Timothy Dupont schreeuwt het uit na ontregelde massasprint in Ster van Bessèges

  Ster van Bessèges
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 154 km
  location 12:50: Saint-Geniès-de-Malgoirès - 16:30: La Calmette
  trophy Timothy Dupont
  einde
  startfinish
  020406080100120140154

   De bestelde massasprint in de tweede rit van de Ster van Bessèges is in het mandje van Timothy Dupont (Bingoal-Wallonie Bruxelles) beland. Hij bleef overeind in een chaotische laatste kilometer en won na een indrukwekkende sprint. Christophe Laporte (Cofidis) werd 5e en blijft leider.

   Bekijk de ontknoping:

   Bingoal-Wallonie Bruxelles van a tot z

   Bingoal-Wallonie Bruxelles is maar wat blij dat het kan en mag deelnemen aan deze opgewaardeerde rittenkoers en wil hier niet anoniem rondrijden.

    

   Gisteren was het ProTeam al vertegenwoordigd in de vlucht van de dag, vandaag was Ludovic Robeet de gezant met dienst.

    

   Hij liet zijn vluchters in het laatste wedstrijduur in de steek en zong het uit tot op 10 kilometer van de finish.

    

   Missie geslaagd, denk je dan, want in de massasprint zou het hoge woord gevoerd worden door de WorldTour-teams en hun snelle mannen, maar niets was minder waar.

    

   Op 3 kilometer van de finish dikte de chaos nog wat aan door een valpartij, een pijnlijk beeld dat bij een rotonde op 500 meter van de finish helaas een herhaling kreeg.

    

   Door die dubbele crash - met onder meer Meeus en Boasson Hagen als slachtoffers - was de sprint chaotisch en ontregeld.

    

   Europees kampioen Giacomo Nizzolo ging van ver aan, maar timing was cruciaal en dat had Timothy Dupont uitstekend begrepen.

    

   Onze landgenoot dook op het gepaste moment op en snelde krachtig naar de zege. Hij schreeuwde zijn vreugde en frustratie na enkele mindere jaren uit.

   Timothy Dupont maakt indruk in chaotische sprint n Bessèges

   De eerste Belgische overwinning van dit seizoen

   Timothy Dupont (33) maakte afgelopen winter de promotie van Circus-Wanty Gobert naar de WorldTour niet mee en koos voor een stap terug naar Bingoal-Wallonie Bruxelles.

    

   Dupont boekte tussen 2016 en 2018 enkele mooie zeges zoals Nokere Koerse en de GP Scherens, maar de voorbije jaren grossierde hij in ereplaatsen. In deze Ster van Bessèges is het wel meteen bingo. Hij is ook de eerste Belgische winnaar van dit wielerjaar.

    

   "Ik ben supertevreden", reageert de ritwinnaar. "Mijn laatste zege dateert al van juli 2019 in de Ronde van Wallonië."

    

   "In de sprint kon ik me handhaven en zat ik niet te snel in de wind. Mijn ervaring was bepalend en dit team geeft me veel vertrouwen. Dit doet deugd, zeker als ik kijk naar de deelnemerslijst."

   VIDEO: twee valpartijen verstoren de finale

   Rituitslag Ster van BessègesRituitslag Ster van Bessèges

   Fase per fase

   1. 16 uur 32. Timothy Dupont (33) maakte afgelopen winter de overstap van Circus-Wanty Gobert naar Bingoal-Wallonie Bruxelles. De sprinter zat op een zijspoor en verzamelde de voorbije jaren ereplaatsen bij de vleet, ook al in deze Ster van Bessèges. Nu is het wel raak met een oerschreeuw tot gevolg.  .
   2. 16 uur 31. Chapeau! Deze overwinning krijgt extra weerklank door dit deelnemersveld. Renaat Schotte.
   3. 16 uur 29. De sprint werd ontsierd door een valpartij op 500 meter van de finish bij een rotonde. Nizzolo zette van erg ver aan en uit de achtergrond dook Dupont op het juiste moment op. Wat een zege voor de ProContinentale ploeg, dat deze hele koers met Ludovic Robeet gekleurd heeft. .
   4. 16 uur 28. Het is Dupont die het uitschreeuwt: hij doet iedereen de baard af. Klasse! .
   5. 16 uur 27. Bingoal-Wallonie Bruxelles wint! Bingo voor de Belgische ploeg! Vallée of Dupont? .
   6. Val. En nog een val bij een rotonde! . 16 uur 27.
   7. 16 uur 27. Bouhanni beschikt nog altijd over hele goeie kaarten. .
   8. Laatste km. Tijd voor de vod. Wie zet de hogesnelheidstrein op het spoor? Trek-Segafredo probeert het nu, Arkéa neemt weer over. . 16 uur 26.
   9. 16 uur 25. Bora wacht iets langer en zoekt de juiste schakels. Het is een gewriemel van jewelste. .
   10. 16 uur 25. De rode loper wordt uitgerold voor Bouhanni, maar loopt die tot aan de finish? Nog 2,5 kilometer. .
   11. Val. Het viel te verwachten en te vrezen: een kwak veroorzaakt een valpartij. Onder meer Ineos, AG2R en Bora tellen slachtoffers. Nog 3 kilometer. . 16 uur 24.
   12. 16 uur 24. Nizzolo zit geïsoleerd, Merlier heeft nog enkele mannetjes bij zich. .
   13. 16 uur 23. De Bondt piloteert zijn Belgische voorganger Merlier. We hebben zonet de laatste echte bocht genomen, al slingert de weg nog een klein beetje. .
   14. 16 uur 22. Nog 5 kilometer. Het peloton wordt door een gezonde dosis agressiviteit op een lint getrokken. De mannen van Bouhanni zitten al vroeg vooraan. .
   15. 16 uur 21. De gele puntentrui hangt om de schouders van Bouhanni, de rode leiderstrui is voor Laporte. Zoek dus niet naar hun gebruikelijke merkentrui in de sprint. .
   16. 16 uur 20. De accordeon plooit weer dicht, maar ongetwijfeld moeten sommige jongens een inhaalbeweging maken. Dat jaagt de nervositeit nog wat de hoogte in. .
   17. 16 uur 18. Oponthoud . In het peloton, vrij ver voorin, is er een kleine hapering. Dat zorgt voor een scheurtje en kan de sprint dus mee ontregelen. Nog 8,5 kilometer. .
   18. 16 uur 17. We ontmoeten nog een puistje dat als springplank zou kunnen dienen, maar de geciteerde teams blokkeren de weg min of meer. Een aanval behoort niet tot de mogelijkheden.  .
   19. 16 uur 16. Trek, Groupama, Alpecin, Bora en Ineos zijn de teams op de eerste rij. We zitten in de fase van het loeren.  .
   20. 16 uur 15. Nog 10 kilometer. Hij heeft het nog 5 kilometer langer dan verwacht uitgezongen, maar Robeet legt er zich nu toch bij neer. Zijn sponsors zullen zeer tevreden zijn.  .
   Ritoverzicht
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   vanwegwedstrijdBellegarde - Bellegarde143,5 kmChristophe LaporteChristophe Laporte
   vanwegwedstrijdSaint-Geniès-de-Malgoirès - La Calmette154 kmTimothy DupontChristophe Laporte
   vanwegwedstrijdBessèges - Bessèges155 kmTim WellensTim Wellens
   vanwegwedstrijdRousson - Saint-Siffret152 kmFilippo GannaTim Wellens
   vanindividuele tijdritAlès - Alès10,7 kmFilippo GannaTim Wellens