• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Fuglsang imponeert in koninginnenrit Tirreno, Yates steviger leider

  Tirreno - Adriatico: Rit 5einde
  />wegwedstrijd
  VertrekColli al Metauro - AankomstRecanati -
  Afstand180 km
  0306090120150180

   Jakob Fuglsang heeft de 5e etappe in de Tirreno naar zijn hand gezet. De Deen van Astana kwam in de koninginnenrit solo over de streep in Recanati. Adam Yates bolde als tweede over de streep en verstevigde zo zijn leidersplaats.

   Indrukwekkende Fuglsang laat iedereen ter plaatse

   Na 100 relatief vlakke kilometers barstte de koninginnenrit in deze Tirreno volledig los op het lokale cicuit in Recanati. Een groep van 10 koplopers, met daarbij 3 Belgen, kleurde tot dan de rit, maar een hoofdrol zat er niet in voor Nathan Van Hooydonck, Tom Van Asbroeck en Tosh Van Der Sande.

    

   Net als gisteren maakte Astana de koers hard voor kopmannen Loetsenko en Fuglsang. Op één van de steile klimmetjes schudde Fuglsang stevig aan de boom, niemand kon volgen. De Deen kwam in geen tijd bij de overgebleven koplopers en reed al snel een minuut weg van de andere klassementsmannen.

    

   Fuglsang, in de vorm van zijn leven, voelde zijn benen niet en hield erg knap stand, goed voor zijn tweede zege van het seizoen. Achter de ijzersterke Fuglsang, die de zege opdroeg aan Michele Scarponi, vochten leider Adam Yates en Primoz Roglic een verbeten duel uit. Pas op de laatste steile puist van de dag kraakte de Sloveen.

    

   Yates reed uiteindelijk nog 16 seconden weg van zijn eerste achtervolger. In het klassement is het verschil tussen de twee nu 25 seconden. Het wordt dus nog spannend op de afsluitende tijdrit.

   Fuglsang draagt zijn zege op aan Michele Scarponi:

   Fase per fase

   1. 16 uur 54. Wie pakt de eindzege? Het wordt nog razendspannend voor de eindzege in deze Tirreno-Adriatico. Yates trekt met een voorgift van 25 seconden op Roglic naar de slottijdrit in San Benedetto del Tronto.
   2. 16 uur 51. Yates wordt op 40 seconden tweede, Roglic volgt 16 seconden verder als 3e.
   3. 16 uur 50. Fuglsang wint! Het zit erop voor Fuglsang. Breed glimlachend komt hij over de finishlijn.
   4. 16 uur 49. Yates doet er alles aan om Roglic op achterstand te rijden. De Sloveen is in principe de betere tijdrijder.
   5. 16 uur 48. Dubbel feest voor Astana. Fuglsang ziet de vod van de laatste kilometer. De zege lijkt binnen voor de Deen. Ook in Parijs-Nice mag Astana vieren: daar is de dagwinst voor Ion Izagirre.
   6. 16 uur 47. Yates lost Roglic. Yates laat Roglic nu toch ter plaatse en vliegt weg van de Sloveen. Hoeveel tijd kan hij pakken op zijn eerste belager?
   7. 16 uur 46. Dumoulin is alleen in de achtervolging gegaan op Yates en Roglic.
   8. 16 uur 45. Yates gaat op de trappers lopen, maar Roglic geeft niet af. De voorsprong van Fuglsang is plots maar 33 seconden.
   9. 16 uur 43. Yates en Roglic komen geen meter dichter bij leider Fuglsang. De vogel is gaan vliegen.
   10. 16 uur 40. Fuglsang is aan de laatste muur van Tirreno-Adriatico begonnen. Houdt de Deen stand?
   11. 16 uur 39. Nummer 18 in de maak. De 18e seizoenszege van Astana lijkt eraan te komen. Yates en Roglic verliezen terrein op de sterke Deen.
   12. 16 uur 39. Yates heeft nog één kans om Roglic van zich af te schudden. Raakt de leider in deze Tirreno-Adriatico verlost van zijn eerste achtervolger op de steile slotklim richting Recanati.
   13. 16 uur 35. De samenwerking tussen Yates en Roglic is niet optimaal. Fuglsang heeft een voorsprong van 46".
   14. 16 uur 32. Roglic geeft zich niet gewonnen en dicht de kloof met Yates, die wacht op de Sloveen. Zijn ze in staat om de kloof met Fuglsang te dichten?
   15. 16 uur 31. Yates! Leider Yates trekt stevig door en laat iedereen ter plaatse. Hij gaat in z'n eentje op zoek naar Fuglsang.
   16. 16 uur 30. In de groep van de favorieten hebben Yates, Alaphilippe, Loetsenko en Roglic voor de aanval gekozen. Ze komen in geen tijd bij Nibali en co. .
   17. 16 uur 29. Ook voor Gabburo gaat het nu te snel. Fuglsang is vertrokken voor een solo.
   18. 16 uur 28. Fuglsang is bezig aan een knap nummertje. Hij zet de andere klassementsmannen op 1'04". Enkel Gabburo kan de Deen nog volgen.
   19. 16 uur 28. Vier renners rijden weg van de groep met Yates en Roglic: Nibali, Visconti, die al mee was in de vroege vlucht, Costa en witte trui Oomen pakken 20 seconden.