Ewan sprintkeizer in Scheldeprijs, nummer 2 Ackermann gedeklasseerd

  Scheldeprijs
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 173.3 km
  location 13u32: Schoten - 17u09: Schoten
  trophy Caleb Ewan
  einde
  startfinish
  0306090120150173.3

   Lotto-Soudal heeft zijn zege te pakken in het klassieke najaar. In de Scheldeprijs stond er geen maat op de snelle sprintersbenen van Caleb Ewan. Pascal Ackermann eindigde op ruime afstand 2e, maar werd gedeklasseerd omdat hij een valpartij had veroorzaakt in de laatste rechte lijn.

   Bekijk de slotkilometer van de Scheldeprijs:

   Voorspelbaar koersverloop eindigt met voorspelbare massasprint

   Door de coronamaatregelen ging de Scheldeprijs dit jaar niet van start in Nederland, maar bleef het bij rondjes draaien rond Schoten. Een veredelde kermiskoers zou je dan denken, maar het deelnemersveld was wel om van te smullen. Zowat alle topsprinters tekenden present, met Tour-rivalen Ewan en Bennett als uitschieters.

    

   Met die keur aan (top)sprinters en met het biljartvlakke parcours stond het nog meer dan andere jaren in de sterren geschreven dat het een massasprint zou worden. 8 vluchters, met daarbij drievoudig ex-winnaar Mark Cavendish (die zondag nog vreesde zijn laatste race gereden te hebben), begonnen alsnog aan een ten dode opgeschreven vlucht.

    

   Meer dan anderhalve minuut voorsprong kregen de leiders nooit. Piotr Havik kon in de slotronde nog wat extra publiciteit pakken door zijn vlucht nog wat langer uit te stellen. Tegen beter weten in, uiteraard.

    

   De sprint verliep, zoals wel vaker in Schoten, chaotisch. Een zwieper van Ackermann zorgde voor een valpartij van Riwal-sprinter Jensen. Caleb Ewan had dan al zijn schot gelost. Ackermann kwam nauwelijks nog aan zijn achterwiel en werd later zelfs nog gedeklasseerd. Zo kregen we met Bonifazio en Coquard als 2e en 3e een verrassend podium.

    

   In de achtergrond gebeurden nog heel wat akkefietjes. Favoriet Bennett kwam er door een slippertje van zijn achterwiel niet aan te pas. Toekomstige ploegmaats Merlier en Philipsen vochten nog een robbertje met handgebaren uit na de finish.

   Cavendish laat de rest rijden: "Applaus van de man op de motor"

   Ewan: "Belangrijke zege voor mij, nog belangrijker voor het team"

   "Dit is een heel belangrijke race voor de sprinters, maar toch was het de eerste keer dat ik hier aan de start stond", vertelt winnaar Caleb Ewan.

    

   "Het team deed het geweldig voor mij, ik kon ver weg van alle problemen blijven. Ik heb pas achteraf gezien dat ze nog gevallen zijn."

    

   "Ik had nog nooit een koers van dit niveau gewonnen in België. Voor mij is dit een belangrijke zege, maar voor de ploeg misschien nog meer. Ik denk dat ze gelukkig zullen zijn."

   De Buyst: "Deze zege is welkom"

   Merlier: "Ik kreeg een zetje en ik ging bijna onderuit"

   Rituitslag ScheldeprijsRituitslag Scheldeprijs

   Fase per fase

   1. 17 uur 20 match afgelopen
   2. 17 uur 15. De renner van Riwal is August Jensen. Hij komt toch op eigen kracht over de finish, dus mogelijk valt het nog mee. .
   3. 17 uur 10. Uit de herhaling zien we dat Bennett een slippertje maakt met zijn achterwiel wanneer hij wil optrekken. Hij laat het daarna snel lopen. .
   4. 17 uur 10. Het zwaarste slachtoffer is een jongen van Riwal, die languit op de grond blijft liggen. Is het hun sprinter Arvid de Kleijn? .
   5. 17 uur 09. De Spanjaard Garcia Cortina zit beduusd aan de kant. Ziet hij hier zijn Ronde van Vlaanderen in rook opgaan? .
   6. 17 uur 08. Ewan wint! Caleb Ewan houdt zijn sprint vol. Ackermann komt niet eens tot aan zijn wiel. Bonifazio is derde. Bennett was niet te zien in de sprint. .
   7. 17 uur 08. Ewan komt vroeg los. En dan een val! .
   8. 17 uur 08. Philipsen zit in het wiel van Kristoff. Ideaal geplaatst. .
   9. 17 uur 08. Vanuit het niets komen ze met Merlier aandragen. De trein van Lotto-Soudal is ontspoord. .
   10. Laatste km. Bora-Hansgrohe voert het peloton aan onder de rode vod. . 17 uur 07.
   11. 17 uur 06. Nu begint het toch weer meer te krioelen. Ook Bora-Hansgrohe dient zich nu aan. Trek-Segafredo is ook nog goed vertegenwoordigd. .
   12. 17 uur 06. Op iets meer dan 2 kilometer van de finish lijkt Deceuninck-Quick Step de strijd van de topteams te winnen. Lotto-Soudal moet van wat verder komen. Of ze timen beter. .
   13. 17 uur 05. Ze zijn hier al 9 keer voorbijgekomen. Dat heeft een voordeel, maar ook een nadeel. Dat je nog meer risico's neemt, omdat je denkt de bochten goed te kennen. José De Cauwer.
   14. 17 uur 03. Was het tot voor kort nog een lappendeken van truien, dan is er nu veel meer lijn in het peloton. Alle ploegen hebben zich rond hun sprinter verzameld. .
   15. 17 uur 03. Yves Lampaert spaart zich niet voor de Ronde van Vlaanderen. Op 5 kilometer van de finish legt hij er nog een stevig laagje op in het peloton. .
   16. 17 uur 03. Het gevaar zit erin dat er renners zullen meesprinten die je niet verwacht. Die onnodig zitten te wringen. In de Tour is die hiërarchie duidelijker. José De Cauwer.
   17. 17 uur 01. Een compact peloton dendert nu op het bekende stuk langs het Kanaal. Zo meteen duiken we Schoten weer binnen, hopelijk voor een leuke maar veilige finale. .
   18. 16 uur 58. Havik gevat. Havik heeft al zoveel vliegen binnengehapt dat hij straks niet meer hoeft te eten. Veel mag het niet baten, hij wordt op dit moment zelf onverbiddelijk binnengehapt door het peloton. .