• home
 • video
 • pas verschenen

  Feest voor BMC in Zwitserland: Porte is eindwinnaar, Küng pakt de dagzege

  Ronde van Zwitserland: Rit 9einde
  individuele tijdrit
  VertrekBellinzona - AankomstBellinzona -
  Afstand34,1 km
  0102034.1

   Richie Porte (BMC) heeft de Ronde van Zwitserland op zijn palmares geschreven. Hij hield stand in de afsluitende tijdrit. Zijn ploegmaat Stefan Küng was de snelste tegen de Zwitserse klok. Nairo Quintana (Movistar) kon zijn 2e plek niet vasthouden. 

   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>Frauenfeld - Frauenfeld18.3 kmBMCKüng
   2/>/>Frauenfeld - Frauenfeld155 kmP. SaganKüng
   3/>/>Oberstammheim - Gansingen182.8 kmColbrelliKüng
   4/>/>Gansingen - Gstaad189.2 kmC. Juul-JensenKüng
   5/>/>Gstaad - Leukerbad155.7 kmUlissiPorte
   6/>/>Fiesch - Gommiswald186 kmKraghPorte
   7/>/>Eschenbach - Arosa170.5 kmN. QuintanaPorte
   8/>/>Bellinzona - Bellinzona123.8 kmDémarePorte
   9/>Bellinzona - Bellinzona34.1 kmKüngPorte

   Een stevige tijdrit met een glooiend parcours vormde het slottakoord van deze Ronde van Zwitserland. Wie aan Zwitserland en wielrennen denkt, zegt BMC. De Zwitserse ploeg toonde al in de ploegentijdrit dat het de beste hardrijders in de gelederen had, en ook vandaag zou de rood-zwarte brigade lange tijd het hoogste woord voeren.

    

   Gele trui Richie Porte was nogal voorzichtig in zijn voorbeschouwingen op deze tijdrit, maar al snel bleek dat de Australiër van BMC op zijn beide oren kon slapen. Quintana (Movistar) zakte door het ijs, en ook "grootste bedreiging" Wilco Kelderman (Sunweb) kwam er niet aan te pas.

    

   De Deen Jakob Fuglsang was de beste van de klassementsrenners en sprong met de 8e tijd van 6 naar 2 in het eindklassement. Quintana mag op het nippertje nog mee op het podium.

   Küng bekrachtigt BMC-dominantie

   Ook voor de dagzege leek het vooraf al vast te liggen wie met de bloemen zou mogen pronken. Stefan Küng, Zwitsers kampioen tegen de klok, duldde van niemand enige tegenstand. De hardrijder van BMC startte voorzichtig, maar na een goed ingedeelde tijdrit finishte de Zwitser verschroeiend. Hij veegde alle andere tijden van de tabellen.

    

   Bij de Belgen was het vooral uitkijken naar Yves Lampaert, maar de Belgische kampioen tijdrijden kon de verwachtingen niet echt inlossen en eindigde als 19e. Bjorg Lambrecht reed een knappe Ronde van Zwitserland en eindigt net in de top 20 in het eindklassement.

   Stefan kung was er op gebrand te winnen in zijn thuisland

   Stefan kung was er op gebrand te winnen in zijn thuisland

   Uitslag etappe Tijd
   1. Stefan Kung (Zwi) 39'44
   2. Soren Kragh Andersen (Den) +19
   3. Tejay Van Garderen (VS) +23
   4. Marciej Bodnar (Pol) +26
   5. Michael Matthew (Aus) +26

   Fase per fase

   1. 16 uur 21.
   2. 16 uur 21.
   3. 16 uur 21. Porte wint Ronde van Zwitserland! Het was al een tijdje zeker, maar nu is het ook officieel. Richie Porte wint voor het eerst in Zwitserland, Jakob Fuglsang en Nairo Quintana vervolledigen het podium.
   4. 16 uur 16. Quintana redt zijn podiumplek nog nét. Enric Mas moet tevreden zijn met plaats 4.
   5. 16 uur 15. Quintana heeft het moeilijk. Het klassement wordt flink dooreengeschud. Het verval van Quintana is zo groot dat de Colombiaan van het poduim dreigt te duikelen. Fuglsang springt naar plek 2, Enric Mas mag misschien op de 3e plaats pronken.
   6. 16 uur 09. Oomen . Ook Oomen verschijnt in beeld van de vaste camera's. De jonge Nederlander moet Fuglsang laten voorgaan in het klassement, maar gaat hij met de troostprijs (groene trui) naar huis?
   7. 16 uur 08.
   8. 16 uur 07. Fuglsang 8e tijd. Jakob Fuglsang rijdt een dijk van een tijdrit. De Deen van Astana finisht als 8e en toont waarom men rekening met hem zal moeten houden in de Ronde van Frankrijk. Is Fuglsang podiumkandidaat in de Tour?
   9. 16 uur 03. Fuglsang van 6 naar 3? Intussen is Jakob Fuglsang (Astana) aan een stevige inhaalbeweging bezig. Mikel Landa hield bijna een verkoudheid over aan het moment waarop de Deen hem voorbij snelde, nu krijgt Fuglsang Oomen in het vizier. Raakt de Deen nog op het podium?