Ga naar de inhoud

Spettacolo! Van Vleuten wint Strade Bianche vanuit verloren positie

Strade Bianche
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 136 km
location 12:00: Siena - 16:00: Siena
trophy Annemiek van Vleuten
einde
startfinish
020406080100120136

  Annemiek Van Vleuten heeft als eerste vrouw de Strade Bianche 2 keer op haar naam kunnen schrijven. De Nederlandse wereldkampioene leek lang geklopt, maar maakte meerdere minuten goed op Mavi Garcia, die op weg leek naar de zege.  Leah Thomas werd derde.

  Annemiek Van Vleuten, uitgeput maar ook dolblij met haar overwinning.

  Outsiders lijken kleppers te verrassen, maar Van Vleuten blijft Van Vleuten

  Dé topfavoriete voor de start van de Strade Bianche: wereldkampioene Annemiek Van Vleuten. De Nederlandse reed alles en iedereen de voorbije weken in de vernieling en had ook vandaag alle sterretjes achter haar naam staan.

   

  Na een snel wedstrijdbegin, met her en der enkele kleine prikjes, was het een tijdje wachten tot er echt een kopgroep zou ontstaan. Na een verschroeiend snelle passage op gravelstrook 5 (met 9.5 km meteen ook de langste), waren er nog maar 40 rensters die niet achteraan in het stof verdwaalden. Daarbij ook alle favorieten.

   

  Maar die favorieten lieten zich op 50 km van de meet plots verrassen toen enkele outsiders, met daarbij onder anderen Ellen van Dijk, Mavi Garcia en Lisa Brennauer, Leah Thomas en Amanda Spratt een mooie voorsprong bij elkaar beukten. Er ontstond een groep van 11, die al snel werd herleid naar 1, want Garcia schoot weg als een pijl uit een boog.

   

  De Spaanse reed al snel een voorsprong bij elkaar van 3'30", het peloton volgde al op meer dan 5 minuten. Van Vleuten en de andere kleppers leken geklopt (al waren de tussentijden van de organisatie niet altijd 100% correct).

   

  Garcia stoomde lustig door en niets leek haar zege nog in de weg te staan. Tot plots... Jawel, daar kwam Van Vleuten als een duivel uit een doosje tot in de achtervolgende groep geslopen. Ploegmaat Spratt was intussen gelost, dus wachten was niet meer aan de orde. Ze zette zich op kop, reed iedereen uit het wiel en ging op zoek naar Garcia.

   

  De Nederlandse beende de Spaanse verrassing van de dag bij en nam haar mee tot de laatste kilometer. Op de slothelling richting de meet volstond een ultieme demarrage om Garcia te vloeren. Een 2e opeenvolgende zege op het Italiaanse grind was een feit.

  Van Vleuten: "Piazza Del Campo is mooiste finish"

  Herbekijk de finish van Van Vleuten

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  Rituitslag Strade Bianche voor vrouwen
  naamresultaatploeg
  1
  Annemiek van Vleuten
  4u03'54"
  2
  Margarita Victo Garcia Cañellas
  22"
  3
  Leah Thomas
  01'53"
  4
  Anna van der Breggen
  02'05"
  5
  Elisa Longo Borghini
  02'11"
  6
  Marianne Vos
  02'26"
  7
  Cecilie Uttrup Ludwig
  02'40"
  8
  Lisa Brennauer
  03'26"
  9
  Karol-Ann Canuel
  04'20"
  10
  Marta Bastianelli
  5'20"

  Fase per fase

  1. 16 uur 08. Leah Thomas wordt nog knap derde. Van der Breggen en co komen ook nog akelig dicht, maar stranden net naast het podium. .
  2. 16 uur 05. Winst voor Van Vleuten! Het is binnen! Annemiek Van Vleuten wint net als vorig jaar de Strade Bianche na een waar spektakelstuk! Garcia bolt als 2e over de meet. .
  3. 16 uur 05. Bekijk de ontknoping bij de vrouwen:.

   Bekijk de ontknoping bij de vrouwen:

  4. 16 uur 04. De laatste steile meters is het puffen, maar genieten voor Van Vleuten. Ze weet dat het binnen is. .
  5. 16 uur 04. Garcia breekt. Daar is de aanval van Van Vleuten! Garcia probeert het even, maar zet zich al snel neer. De wereldkampioene is weg! .
  6. Laatste kilometer! . 16 uur 03.
  7. 16 uur 02. Van Vleuten haalt het buitenblad naar boven en maalt goed door. Garcia puft, maar breekt nog niet. .
  8. 16 uur 02. De laatste kilometer nadert, wat heeft Van Vleuten nog in de benen na haar remonte? .
  9. 15 uur 58. Garcia blijft steevast in het wiel van de wereldkampioene zitten. Het is wachten op de slothelling, waar Van Vleuten ongetwijfeld een laatste pijl zal afvuren. .
  10. 15 uur 56. In de achtergrond is Leah Thomas op weg naar de derde plek. .
  11. 15 uur 53. Erop en erover? Neen, Garcia klampt nog even aan wanneer Van Vleuten haar voorbij vliegt.  .
  12. 15 uur 52. Indrukwekkende Annemiek Van Vleuten springt weg en gaat op zoek naar leidster.

   Indrukwekkende Annemiek Van Vleuten springt weg en gaat op zoek naar leidster

  13. 15 uur 51. De wereldkampioene komt genadeloos aangedenderd. Garcia kijkt achterom en voelt de hete adem van Van Vleuten steeds meer in de nek. De Nederlandse is gewoon op weg naar een 2e zege op een rij in de Strade Bianche!  .
  14. 15 uur 48. 58 seconden... Dit wordt niet meer te houden voor Garcia. Ruben Van Gucht op één.
  15. 1 minuut? De tijdsverschillen die de organisatie doorgeeft, lijken achterhaald. De koersradio meldt 58" achterstand voor Van Vleuten!  . 15 uur 47.
  16. 15 uur 46. De onverharde stroken zijn achter de rug, maar echt makkelijk wordt het ook niet meer. Wat kan Van Vleuten nog? .
  17. 15 uur 45. Solo dan maar! Annemiek Van Vleuten gelooft er nog vol in! Ze laat haar metgezellen achter zich en gaat solo op zoek naar Garcia!  .
  18. 15 uur 43. Van Vleuten vliegt. Terwijl Garcia bijna stil staat op een steil stukje, is Van Vleuten volop in aantocht. Ze dendert pijlsnel naar beneden en begint zo dadelijk zelf aan de beklimming. Maar Garcia is bijna boven!  .