• home
 • video
 • pas verschenen

  Peloton misrekent zich in Zwitserse regen, Juul-Jensen rondt vlucht af

  Ronde van Zwitserland: Rit 4einde
  />wegwedstrijd
  VertrekGansingen - AankomstGstaad -
  Afstand189,2 km
  0306090120150189.2

   Christopher Juul-Jensen (Michelton-Scott) heeft zijn ontsnapping in de Ronde van Zwitserland tot een goed einde gebracht. De Deen hield stand tegen een uitgedund peloton. Yves Lampaert spurtte naar de derde plaats.

   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>Frauenfeld - Frauenfeld18.3 kmBMCKüng
   2/>/>Frauenfeld - Frauenfeld155 kmP. SaganKüng
   3/>/>Oberstammheim - Gansingen182.8 kmColbrelliKüng
   4/>/>Gansingen - Gstaad189.2 kmC. Juul-JensenKüng
   5/>/>Gstaad - Leukerbad155.7 kmUlissiPorte
   6/>/>Fiesch - Gommiswald186 kmKraghPorte
   7/>/>Eschenbach - Arosa170.5 kmN. QuintanaPorte
   8/>/>Bellinzona - Bellinzona123.8 kmDémarePorte
   9/>Bellinzona - Bellinzona34.1 kmKüngPorte

   In een overwegend vlakke etappe van Gansingen naar Gstaad zat het venijn hem in de staart. De top van de Saanenmöser, een col van tweede categorie, lag op tien kilometer van de finish. Ook de weersomstandigheden speelden een rol vandaag. Het was koud en het regende bijna onophoudend.

   Peloton ontwaakt te laat

   Zes renners, onder wie Christopher Juul-Jensen en Silvan Dillier, kozen van bij het begin het hazenpad. Het peloton liet lange tijd begaan. Pas in de aanloop naar de laatste beklimming van de dag ontwaakten enkele ploegen uit hun slaap.

   Huzarenstukje van Juul-Jensen

   Op de top van de Saanenmöser hielden twee vluchters, Peters en Juul-Jensen, stand.  In de laatste kilometers kon Juul-Jensen wegrijden van zijn medevluchter. Het peloton maakte weinig terrein goed en beet in het zand. Juul-Jensen kwam na een hele dag aanvallen solo over de finish.

   Een uitgedund peloton spurtte acht seconden later voor de ereplaatsen. Daarin haalde Matthews het van Lampaert. Met Bjorg Lambrecht op een negende plek eindigde er nog een Belg in de top tien.

   Winnaar Juul-Jensen: "Gevoel aan de finish was fantastisch"

   Christopher Juul-Jensen is geen veelwinnaar. De Deen van Mitchelton-Scott mocht voor het laatst juichen in 2015. Toen schreef hij de ronde van zijn eigen land op zijn naam. 

    

   "Ik had niet verwacht dat de vroege vlucht kon standhouden", vertelde hij na zijn ritwinst. "Ik ben zo gelukkig. Dit doet echt zoveel deugd. Ik kom uit een gewedige Giro en ik voel me zeer goed. De laatste kilometers waren lang, maar het gevoel aan de finish was fantastisch."

   Fase per fase

   1. 17 uur 21. Zege voor Christopher Juul-Jensen . Het peloton komt net te laat. De Deen Christopher Juul-Jensen van Mitchelton-Scott blijft het spurtende pak voor. Michael Matthews wint de spurt in het peloton.
   2. 17 uur 18. Geen initiatief meer in het peloton. Juul-Jensen lijkt op 1 kilometer van de finish op weg naar een huzarenstukje.
   3. 17 uur 11. Nog 3 kilometer. Het peloton blijft op 15 seconden van de overgebleven vluchters hangen. Juul-Jensen is in de afdaling voorbij Peters gereden. Hij rijdt nu solo op kop.
   4. 17 uur 11. Sagan en co zijn mee. Het lijkt erop dat jongens als Peter Sagan, Fernando Gaviria, Sonny Colbrelli en Michael Matthews de passage op de Saanenmöser hebben overleefd. Opnieuw naar een spurt met dit viertal?
   5. 17 uur 10. Peters als eerste boven. Op de top van de Saanenmöser rijdt Peters wat weg van zijn medevluchter. In het peloton zijn er ook wat schermutselingen, waardoor de achterstand slechts een twintigtal seconden telt. .
   6. 17 uur 07. Kristoff en Demare gelost. Sprinters als Kristoff, Greipel, Degenkolb en Demare kunnen het strakke tempo in het peloton van Sunweb niet volgen. .