• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  2 valpartijen kunnen Loetsenko niet nekken, Yates blijft leider

  Tirreno - Adriatico: Rit 4einde
  14 °C/>wegwedstrijd
  VertrekFoligno - AankomstFossombrone -
  Afstand221 km
  0306090120150180221

   In Tirreno-Adriatico heeft Aleksej Loetsenko Astana in de zegestand weer naast Deceuninck-Quick Step gebracht. De Kazach gleed 2 keer weg in de finale, maar stak de 4e rit toch nog op zak. Adam Yates blijft leider.

   Ze vallen als vliegen

   Tien renners met daarbij Jasper Stuyven en Jenthe Biermans trokken vroeg in de etappe ten aanval. Het tiental kreeg bijna tien minuten voorgift van de grote groep, waar Jumbo-Visma controleerde voor Primoz Roglic.

    

   Op de klim richting Monteguiduccio ontplofte de koers bij de grote mannen. Van Tour-winnaar Geraint Thomas was dan al geen sprake meer. De Brit gaf er met maagproblemen de brui aan. Ook voor Tony Martin en Laurens De Plus werd het een dag om snel te vergeten. Zij smakten op kop van het peloton hard tegen het asfalt.

    

   Aleksej Loetsenko gooide op 35km van het einde als eerste de knuppel in het hoenderhoek. De Kazachse kampioen, in de vorm van zijn leven, reed in geen tijd 1 minuut weg van de rest. Ook een val in een stuk bergaf kon hem niet deren.

    

   Op het lokale circuit in Fossombrone, met 2x de steile Muro dei Cappuccini, hield Loetsenko verrassend stand. Roglic deed er samen met leider Yates en Fuglsang alles aan om terug te komen, maar dat leek niet te lukken.

    

   Vlak voor de laatste kilometer kwam Loetsenko een tweede keer ten val. Roglic en co kwamen aansluiten onder de rode vod en een sprint moest voor de beslissing zorgen. Tot ieders verbazing bleef Loetsenko Roglic nipt voor. Een enorme vreugde-uitbarsting volgde in het kamp van Astana.

   De 2 valpartijen van Loetsenko

   Loetsenko maakt het af in de sprint:

   Fase per fase

   1. 16 uur 14. Nummer 17 voor Astana. De zege van Loetsenko is ook de 17e van het seizoen voor Astana. Daarmee komt de Kazachse formatie op gelijke hoogte van Deceuninck-Quick Step.
   2. 16 uur 12. Loetsenko is helemaal kapot. De Kazach likt zijn wonden net na de finishlijn. Het is zijn 5e zege van het seizoen en daarmee is hij voorlopig zegekoning samen met Julian Alaphilippe en Oscar Sevilla.
   3. 16 uur 11. Toch Loetsenko! Roglic trekt de sprint van ver op gang. Loetsenko komt uit het wiel en wint alsnog de rit. Wat een nummer van de Kazach.
   4. 16 uur 09. Met z'n vieren gaan ze sprinten voor de zege. De laatste rechte lijn loopt op. Wie heeft nog het meeste jus in de benen?
   5. 16 uur 08. Val Loetsenko. Loetsenko neemt te veel risico en smakt tegen de grond. Roglic, Yates en Fuglsang komen aansluiten. Nog 1km te gaan.
   6. 16 uur 06. Loetsenko houdt nog tien seconden over. Fuglsang ziet het allemaal graag gebeuren. Hij glijdt mee met Roglic en Yates.
   7. 16 uur 04. Roglic, Yates en Fuglsang naderen tot op 18 seconden van Loetsenko. Het wordt nog spannend.
   8. 16 uur 03. Roglic versnelt nog een keer. Het kraakt in alle voegen bij Fuglsang en Yates. Dumoulin ziet ondertussen af in de achtervolging.
   9. 16 uur 02. Loetsenko houdt nog 29 seconden over op zijn concurrenten. Is dat voldoende?
   10. 16 uur 01. Drietal in de achtervolging. Roglic, Yates en Fuglsang naderen tot op 35 seconden van Loetsenko. Alaphilippe is er ondertussen volledig doorgezakt. De Fransman zal geen tweede rit winnen.
   11. 16 uur . Roglic versnelt, maar krijgt meteen Fuglsang mee. Ook Yates gaat goed mee. Voor Dumoulin gaat het te snel.
   12. 15 uur 59. Loetsenko moet alles uit de kast halen op 7 kilometer van de streep. Het doet nu echt wel pijn bij de Kazach.
   13. 15 uur 58. Gesink geeft zich volledig voor Roglic op kop van het peloton. Krijgen we nog aanvallen? .
   14. 15 uur 57. Laatste obstakel van de dag. Loetsenko is weer bezig aan de Muro dei Cappuccini. Houdt hij stand? Zijn voorsprong lijkt geruststellend.
   15. 15 uur 56. Geen Sagan, wel Van Avermaet. Van Avermaet is nog altijd goed mee. De kopman van CCC heeft de goede vorm te pakken, lijkt het. Van Peter Sagan is al lang geen spoor meer.
   16. 15 uur 55. Nog 1 ronde. Loetsenko komt opnieuw als eerste over de finishlijn in Fossombrone. De elitegroep in de achtervolging heeft het moeilijk om dichterbij te komen. De achterstand wordt opnieuw groter: 55 seconden.
   17. 15 uur 50. "Val" Loetsenko. Loetsenko gaat veel te snel in de afdaling en schat zo een bocht volledig verkeerd in. Hij duikt de berm in, maar blijft op zijn fiets. Wat een vreemd manoeuvre van de Kazach.
   18. 15 uur 48. Loetsenko komt als eerste boven op de Muro dei Cappuccini. Zijn voorsprong op de achtervolgers groeit: 52 seconden. .
   19. 15 uur 45. Formolo versnelt in het peloton. Hij krijgt met Fuglsang meteen een waakhond mee. Ook Brambilla volgt.