RETRO: Benoot wint heroïsche editie van Strade Bianche (2018)

  Strade Bianche
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 184 km
  location 10:35: Siena - 16:15: Siena
  einde
  startfinish
  0306090120150184

   De Strade Bianche 2020 werd afgelast wegens het coronavirus. Voor de wielerliefhebbers die in een zwart gat dreigden te vallen serveerden we u de editie van twee jaar geleden. Herbeleef de zege van Tiesj Benoot in 2018!

    

   Strade Bianche 2018 in een notendop:

   • Sleutelmoment: Op de laatste grindsector komt Tiesj Benoot aansluiten bij Romain Bardet en Wout van Aert. Hij aarzelt niet en trekt meteen door. De anderen zien hem niet meer terug.
   • Pluim: Wout van Aert maakt zijn debuut op de Toscaanse grindwegen en voelt zich prima in zijn sas. Hij kleurt de wedstrijd en mag meteen als 3e mee op het podium.
   • Opvallend: Het is pas de eerste profzege voor Tiesj Benoot, die in het verleden wel al bewees dat deze wedstrijd hem ligt. De voorbije 2 edities werd hij telkens 8e.

   Van Aert kleurt de wedstrijd

   Door de regen werden de witte grindwegen van Toscane herschapen in modderpoelen. In die zware en koude omstandigheden veranderde de koerssituatie voortdurend. Op zo'n 60 kilometer van de streep ontstond een kopgroep met onder meer Valverde, Kwiatkowski en Wout van Aert.

    

   Sagan had de slag gemist en probeerde samen met Benoot de oversteek te maken. Onze landgenoot slaagde daar in, Sagan viel even later terug en moest zich tevreden stellen met een rol in de achtergrond.

    

   De wereldkampioen veldrijden voelde zich prima in zijn sas in de modder. Dat bleek toen Romain Bardet vanuit de achtergrond naar voren schoot en er meteen vandoor ging. Van Aert schoof gezwind mee en met zijn tweeën reden ze een minuut weg van de anderen.

   Benoot komt een 2e keer terug uit de achtergrond

   Benoot voelde de bui al hangen en zette samen met Pieter Serry de achtervolging in. Op de voorlaatste grindstrook was het vat van Serry af, waarop Benoot alleen doortrok. De man van Lotto-Soudal reed in 1 ruk naar Van Aert en Bardet toe.

    

   Een inspanning waar je even van moet bekomen, zou je denken. Maar niet voor Benoot. Hij liet Van Aert en Bardet prompt ter plaatse op 12 kilometer van de streep en bouwde zijn voorsprong snel uit tot een halve minuut.

    

   De overwinning kwam nooit in het gevaar voor Benoot, die in de straten van Siena naar zijn eerste profzege reed. In de slotkilometer moest Van Aert zijn meerdere erkennen in Bardet, maar de veldrijder mocht bij zijn eerste optreden meteen als 3e op het podium.

   uitslaguitslag

     naamploegresultaat
   1Tiesj BenootLTS5:03:33
   2Romain BardetALM+39
   3Wout van Aert+58
   4Alejandro ValverdeMOV+1:25
   5Giovanni ViscontiTBM+1:27
   6Robert PowerMTS+1:29
   7Zdenek ŠtybarQST+1:42
   8Peter SaganBOH+2:08
   9Pieter SerryQST+2:11
   10Gregor MühlbergerBOH+2:16

   Kijk naar een samenvatting van de Strade Bianche 2018

   Benoot: "Super dat ik op deze koers mijn naam kan bijzetten"

   Van Aert: "Natuurlijk smaakt dit naar meer"

   Van Aert raakt de steile straten in Siena amper op

   Fase per fase

   1. 15 uur 44. Benoot wint! . Tiesj Benoot mag een eerste profzege op zijn palmares schrijven en wat voor een: hij wint de Strade Bianche na een knappe finale! Bardet schudt Van Aert op de valreep af en wordt 2e, de wereldkampioen veldrijden mag mee op het podium.
   2. 15 uur 44. In de straten van Siena gaat Benoot nog eens op zijn trappers lopen. Nog 500 meter en hij is binnen.
   3. 15 uur 43. Hij gaat genieten! Sven Nys.
   4. 15 uur 42. In de strijd om het podium hebben Van Aert en Bardet nog 50 seconden voorsprong op de groep met Valverde en Stybar. Het ziet er dus naar uit dat we 2 Belgen op het podium krijgen.
   5. 15 uur 42. Benoot nadert met rasse schreden de aankomst. De enige noemenswaardige hindernis die hem nog rest, is de steile klim naar de Piazza del Campo.
   6. 15 uur 41. Benoot nadert met rasse schreden de aankomst. De enige noemenswaardige hindernis die hem nog rest, is de steile klim naar de Piazza del Campo.
   7. 15 uur 36. Van Aert en Bardet moeten nog wat terrein prijsgeven op Benoot. Die rijdt Siena binnen met een voorsprong van 37 seconden.
   8. 15 uur 36. Valverde schudt aan de boom in de achtervolgende groep, maar de rest kraakt niet. Kan een van hen nog naar voren schieten om een podiumplaats in de wacht te slepen?
   9. 15 uur 35. Ik hoop voor Tiesj dat hij niet plafonneert. Michel Wuyts.
   10. 15 uur 33. 25 seconden. De chronometer geeft 25 seconden aan voor Tiesj Benoot. Van Aert zit vastgebeiteld in het wiel van Bardet. De achtervolgende groep met Serry heeft het gezelschap gekregen van Stybar en Valverde, maar dat is op 1'20" van de leider.
   11. 15 uur 31. Wout van Aert weigert te plooien en bijt zich vast in het wiel van Romain Bardet. Het duo volgt op 23 seconden van Benoot.
   12. 15 uur 30. Benoot met zijn 1e zege? Nu alle grindstroken achter de rug zijn, gaat het spoorslags naar aankomstplaats Siena. Als Benoot zijn inspanning tot een goed einde zijn, zou het zowaar zijn eerste profzege zijn.
   13. 15 uur 27. Benoot alleen. Bardet en Van Aert moeten Benoot even laten rijden. De wereldkampioen veldrijden krijgt het moeilijk om de Fransman te volgen, maar verdappert dan weer.
   14. 15 uur 26. Benoot springt weg van Bardet en Van Aert.

    Benoot springt weg van Bardet en Van Aert

   15. 15 uur 22. Volgens de wedstrijdradio naderen Serry, Visconti en Power tot op 48 seconden van de koplopers en dus niet op 1'10". Serry stelt zich voorlopig tevreden met volgen.