• home
 • video
 • pas verschenen

  Démare houdt Ewan van bisnummer in Ronde van Wallonië, tijdstraf voor stoeprijder Gilbert

  Ronde van Wallonië: Rit 2einde
  />wegwedstrijd
  VertrekFrasnes-Lez-Anvaing - AankomstWaver -
  Afstand172 km
  0306090120150172

   Arnaud Démare (Groupama-FDJ) heeft zijn allersnelste benen teruggevonden. De Fransman kwam in de tweede etappe van de Ronde van Wallonië uit het wiel van Caleb Ewan (Lotto-Soudal). De Australiër blijft leider.

   Bekijk de slotfase:

   Gilbert probeert massasprint te ontlopen

   Ook in de Ronde van Wallonië stapelden de valpartijen zich vandaag helaas op. Greg Van Avermaet was een van de slachtoffers, gelukkig zonder veel schade.

    

   Een massasprint leek op papier onvermijdelijk, maar dat was buiten de snode plannen van Philippe Gilbert gerekend.

    

   Op de Hertstraat (een heuvel uit de Brabantse Pijl) gaf Gilbert er een enorme lel op. Stybar, Capiot en Vliegen maakten als enigen de oversteek.

    

   In het peloton was er toen al geen spoor meer van snelle mannen Sam Bennett (mechanische pech) en Mark Cavendish, die moest lossen op een hellende strook.

    

   Gilbert en zijn metgezellen vochten voor wat ze waard waren, maar CCC en AG2R riepen alle vluchters weer tot de orde.

    

   Alle Lotto-ballen dan maar op een 2e ritege voor Caleb Ewan. De Buyst zette de flukse Australiër in polepositie af. Maar Arnaud Démare ging met krachtige halen op en over Ewan, die wel leider blijft.

   Tijdstraf voor aanvaller Gilbert en zijn kompanen

   De aanval van Philippe Gilbert en co heeft nog een staartje gekregen. Op de kasseiheuvel in Overijse versnelde Gilbert, maar hij maakte gebruik van de stoep.

    

   Het levert de kopman van Lotto-Soudal een boete en een tijdstraf van 20 seconden op.

    

   Dat is ook het lot van Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step) en Amaury Capiot (Sport Vlaanderen). Hun kansen op de eindzege krijgen dus een flinke knauw.

    

   Het reglement van de internationale wielerfederatie UCI stipuleert dat renners op de rijbaan moeten blijven en geen gebruik mogen maken van hoger gelegen fietspaden of stoepen.

   Onze reporter heeft zijn twijfels:

   De samenvatting:

   Démare: "Ik voelde dat ik Ewan zou kloppen"

   Ewan: "Ik deed mijn sprint niet zoals het moest "

   Fase per fase

   1. 16 uur 45. Démare klopt Ewan! De Buyst zet Ewan in polepositie af. Maar Démare gaat met krachtige halen op en over de sprintbom van Lotto-Soudal. Geen 2e zege voor Ewan. .
   2. 16 uur 45. Ewan zit in een zetel. .
   3. Laatste kilometer. . 16 uur 44.
   4. 16 uur 44. Deceunink-Quick Step probeert massasprint te vermijden. Een versnelling van een blauwe man, maar CCC springt meteen op het wiel van de Quick Step-renner. .
   5. 16 uur 43. Deceuninck-Quick Step kan in de sprint Sam Bennett niet meer uitspelen, nadat hij met mechanische pech in de achtergrond verzeild geraakt is. Ligt de weg zo open voor een 2 op 2 voor Caleb Ewan? .
   6. 16 uur 42. Nog 3 km. Groupama-FDJ brengt Arnaud Démare in stelling. Ook Giacomo Nizzolo is helemaal terug na zijn mechanische pech. .
   7. 16 uur 42. Ze komen nu langs alle kanten. Renaat Schotte.
   8. 16 uur 40. Nog 5 km. De oranjehemden van Greg Van Avermaet blijven de forcing voeren in het peloton. Ook AG2R mengt zich in de debatten, in dienst van Oliver Naesen. .
   9. 16 uur 38. Leiderskwartet ingelopen. Het is Gilbert niet gelukt om de massasprint te ontlopen. Alle Lotto-ballen nu op Caleb Ewan. .
   10. 16 uur 38. CCC zet alle zeilen bij om Gilbert en co weer in te rekenen. Het ziet er plots benard uit voor de kopgroep. .
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>Soignies - Templeuve187 km
   2/>Frasnes-Lez-Anvaing - Waver172 km
   3/>Plombières - Wezet192 km
   4/>Blegny - Erezée199 km