Démare klopt Gilbert in Ardennen-rit en is eindwinnaar in Ronde van Wallonië

  Ronde van Wallonië: Rit 4einde
  />wegwedstrijd
  VertrekBlegny - AankomstErezée -
  Afstand199 km
  0306090120150199

   Ietwat verrassend heeft Arnaud Démare (Groupama-FDJ) de eindzege in de Ronde van Wallonië op zak gestoken. Op de slothelling deed Philippe Gilbert een gooi naar ritwinst met een ultieme uitval. Maar Démare zoefde Gilbert in de slotmeters nog voorbij.

   Bekijk de ontknoping van de laatste etappe:

   Démare raapt alles op na spetterende slotkilometer

   In de laatste etappe konden de punchers eindelijk aan hun trekken komen, maar Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step) had geen zin om te wachten.

    

   De Tsjech trok verrassend op pad met 6 metgezellen, maar net voor de laatste helling van de dag – op 10 kilometer van de finish – was zijn liedje uitgezongen.

    

   CCC en AG2R hadden de rode loper uitgerold voor hun kopmannen, maar op de top sloeg Jhonatan Narvaez (Ineos) zijn vleugels uit.

    

   De achtervolgers spraken niet dezelfde taal en de Ecuadoraan mocht dromen van een dubbelslag op Waalse bodem.

    

   Maar leider Arnaud Démare (Groupama-FDJ) verbaasde vriend en vijand en overleefde de geaccidenteerde finale. Narvaez was door de sterke Franse knechten plots een vogel voor de kat en werd in de slotkilometer opgeslokt.

    

   Een hongerige Philippe Gilbert (Lotto-Soudal) zette zijn machtige sprint van zeer ver in, maar Démare bewees dat hij misschien wel zijn allerbeste benen te pakken heeft.

    

   De gele trui ging in de laatste meters nog op en over Gilbert en liet dus niets liggen: met zijn tweede ritzege zette hij zijn verrassende eindzege nog wat extra in de verf.

   Narvaez werd gegrepen op 500 meter van de aankomst.

   Démare: "Ik verras mezelf ook wel"

   "Met deze benen kan ik veel aan", glimlachte de eindwinnaar. "En mijn ploeg is ook zeer sterk, want in de finale had ik nog 3 ploegmaats. Dat is buitengewoon."

    

   "Ik wist dat het lastig zou zijn, maar ik heb niet afgegeven. Ik verras mezelf ook wel, ja."

    

   "Maar mijn ploeg is uitstekend en dankzij de boni's had ik ook een beetje marge. En nu geloof ik volop in het Franse kampioenschap van zondag."

   Démare wint ook het eindklassement in deze editie van de Ronde van Wallonië.

   Gilbert: "Ben niet de enige die 1e gele trui in Tour wil"

   Philippe Gilbert was toch wat verrast dat sprinter Démare de koninginnenrit op zijn naam kon schrijven. "Hij is echt in goede doen, want vergis u niet, het was echt een zware rit, met 2000 hoogtemeters. Er is stevig gereden onderweg en op het eind was het heel lastig om die Narvaez nog terug te halen. We moesten echt heel rap rijden."   

    

   Trekt Gilbert met een goed gevoel naar de Tour? "Ja, dat wel. Maar het is wel leuker om met een overwinning op zak naar daar te trekken. Nu goed, het is wat het is. De benen zijn nog niet top, maar wel al beter dan de eerste dag."

    

   "Er resten ook nog tien dagen tot de Tour. Nu is het zaak om goed te herstellen en nog wat goed te trainen." 

    

   In de openingsrit in Nice wacht een kans op geel, als het niet zou uitdraaien op een massasprint. Gilbert maakt kans. "Klopt, maar nog 50 andere renners zien die rit wel zitten. Dat is een kwart van het peloton."

    

   "Ja, ik ken het parcours (Gilbert woont in Monaco en traint vaak in en rond Nice). Ik weet wat het is om geel te dragen in de Tour en het zou mooi zijn. Maar ik weet ook dat ik lang niet de enige ben die zijn zinnen heeft gezet op die openingsrit."  

