Alaphilippe blijft iedereen de baas in Strade Bianche, Van Aert weer 3e

  Strade Bianche
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  15°Cdistance 184 km
  location 10:50: Siena - 15:27: Siena
  trophy Julian Alaphilippe
  einde
  startfinish
  0306090120150184

   Ook op de Toscaanse grindwegen oogst Deceuninck-Quick Step. Julian Alaphilippe troefde Jakob Fuglsang af op de Piazza del Campo in Siena. Wout van Aert (3e) mocht net als vorig jaar mee op het podium.

   De Strade Bianche in een notendop

   • Sleutelmoment: Wanneer Fuglsang versnelt op de 9e van 11 grindstroken, kunnen enkel Van Aert en Alaphilippe hem bijbenen. De winnaar wordt 1 van die 3.
   • Opvallend: Nog nooit kleurde de top 10 van de Strade Bianche zo Belgisch: Van Aert (3e), Benoot (5e), Van Avermaet (6e) en Wellens (10e). De rest van de top 10 bevat allemaal enkelingen.
   • Statistiek: Deceuninck-Quick Step is niet af te remmen. Na de Omloop, Kuurne en Le Samyn triomfeert het ook in de 4e eendagskoers van het voorjaar. Zege nummer 15 dit seizoen.

   5 Belgen in elitegroep, Van Aert mee met Fuglsang en Alaphilippe

   De Strade Bianche barstte helemaal los op 50 kilometer van de streep. Een elitegroep met Benoot, Lampaert, Van Aert, Van Avermaet en Wellens had zich losgerukt op de stofrijke grindstrook die de naam draagt van drievoudig winnaar Cancellara.

    

   Tim Wellens voelde zijn benen tot 2 keer toe jeuken. Maar de andere grote kanonnen lieten de Lotto-Soudal-renner niet gaan.

    

   Toen Fuglsang de wedstrijd helemaal dynamiteerde op de 9e van 11 grindstroken, kleefde Van Aert aan zijn wiel. Alaphilippe was de enige die nog de sprong kon maken naar het duo.

   Bekijk de beslissende aanval van Fuglsang, Van Aert en Alaphilippe

   Van Aert lost, maar sluit weer aan in slotkilometer

   Wellens en Benoot schudden nog versnellingen uit hun benen, maar Stybar zat fluks in het wiel als stoorzender. De winnaar zat bij het drietal voorin.

    

   Op de voorlaatste grindstrook plooide Van Aert, toen Fuglsang het gashendeltje opendraaide. Onze landgenoot kreeg een halve minuut aangesmeerd. Maar toen Alaphilippe en Fuglsang begonnen te pokeren, kwam Van Aert in de slotkilometer voorin weer aanhaken.

    

   Fuglsang lanceerde de sprint op de steile slotpuist. Alaphilippe huppelde op en over de Deen en kraaide victorie bij zijn Strade-debuut. Zege nummer 15 voor Deceuninck-Quick Step dit seizoen. Van Aert eindigde net als vorig jaar 3e. Stybar en Benoot vervolledigden de top 5.

   Herbekijk slotfase: Alaphilippe blijft iedereen de baas

   Alaphilippe: "Dit is ongelooflijk"

   "Het is ongelooflijk dat ik hier win bij mijn 1e deelname", reageerde een dolgelukkuge Alaphilippe. "Ik was de hele dag gefocust om niet te vallen en de ploeg heeft me de hele dag beschermd. Ik had geluk dat ik vandaag 0 keer lekreed."

    

   Zegezeker was Alaphilippe niet. "Fuglsang was heel sterk. Het was pas in de laatste bocht dat ik er vertrouwen in had dat ik de wedstrijd zou winnen."

   Fase per fase

   1. 15 uur 27. Zege Alaphilippe! Zege nummer 15 is binnen voor Deceuninck-Quick Step: Alaphilippe gooit zijn handen in de lucht. Fuglsang eindigt 2e, Van Aert is net als vorig jaar 3e.
   2. 15 uur 25. Daar gaat Fuglsang. Van Aert moet lossen wanneer Fuglsang aan de boom schudt. Alaphilippe gaat op en over de Deen. De zege lijkt binnen.
   3. 15 uur 24. Ultimo chilometro. Onder de rode vod overspoelt Van Aert Alaphilippe en Fuglsang. Maar de Fransman en de Deen laten onze landgenoot niet zomaar gaan.
   4. 15 uur 23. Van Aert op en over Alaphilippe en Fuglsang. .
   5. 15 uur 20. De slotklim naar de Piazza del Campo doemt in de verte op. Van Aert nadert tot op 17 tellen van Alaphilippe en Fuglsang.
   6. 15 uur 18. Aanval Fuglsang. Op 6 kilometer van de streep deelt Fuglsang een scherpe prik uit. Alaphilippe moet alles uit de kast halen om de Deen bij te benen.
   7. 15 uur 15. Op een dalende strook etaleert Alaphilippe zijn daalmanskunsten. Hij smeert Fuglsang enkele meters aan, maar een motard rijdt wat in de weg.
   8. 15 uur 14. Nog 8 km. Van Aert blijft vechten voor zijn 3e plaats. Hij houdt een minuut over op zijn eerste achtervolgers.
   9. 15 uur 10. "Van Aert is net als vorig jaar op de afspraak, maar winnen zit er niet meer in vandaag". Christophe Vandegoor (in Sporza op Radio 1).
   10. 15 uur 09. Tegenaanval Wellens. In de strijd voor de ereplaatsen waagt Tim Wellens zijn kans. Maar Stybar smoort zijn poging al snel in de kiem. Hun groep volgt ondertussen al op 1'40" van het kopduo.
   11. 15 uur 08. Op een steil stuk probeert Fuglsang zich los te maken van Alaphilippe. De Fransman moet diep gaan om het gaatje te dichten.
   12. 15 uur 07. "Iedereen denkt dat Alaphilippe nu de gedoodverfde favoriet is, maar ik zou Fuglsang niet onderschatten". Renaat Schotte.
   13. 15 uur 04. Nog 12 km. Van Aert houdt momenteel mooi stand, op 27 seconden van Alaphilippe en Fuglsang. De groep met Benoot, Lampaert, Van Avermaet en Wellens staat al anderhalve minuut in het krijt.
   14. 15 uur 01. "We verwachten niet dat het licht plots zal uitgaan bij een renner zoals Fuglsang". Renaat Schotte.
   15. 14 uur 59. Fuglsang is gul in zijn inspanning, Alaphilippe lost hem netjes af. De Fransman en de Deen zoeven de laatste 15 kilometer in.