Lampaert blinkt uit in tijdrit in Ronde van Zwitserland, Bernal blijft leider

  Ronde van Zwitserland: Rit 8
  individuele tijdrit Individuele tijdritbewolkt distance 19.2 km
  location 14:31: Ulrichen - 17:21: Ulrichen
  trophy Yves Lampaert
  einde
  startfinish
  01019.2

   Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step) is meer dan klaar voor het BK tijdrijden. De West-Vlaming pakte in de tijdrit van de Ronde van Zwitserland zijn eerste zege van het seizoen. Wereldkampioen Rohan Dennis kon zijn favorietenrol niet waarmaken, Egan Bernal blijft leider.

   Net voor de loodzware koninginnenrit (drie beklimmingen buiten categorie en meer dan 3.000 hoogtemeters) werden de troefkaarten voor de eindzege uitgedeeld in een overwegend vlakke tijdrit van 19 kilometer in het bergdorpje Ulrichen.

    

   Lang was het niet wachten op een richttijd: de Nieuw-Zeelander Tom Scully (Education First) klokte 22'11". Slechts drie renners zouden in staat zijn om sneller over de streep te bollen.

    

   Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step), die donderdag op het BK tijdrijden moet afrekenen met onder meer Victor Campenaerts, Wout van Aert, Thomas De Gendt en Remco Evenepoel, heeft duidelijk zijn tijdritfiets niet verwaarloosd. De West-Vlaming dook als enige onder de magische grens van 22 minuten (21'58").

    

   Behalve ploegmaat Kasper Asgreen (22'03") kwam niemand in de buurt van Lampaert. Zelfs wereldkampioen Rohan Dennis betaalde de tol van de zware bergritten en kon leider Egan Bernal niet bedreigen. De Colombiaanse klimgeit begint morgen in polepositie aan de slotrit.

    

   Deceuninck-Quick Step staat nu voor een aartsmoeilijke beslissing wie nog mag aansluiten met de Tour-karavaan. Yves Lampaert en Kasper Asgreen gaven allebei in elk geval hun visitekaartje af.

   Lampaert: "Totaal niet verwacht"

   "Ik ben heel verrast, dit had ik totaal niet verwacht", zei een dolgelukkige Lampaert. "Ik weet dat ik een goede tijdrit in de benen heb, maar er stonden veel specialisten aan de start."

    

   "Ik ben heel verrast, maar ik ben heel blij. Blijkbaar heb ik harder getrapt dan wereldkampioen Rohan Dennis, maar hij heeft natuurlijk veel gegeven in de klimetappes."

   Sagan kwam meegenieten van de zege van Lampaert

   En ook Wout van Aert keek mee:

   rituitslagrituitslag

     naamploegresultaat
   1Yves LampaertDQT21:58
   2Kasper AsgreenDQT+5
   3Søren KraghSUN+10
   4Tom ScullyEF1+13
   5Patrick BevinCCC+13
   6Rohan DennisTBM+19
   7Stefan KüngGFC+20
   8Benjamin ThomasGFC+32
   9Nikias ArndtSUN+34
   10Matteo TrentinMTS+36

   Fase per fase

   1. 17 uur 24 match afgelopen
   2. 17 uur 24. Bernal blijft leider. Rohan Dennis is bezweken onder de druk. Egan Bernal begint in de leiderstrui aan de loodzware koninginnenrit.
   3. 17 uur 19. Lampaert wint!! Rohan Dennis komt pas als vijfde binnen. Yves Lampaert kan zijn ogen niet geloven, maar hij wint de tijdrit in de Ronde van Zwitserland.
   4. 17 uur 17. Bernal gaat bijna uit de bocht, maar blijft wonder boven wonder nog overeind. De Colombiaan verliest wat tijd, maar mag blij zijn dat hij niet tegen de grond smakte.
   5. 17 uur 16. Rohan Dennis begint wat te schokken op zijn fiets om toch het grootste verzet te kunnen trappen. Lampaert wacht in spanning af.
   6. 17 uur 12. Bernal virtueel leider. Aan het tussenpunt mag Egan Bernal zich nog steeds leider noemen. Hij beperkt de schade tot 20 seconden op Rohan Dennis.
   7. 17 uur 12. Tiesj Benoot laat de chronometer stoppen op 23"11. Afwachten of hij zo tijd kan goedmaken op onder anderen Domenico Pozzovivo.
   8. 17 uur 09. Ook Dennis kan het niet. Alsof het nog niet duidelijk was: Yves Lampaert heeft een topchrono gereden. Wereldkampioen Rohan Dennis gaat tot het uiterste, maar is aan het tussenpunt 12 seconden trager dan onze landgenoot!
   9. 17 uur 06. Goed nieuws voor Benoot: Domenico Pozzovivo verliest aan het tussenpunt al twaalf seconden op de Gentenaar. .
   10. 17 uur 05. Rohan Dennis trapt bijna 500 watt met honderd omwentelingen per minuut. De Australiër neemt ook in elke bocht risico om de leiderstrui te stelen.
   11. 17 uur 03. Ondertussen blijft het wachten op iemand die de tijd van Lampaert enigszins kan benaderen. Simon Spilak bolt ruim een minuut later dan onze landgenoot over de streep.
   12. 16 uur 59. Met zijn lichaam zo horizontaal mogelijk over zijn stuur gebogen en een groot verzet knalt Dennis over de Zwitserse wegen. Het is jammer genoeg 11 kilometer wachten op een vergelijking met Yves Lampaert.
   13. 16 uur 58. Damage control voor Bernal. Egan Bernal moet zijn kloof van 41 seconden verdedigen tegen wereldkampioen Rohan Dennis. Wat kan de Colombiaan in de race tegen de klok?
   14. 16 uur 56. Daar gaat Rohan Dennis . De regenboogtrui flitst van het startschavot. Rohan Dennis zal zich niet zozeer richten op de tijd van Lampaert, maar wel op de kloof met leider Egan Bernal. Kan hij een dubbelslag slaan?
   15. 16 uur 54. Fabio Aru zal diep in zijn krachtenarsenaal moeten tasten, want de Italiaan wil klassement verdedigen. Nog drie renners te gaan op het startpodium.
   16. 16 uur 50. Tot zover de poging van Castroviejo: de Spanjaard strandt op 1'50" van Lampaert. Hij heeft waarschijnlijk een snipperdag genomen om leider Egan Bernal te steunen in de loodzware koninginnenrit morgen.
   17. 16 uur 49. Tiesj Benoot start. Tiesj Benoot gaat op de pedalen staan. Kan de Gentenaar zijn uitstekende plek in het klassement verdedigen?
   18. 16 uur 44. De laatste tijdritzege van Yves Lampaert dateert al van 730 dagen geleden. Hij won toen het Belgisch kampioenschap tijdrijden.
   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1individuele tijdritLangnau im Emmental - Langnau im Emmental9,5 kmDennisDennis
   2wegwedstrijdLangnau im Emmental - Langnau im Emmental159,6 kmSánchezAsgreen
   3wegwedstrijdFlamatt - Murten162,3 kmSaganSagan
   4wegwedstrijdMurten - Arlesheim163,9 kmVivianiSagan
   5wegwedstrijdMünchenstein - Einsiedeln177 kmVivianiSagan
   6wegwedstrijdEinsiedeln - Flumserberg112,2 kmTolhoekBernal
   7wegwedstrijdUnterterzen - Sankt Gotthardpass216,6 kmBernalBernal
   8individuele tijdritUlrichen - Ulrichen19,2 kmLampaertBernal
   9wegwedstrijdUlrichen - Ulrichen101,5 kmCarthyBernal