• home
 • video
 • pas verschenen

  Bernal komt te laat om Tolhoek van zege te houden in Zwitserland

  Ronde van Zwitserland: Rit 6einde
  />wegwedstrijd
  VertrekEinsiedeln - AankomstFlumserberg -
  Afstand120,2 km
  020406080100120.2

   De Nederlander Antwan Tolhoek (Jumbo-Visma) heeft zijn eerste profzege te pakken. In de Ronde van Zwitserland bleef hij op een aankomst bergop als enige vluchter uit de klauwen van Egan Bernal (Ineos). De Colombiaan neemt wel de leiderstrui over van Peter Sagan.

   Het venijn zat in de staart van de korte zesde etappe. Pas na 110 kilometer kregen de renners de pittige slotklim van eerste categorie voor de wielen geschoven. Een ruime groep van 25 renners scheurde zich tijdens de lange aanloop af van het peloton. In die kopgroep zaten naast Antwan Tolhoek ook drie Belgen: Stan Dewulf, Tosh Van der Sande en Jasper Stuyven.

    

   Veel meer dan een beetje in beeld rijden deden onze landgenoten niet. Van der Sande was de eerste die aanviel op de Flumserberg, maar het was maar een heel klein prikje. Hij werd voorbijgereden door collega-vluchters Tolhoek en Lluis Mas. Ook de Nieuw-Zeelander Bevin schoof mee.

    

   Het peloton hield zich al een hele dag gedeisd, maar op de slotklim schoot Team Ineos dan toch wakker. Aan de voet van de klim had Bernal, die zijn Tour-benen eens wou testen, nog een achterstand van 2 minuten op de vluchters. Maar hij gebruikte zijn ploegmaats en uiteidenlijk ook Rui Costa als springplank om in de laatste kilometers nog een gooi te doen naar de ritzege.

    

   Tolhoek was de Colombiaan echter te snel af. De kleine Nederlander had zijn kompanen ondertussen afgeschud en reed al een kleine minuut voor iedereen uit. Bernal kon die achterstand onmogelijk nog goedmaken en legde zich neer bij plaats twee en de leiderstrui. Tiesj Benoot was de beste Belg. Hij bolde als 8e over de finish en wordt 5e in de stand.

   Tolhoek: "Ik durfde niet achterom te kijken"

   "Ik durfde niet achterom te kijken", vertelde Tolhoek na de rit. "Ik hoorde dat Bernal dichter kwam. Vorig jaar klopte hij me nog in de Ronde van Californië. Nu dacht ik: "no way"."

    

   "Ik ben ook blij met de manier waarop ik hier win. Mijn ploegmaat Lindeman heeft de hele etappe hard op kop gereden. Ik ben blij dat ik het kon afmaken."

   rituitslagrituitslag

     naamploegresultaat
   1Antwan TolhoekTJV2:43:34
   2Egan BernalINS+17
   3François BidardALM+24
   4Jan HirtAST+29
   5Domenico PozzovivoTBM+31
   6Patrick BevinCCC+38
   7Rui CostaUAD+44
   8Tiesj BenootLTS+44
   9Patrick SchellingZWI+46
   10Patrick KonradBOH+46

   Fase per fase

   1. 17 uur 16 match afgelopen
   2. 17 uur 14. Tolhoek wint! Het is Tolhoek die de handen in de lucht gooit. De Nederlander pakt zijn allereerste profzege bovenop de Flumserberg. Wat een moment voor de renner van Jumbo-Visma. Bernal moet blij zijn met de tweede plaats, maar pakt wel de leiderstrui. .
   3. 17 uur 12. Bernal schoot als een kanonskogel weg, maar lijkt nu vrede te hebben met de dagzege voor Tolhoek. .
   4. Nummertje Bernal! Wat een machtsvertoon van Bernal. Hij gaat op en over de groep van Rui Costa en blijft versnellen. Slaat hij de droom van Tolhoek nog aan diggelen? 17 uur 11.
   5. Laatste km. Nog een kilometer tot de verlossende streep daar is voor Tolhoek! 17 uur 10.
   6. 17 uur 08. Team Ineos wil nog wat verzinnen in het ultrasteile slot. Bernal zet zijn laatste pion op kop. De achterstand bedraagt nog 55 seconden. .
   7. 17 uur 08. Kat in het bakkie voor Tolhoek? De vier achtervolgers komen niet dichter bij de Nederlander. .
   8. 17 uur 06. Tolhoek loopt op de pedalen. De renner van Jumbo-Visma wil zijn eerste zege bij de profs pakken op zijn 25e.
   9. 17 uur 03. Tolhoek versnelt! De jonge Nederlander Antwan Tolhoek heeft zijn moment gekozen. Hij voelt Costa komen en springt weg. Tolhoek heeft twintig meter maar moet zijn inspanning nog drie lastige kilometers volhouden. .
   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>Langnau im Emmental - Langnau im Emmental9.5 kmDennisDennis
   2/>/>Langnau im Emmental - Langnau im Emmental159.6 kmL. SánchezAsgreen
   3/>/>Flamatt - Murten162.3 kmP. SaganP. Sagan
   4/>/>Murten - Arlesheim163.9 kmVivianiP. Sagan
   5/>/>Münchenstein - Einsiedeln177 kmVivianiP. Sagan
   6/>/>Einsiedeln - Flumserberg112.2 kmTolhoekBernal
   7/>/>Unterterzen - Sankt Gotthardpass216.6 kmBernalBernal
   8/>Ulrichen - Ulrichen19.2 kmLampaertBernal
   9/>/>Ulrichen - Ulrichen101.5 kmCarthyBernal