen, ja, maar ik kon enkel naar mezelf kijken. Ik heb me 110 procent gegeven."

   Fase per fase

   1. 16 uur 15. Roglic is eindwinnaar! Drama voor Adam Yates, die de eindzege met één seconde verliest. De Brit wordt genekt door de tegenwind in het tweede deel. Primoz Roglic flikt het dus. Wat een thriller.
   2. 16 uur 14. Yates rijdt onder de vod en heeft nog 3 seconden over. Spannend!
   3. 16 uur 13. Het verval is nu toch groot bij Yates, die 20 seconden verliest. Hij heeft nog een bonus van 5 tellen. .
   4. 16 uur 12. Campenaerts wint! Ook Roglic is geen bedreiging voor Campenaerts, die aan zijn feestje kan en mag beginnen. Roglic finisht op de 11e plaats in 11'36".
   5. 16 uur 11. Fuglsang stelt zijn derde podiumplaats veilig. Yates heeft nog 15 seconden over op Roglic. .
   6. 16 uur 09. Bij het tussenpunt zit Yates op 7 seconden van Roglic. So far, so good. .
   7. 16 uur 08. Nog 3 finishers. Is de ritzege binnen? Dumoulin bijt zijn tanden duidelijk stuk. De Nederlander maakt er geen secondespel van: + 8". .
   8. 16 uur 07. Laatste kilometer voor Dumoulin. .