• home
 • video
 • pas verschenen

  Alaphilippe bewijst in Tirreno dat hij het gek genoeg ook in een massasprint kan

  Tirreno - Adriatico: Rit 6einde
  />wegwedstrijd
  VertrekMatelica - AankomstJesi -
  Afstand195 km
  0306090120150195

   Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) heeft de topsprinters (en ploegmakker Elia Viviani) een neus gezet in Tirreno-Adriatico. Hij was in Jesi op een lichtjes hellende finish de snelste van een compact peloton. Adam Yates begint morgen als leider aan de afsluitende tijdrit.

   De weinige sprinters in deze Tirreno-Adriatico – Viviani, Sagan en Gaviria op kop – hadden de smeerlapjes van de voorbije dagen niet voor niets overleefd. Hun knechten gaven de 7 leiders, met Van Hoecke als Belgische vertegenwoordiger, weinig speelruimte.

    

   Op de lokale omloop – goed voor 3 rondjes van ruim 12 kilometer in Jesi – spartelden Ballerini en Rojas nog stevig tegen, maar het rekenwerk van Deceuninck-Quick Step, Bora-Hansgrohe en UAE Emirates was foutloos.

    

   In de slotkilometers beschikte Viviani over een uitgebreide trein, Sagan zat veel te vroeg in tweede stelling en moest zich herpositioneren. In dat geharrewar lieten Viviani en Sagan zich wat wegdrummen, maar Deceuninck-Quick Step had zowaar nog een zeer verrassend plan B.

    

   Op de lichtjes hellende aankomststrook vormde Richeze het lanceerplatform voor springveer Alaphilippe, die de vroege aanzet van Van Avermaet opving en meteen een kloofje te pakken had.

    

   De Fransman verbaasde vriend en vijand met zijn overwinning in de massasprint, ploegmaat Viviani en Sagan werden te laat losgelaten om nog mee te dingen naar de hoofdprijs. Alaphilippe snelde onverwacht naar zijn tweede ritzege in deze Tirreno, Italiaans kampioen Viviani lachte toch wat groen na de bizarre ontknoping.

   Bekijk de ontknoping:

   "Viviani vroeg me of ik de sprint wilde doen"

   Gooide Deceuninck-Quick Step in de slotfase bewust het roer om of niet? Ook in zijn eerste reactie bleef Julian Alaphilippe ietwat vaag.

    

   "Ik ben geen sprinter, maar ik ben wel snel na een lastige dag", vertelde de Fransman.

    

   "Een ronde voor het einde vroeg Elia Viviani me of ik de sprint wilde doen. Ik zei dat ik zijn laatste man zou zijn. Richeze trok hard aan en ik ging over hem", klonk het. 

   Fase per fase

   1. 16 uur 28. We zien nog even een beeld van Viviani bij de finish, die toch wat groen lacht. We zijn benieuwd naar de uitleg van de blauwe brigade. Was dit een geniale en verrassende tactische vondst of hebben de Quicksteppers zichzelf verrast?
   2. 16 uur 27. Top 10. Alaphilippe klopt Cimolai, Viviani, Venturini, Sagan, Richeze, Keukeleire, Van Avermaet, Janse Van Rensburg en Consonni. Deze uitslag hadden we niet echt voorspeld. .
   3. 16 uur 25. Slotkilometer: wat gebeurde er? Was dit het plan of niet? Op de licht hellende aankomststrook zette Richeze vol aan met Alaphilippe in zijn wiel. De Fransman had meteen een kloofje en zag niemand meer terug. Viviani zat iets te ver op het moment van de waarheid en komt met Sagan te laat. Wat een vreemde ontknoping.
   4. 16 uur 24. Alaphilippe verrast iedereen! Verrassing in Jesi: Deceuninck-Quick Step wint, maar het is niet met Viviani. Op de venijnige aankomst maakt Alaphilippe zowaar het zegegebaar.
   5. 16 uur 24. Van Avermaet zet de sprint van ver in. .
   6. 16 uur 23. Laatste kilometer. De rode loper wordt uitgerold voor Viviani. Sagan wil dat er volk inschuift, want hij zit te vroeg voorin.
   7. 16 uur 22. Sagan zit al in derde positie. Viviani heeft nog een treintje voor zich. .
   8. 16 uur 22. Mohoric probeert Viviani opzij te beuken. Het gewriemel is volop aan de gang. .
   9. 16 uur 21. Daar zijn nu ook de knechten van Gaviria. Zij hebben zich gespaard voor deze slotkilometers.
   10. 16 uur 20. Nog 3 kilometer en nu is Ballerini echt gegrepen. Zijn rijk is uit. Wie wint zo meteen de sprint?