Jasper Philipsen klopt Sam Bennett en Mark Cavendish in Scheldeprijs

  Scheldeprijs
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 194 km
  location 12:54: Terneuzen - 16:50: Schoten
  trophy Jasper Philipsen
  einde
  startfinish
  0306090120150194

   Jasper Philipsen (23) heeft zijn eerste zege in het shirt van Alpecin-Fenix behaald. Onze landgenoot forceerde zijn doorbraak in het Vlaamse werk in de Scheldeprijs, waar hij sneller was dan onder meer Deceuninck-Quick Step-tandem Sam Bennett en Mark Cavendish. Het is de eerste Belgische zege in Schoten sinds Tom Boonen in 2006.

   Philipsen troeft Bennett af en wint de Scheldeprijs

   Interessante kopgroep na waaiers

   In tegenstelling tot vorig jaar ging de Scheldeprijs opnieuw in Terneuzen van start. De tocht door Zeeland was door de open vlakte en felle wind een garantie op waaiers, dat wist iedereen op voorhand.

    

   Toch was het door een valpartij dat het een eerste keer brak, al kwam het toch weer samen. De liefhebbers van een heuse waaieroorlog leken bedrogen uit te komen, tot het met de Belgische grens stilaan in zicht alsnog uit elkaar spatte. Een nieuwe valpartij zorgde ervoor dat de verschillen nog wat sneller opliepen.

    

   Groepjes 1 en 2 zouden nog bij elkaar komen, het peloton zag de kop van de koers niet meer terug. Dat was een tegenvaller voor favorieten Merlier en Kristoff, die wel degelijk in groep 2 zaten, maar door een val terug werden geworpen.

    

   Heel wat snelle mannen in de groep van 30 die de lokale ronden in Schoten afhaspelde. Enkel in de laatste 4 kilometer waren er een paar schuchtere aanvalspogingen.

    

   Bij Deceuninck-Quick Step leken ze in de sprint wat te twijfelen tussen drievoudig ex-winnaar Cavendish en sprintkoning Bennett. Een verrassende lead-out van Alpecin-Fenix zaaide nog wat meer verwarring. Philipsen ging van vroeg aan en de jongens van de Wolfpack stierven in zijn wiel.

   Samenvatting van de Scheldeprijs

   Philipsen: "Fantastisch om zo een lead-out te hebben"

   Merlier: "Was voor de koers al beslist dat het voor Philipsen was vandaag"

   Rituitslag ScheldeprijsRituitslag Scheldeprijs

   Fase per fase

   1. 16 uur 52. Deceuninck-Quick Step eindigt met Bennett en Cavendish uiteindelijk wel 2e en 3e, maar tevreden zullen ze daar wel niet mee zijn. .
   2. 16 uur 51. Opvolger van Boonen. Het was van Tom Boonen in 2006 geleden dat er nog eens een Belg de Scheldeprijs wist te winnen. .
   3. 16 uur 51. Voor Philipsen is het de eerste zege van het seizoen. .
   4. 16 uur 50. Philipsen wint! Jasper Philipsen gaat van ver aan, terwijl het bij de jongens van Deceuninck-Quick Step wat in de soep draait. Ze leken tot in de laatste rechte lijn te twijfelen tussen Bennett en Cavendish. Bennett probeert het nog, maar hij reageert te laat. .
   5. 16 uur 50. Deceuninck-Quick Step heeft een treintje opgezet, Alpecin-Fenix komt uiteindelijk ook met zijn trein. .
   6. Sprint. Nu aanvallen lijkt zelfmoord. We gaan sprinten! . 16 uur 49.
   7. 16 uur 49. Wie we nog niet zien vooraan zijn de mannen van Alpecin-Fenix. Kan Philipsen Bennett aan in de sprint? .
   8. 16 uur 48. Van Moer neemt over van Havik, maar Van Lerberghe zit meteen op zijn wiel. .
   9. 16 uur 47. Aanval Havik. Niet Van Schip maar zijn ploegmaat Havik gooit een bommetje. Van Moer zit meteen mee, maar brengt de rest in zijn zog mee. .
   10. 16 uur 45. We zitten in de laatste 4 kilometer. De ideale afstand voor een baanwielrenner als Jan-Willem van Schip om het te proberen. Maar iedereen blijft gewoon zitten. .
   11. Wind. Ze zitten nu in de lange strook langs het kanaal, waar de wind in het nadeel blaast. Ook dat nodigt niet uit tot aanvallen. . 16 uur 44.
   12. 16 uur 44. Ik vind het raar dat ze allemaal zo lang wachten, die aanvallers. Of gaan ze straks allemaal sprinten? José De Cauwer.
   13. 16 uur 43. De aanvallers worden natuurlijk ook ontmoedigd door het moordende tempo dat Sénéchal nagenoeg in zijn eentje oplegt. .
   14. 16 uur 42. Wat als het straks voor Cavendish is? Dat zou een stunt zijn. Michel Wuyts.
   15. Kasseien. De laatste passage over de kasseien van de Broekstraat heeft tot niets geleid. Hallo, waar zitten de aanvallers? Laten die zich gewoon naar de slachtbank leiden? . 16 uur 41.
   16. 16 uur 40. Ze weten bij die achtervolgers precies niet dat het al de laatste ronde is. Of zijn ze aan het trainen voor Parijs-Roubaix? José De Cauwer.
   17. 16 uur 38. Wat met Cavendish? In de kopgroep offert de nochtans niet trage Sénéchal zich helemaal op. Van Lerberghe en Mørkøv worden gespaard voor de sprintvoorbereiding van Bennett. Maar wat doen we straks met Cavendish? .
   18. 16 uur 37. Het kalf is al lang verdronken, maar toch willen ze zich bij Bingoal niet gewonnen geven. De fluogele brigade blijft zich smijten in de achtervolging. .
   19. Regen. We zitten in de laatste 10 kilometer en plots begint het toch te regenen. Er wordt zelfs hagel gesignaleerd. Als dat maar goed gaat in de steeds verraderlijke finale van de Scheldeprijs. . 16 uur 37.
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   wegwedstrijdTerneuzen - Schoten198,7 kmKristoffKristoff