   Fase per fase

   1. 17 uur 10.
   2. 17 uur 07. Arnaud Démare verrast wellicht vooral zichzelf op dit zware terrein. De Fransman hijgt uit na een geweldige slotkilometer. Oliver Naesen dichtte het laatste gat op de ontsnapte Jhonatan Narvaez en daar leek Philippe Gilbert van te profiteren. Hij zette machtig aan, maar de gele trui kroop naar zijn wiel en had nog net voldoende jus om zijn wiel als eerste over de finish te werpen.  .
   3. 17 uur 06. Démare raapt alles op! Gilbert zet de sprint van ver in, maar wordt nog net geremonteerd voor Démare. De Fransman is dus ook eindwinnaar. Straf! .
   4. 17 uur 05. Narvaez gegrepen. AG2R besluipt de prooi uit Ecuador, die nu kraakt. Jammer voor hem! .
   5. 17 uur 05. Narvaez danst nog eens op de pedalen, maar zijn concurrenten kunnen zo naar hem knallen.  .
   6. Laatste km. Daar is de vod. De speelruimte van Narvaez is 9 seconden. . 17 uur 04.
   7. 17 uur 03. Wat zit er nog in de tank op 2 kilometer van het einde? Narvaez heeft 12 seconden, beweert de chrono. Démare heeft nog 3 ploegmaats. .
   8. 17 uur 02. Het is Narvaez versus Groupama-FDJ. Maar de Fransen komen geen seconde dichter. Gebeurt het allemaal in die venijnige slotkilometer? .
   9. 17 uur 01. In 2018 was Narvaez al 5e in de Ronde van Wallonië. Dit terrein ligt hem dus wel. .
   10. 17 uur 01. Démare kan deze Ronde van Wallonië nog altijd winnen. Renaat Schotte.
   11. 17 uur . De groep met Démare en Van Avermaet moet nog 20 seconden uitwissen. Lietaer en Bonnamour zwemmen nog tussen de eenzame leider en de meute in. Spannend! .
   12. 16 uur 59. De kansen op eindwinst van Vliegen gaan... vliegen. De eindwinnaar van vorig jaar belandt in de berm.  .
   13. 16 uur 59. Loïc Vliegen vliegt in het decor.

    Loïc Vliegen vliegt in het decor

   14. 16 uur 58. Jhonathan Narvaez moet nog 6 kilometer in zijn eentje beuken. De Ecuadoraan zette 2 jaar geleden zijn eerste profstapjes bij Quick Step, maar koerst nu al 2 jaar voor Ineos. .
   15. 16 uur 58. Narvaez (Ineos) heeft 11 seconden op een pakketje achtervolgers, waar ze niet dezelfde taal spreken. .
   16. 16 uur 57. Nog 7 kilometer. Zijn we op weg naar een Ecuadoraanse zege? In de achtervolging valt het helemaal stil. .
   17. 16 uur 56. De achterstand van Démare is niet al te groot. In de afdaling kan hij nog iets rechtzetten, maar wat met die slotkilometer?  .
   18. 16 uur 56. De aanval van Narvaez op de Côte de Beffe.

    De aanval van Narvaez op de Côte de Beffe

   19. 16 uur 55. We zijn boven! Daar ligt de top van de laatste klim. Vliegen is de eerste man, voor Narvaez, Van Avermaet en Vanendert. Meteen na het spandoek versnelt Narvaez in de afdaling.  .
   20. 16 uur 55. Het lijkt wel de Ardense wielerweek: Vanendert legt iedereen aan de rekker. In zijn wiel zit nog altijd Van Avermaet. Vliegen schuift ook op en valt aan. .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Soignies - Templeuve187 kmCaleb EwanCaleb Ewan
   2/>Frasnes-Lez-Anvaing - Waver172 kmArnaud Démare
   3/>Plombières - Wezet192 kmSam BennettArnaud Démare
   4/>Blegny - Erezée199 kmArnaud DémareArnaud Démare