• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Alaphilippe laat Van Avermaet een poepje ruiken na sprintje op de macht

  Tirreno - Adriatico: Rit 2einde
  />wegwedstrijd
  VertrekCamaiore - AankomstPomarance -
  Afstand195 km
  0306090120150195

   Aan de zegereeks van Deceuninck-Quick Step komt maar geen einde: Julian Alaphilippe heeft de tweede etappe in Tirreno-Adriatico gewonnen. De Franse springveer beschikte over het snelste eindschot na een venijnige finale. Greg Van Avermaet moest vrede nemen met de tweede plaats. Adam Yates is de nieuwe leider.

   Slimme Van Avermaet botst op sterkere Alaphilippe

   De eerste ritten in Parijs-Nice draaiden uit op een waaierfestival, in Tirreno-Adriatico kozen de renners met de steun van een aangenaam zonnetje voor een slakkengangetje. Pas met de explosieve finale in zicht - iets voor de punchers - schoot het peloton en vooral Deceuninck-Quick Step wakker.

    

   Op de zeer onregelmatige slotklim, met steile stroken die werden afgewisseld door passages in dalende lijn, roerden de kanonnen zich. Vooral Roglic, Loetsenko en Clarke eisten de hoofdrol op, maar een veelbelovende bres leverden hun prikken nooit op.

    

   Greg Van Avermaet reed een intelligente finale, hield zich vrij afzijdig en dichtte bij het ingaan van de laatste kilometer het laatste gaatje.

    

   De olympische kampioen opende de sprint van het elitegroepje, maar Julian Alaphilippe regelde alles en hield Van Avermaet al bij al makkelijk in bedwang. Tiesj Benoot werd vierde.

    

   Adam Yates eindigde op de 5e plaats en neemt de blauwe leiderstrui over van ploegmakker Michael Hepburn. Morgen is het woord in principe aan de sprinters.

   Alaphilippe: "Ik heb mijn kans gegrepen"

   "Het is ongelofelijk", reageerde ritwinnaar Julian Alaphilippe in het flashinterview. "Ik ben erg gelukkig."

    

   "We verloren gisteren vrij veel tijd in de ploegentijdrit en dus mikte ik op een ritzege. Dit was een goeie kans en die heb ik gegrepen."

    

   "We hebben met onze ploeg de finale gecontroleerd en alles verliep perfect. Ik verras mezelf toch weer."

   Fase per fase

   1. 16 uur 23. Wat gebeurde er in de finale? Een hele reeks aanvallen kleurden de finale, maar niemand was echt in staat om een bres te maken. Greg Van Avermaet hield zich afzijdig en dat bleek de juiste keuze, want het kwam tot een sprint van een uitgedunde groep. Van Avermaet trok de boel op gang, maar Alaphilippe counterde gevat en had nog voldoende jus in zijn kuiten. .
   2. 16 uur 22. Finish: weer bingo voor Alaphilippe. Alaphilippe zet zijn zegereeks voort. Van Avermaet is tweede!
   3. 16 uur 22. Van Avermaet zet van ver aan. .
   4. 16 uur 21. Alaphilippe probeert de sprint te regelen.
   5. 16 uur 21. Dit is een geweldige kans voor Van Avermaet.
   6. 16 uur 20. Net na het ingaan van de laatste kilometer rijdt Van Avermaet het gat dicht. Op naar een sprint van een uitgedunde groep?
   7. 16 uur 20. Nu dan? Roglic geeft er nog eens een lel op. Loetsenko en Alaphilippe kruipen naar zijn achterwerk, de rest lijkt te passen.
   8. 16 uur 20. Mohoric rijdt het gat dicht. We hebben een elitegroep van zo'n 25-30 soldaten.
   9. 16 uur 19. Met z'n vijven zijn ze nu, maar alles ligt nog op een zakdoek. Wie heeft zijn troeven te vroeg op tafel gegooid?
   10. 16 uur 18. De kleppers roeren zich. Op 2 kilometer van de aankomst hebben we een kwartet: Clarke, Loetsenko, Roglic en Dumoulin. Stybar springt er naar toe. De andere toppers zitten niet ver. .
   11. 16 uur 17. Nog 3 kilometer en Roglic gooit iedereen uit het wiel. Loetsenko wordt op die manier uit zijn tent gelokt. Veel knechten zijn er niet meer. .
   12. 16 uur 17. Het scheurt in het peloton op een ietwat onverwachte plaats. Loetsenko krijgt Clarke in zijn wiel, ook De Plus, Roglic en Alaphilippe zijn mee. .
   13. 16 uur 16. De volgende prik komt uit de kuiten van Asgreen (Deceuninck-Quick Step), maar ook dit is zonloos. In de entente van Fuglsang en Loetsenko op 4 kilometer van de finish zit meer muziek.
   14. 16 uur 15. Gaviria heeft morgen een hele grote kans op ritwinst en verspilt geen energie meer. De Plus houdt voorin zijn nieuwe strijdmakker Roglic goed staande. .
   15. 16 uur 14. Oss waait vanzelf terug. Hij is er al aan voor de moeite. De resterende ploegmaats van Yates blijven het commando dicteren. Alaphilippe zoekt zijn maatje Stybar.
   16. 16 uur 12. Versnelling Oss. Yates, Fuglsang, Alaphilippe, Van Avermaet: de toppers kiezen hun plekje uit op de eerste rijen. Voor veel renners mag het gerust nog een stukje sneller. Dat denkt ook Oss, die er nog een lap op geeft. .
   17. 16 uur 11. Ook Sep Vanmarcke steekt zijn neus aan het venster. Hij beschermt Simon Clarke. .
   18. 16 uur 09. De leider staat helemaal stil. Zijn ploegmaats sleuren fors door op een van de lastige stroken. Nog 8 kilometer.
   19. 16 uur 09. Ook de oranje shirts van CCC duiken op. Greg Van Avermaet wordt goed beschermd. .
   20. 16 uur 07. Nog minder dan 10 kilometer. Je zou niet meteen denken dat we aan "een slotklim" bezig zijn, maar straks zijn er pieken tot liefst 16 procent. .