• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Kragh Andersen kraait victorie in Zwitserland, Porte deelt tikje uit

  Richie Porte (BMC) heeft zijn gele trui wat glans gegeven in de Ronde van Zwitserland. In de Alpenrit over de Furkapass en de Klausenpass sprong hij op het slotklimmetje weg uit het peloton. Porte kwam wel te laat om de Deen Søren Kragh Andersen (Sunweb) van de ritzege te houden. 

  Het peloton kreeg vandaag de koninginnenrit voorgeschoteld. Na de top van de Klausenpass was het echter nog een goeie 60 kilometer tot aan de finish. Er waren dus kansen voor de aanvallers.

  Monfort lange tijd virtueel in het geel

  De vluchtersgroep van de dag, met daarin de Belgen Monfort, Vanmarcke, Declercq, Keisse en Wynants, werd snel gevormd. Na de passage over de Klausenpass bleven er nog acht aanvallers over, met Monfort als enige Belgische overlever.

  Het peloton liet begaan. De aanvallers mochten voor de dagzege strijden. Monfort reed zelfs tot een tiental kilometer voor de finish virtueel in het geel.

  Kragh Andersen de sterkste aanvaller

  Op het finale pittige klimmetje bleek Kragh Andersen de sterkste van de vluchters.  In de achtergrond kwam het peloton nog akelig dicht. Porte etaleerde zijn goede vorm door weg te rijden van de andere favorieten. 

  Niemand raakte echter nog voorbij Kragh Andersen. De Deen van Sunweb steekt zo de koninginnenrit in de Ronde van Zwitserland op zak. Monfort eindigde als vierde, Porte verstevigde zijn leidersplaats.

  Monfort: "Toch een beetje teleurgesteld"

  Maxime Monfort was vandaag de beste Belg in Zwitserland, hij finishte op de 4e plek. "Ik geraakte eerst niet weg, want BMC wilde me niet laten gaan. Kung kwam me zelf vertellen dat ik te dicht stond in het klassement. Dat vond ik te gemakkelijk, dus heb ik nog 1 poging gewaagd. Dat was de juiste."

   

  Monfort reed lange tijd virtueel in het geel, heeft hij daar aan gedacht? "Ik heb wel even aan de leiderstrui gedacht, maar mijn ervaring zei me kalm te blijven en te focussen op de dagzege."

   

  "Ondanks die 4e plaats ben ik wel een beetje teleurgesteld. Ik wist dat de laatste klim me niet lag, maar toch. Met mijn vorm ben ik wel heel tevreden en als 35-jarige heb ik er zeker van genoten." 

  Porte: "Ik ben klaar voor de Tour"

  Richie Porte schudde zijn directe concurrenten vandaag als vliegen van zich af. De Australiër verkeert in bloedvorm en lijkt meer dan klaar voor de Ronde van Frankrijk. "Ik voelde me vandaag zelfs beter dan gisteren"

   

  "Mijn team verzette bergen werk, dus moest ik wel iets proberen, vooral Michi Schär reed uitstekend vandaag. Voor de rit had Allan Peiper (ploegleider BMC, red.) me aangespoord om aan te vallen als ik op het eind nog wat energie bezat."

   

  "De etappe van morgen ligt me op papier zelfs nog beter dan die van vandaag. Deze Ronde van Zwitserland is ook dé generale repetitie voor de Tour, en ik denk dat we al hebben getoond dat we er klaar voor zijn."

  Fase per fase

  1. Zege voor Andersen

   De Deen van Sunweb steekt zijn handen in de lucht. Hij haalt het voor Haas.
  2. Andersen steekt Gogl voorbij

   Andersen is als eerste boven. Wordt het een dagzege voor Sunweb?
  3. Porte schudt zelf aan de boom

   De leider voert een psychologische oorlogsvoering met Quintana, die zich in het zadel moet zetten. De Australiër rijdt op zijn eentje weg van iedereen.
  4. Gogl plaatst versnelling voorin

   Gogl is de eerste aanvaller die ervan door muist. Niemand volgt hem.
  5. Razendsnel tempo in het peloton.

   Richie Porte moet alert zijn. Quintana wordt naar voren gelanceerd. Plots bedraagt de voorsprong plots meer 1 minuut.
  6. Nog drie kilometer

   Ook het peloton maakt zich klaar voor de eindspurt. BMC is niet meer voorin te zien.
  7. Wat zeggen de laatste kilometers?

   Het wordt een explosieve finale, met een klimmetje van 2,5 kilometer tegen 5,2 procent. Vooral de 400 meter lange passage tegen maar liefst 12 procent zal pijn doen.