10 dagen na de E3 Saxo Bank Classic wint Kasper Asgreen nu ook de Ronde van Vlaanderen.

Ronde van Vlaanderen klassement

naamresultaatploeg
1
Kasper Asgreen
6:02:12
Deceuninck - Quick-StepDQT
2
Mathieu van der Poel
+0
Alpecin - FenixAFC
3
Greg Van Avermaet
+32
AG2R - Citroën TeamACT
4
Jasper Stuyven
+33
Trek - SegafredoTFS
5
Sep Vanmarcke
+47
Israel Start-Up NationISN
6
Wout van Aert
+47
Jumbo - VismaTJV
7
Gianni Vermeersch
+47
Alpecin - FenixAFC
8
Anthony Turgis
+47
Total Direct EnergieTDE
9
Florian Sénéchal
+47
Deceuninck - Quick-StepDQT
10
Dylan van Baarle
+47
INEOS GrenadiersIGD
teams en deelnemers

Verrassende ontknoping in de Ronde: Asgreen geeft Van der Poel lik op stuk in de sprint

 zo 4 april 2021 16:20
Ronde van Vlaanderen
Ronde van Vlaanderen
Wegwedstrijd
251.5 km
10:17 Antwerpen - 16:20 Oudenaarde
Kasper Asgreen
einde
 1. 0
 2. 40
 3. 80
 4. 120
 5. 160
 6. 200
 7. 251.5

  Kasper Asgreen heeft Deceuninck-Quick Step de zege geschonken in de Ronde van Vlaanderen. Hij nam de plaats van Wout van Aert in in een kopie van de laatste rechte lijn van vorig jaar en gaf Mathieu van der Poel zeer verrassend het nakijken in de sprint. De Nederlander moest met de finish in zicht gaan zitten. Greg Van Avermaet pakte plaats drie.

  De 105e editie van de Ronde van Vlaanderen in een notendop:

  • Sleutelmoment: "Een sprint na 255 kilometer is altijd iets anders", waarschuwt José De Cauwer. Onze cocommentator krijgt weer gelijk: vrijwel iedereen vult Mathieu van der Poel al in, maar de Nederlander botst op zijn limieten en op Kasper Asgreen.
   
  • Winnaar van de dag: Alberto Bettiol was de surprise van de dag in 2019, Kasper Asgreen mogen we toch een trapje hoger inschatten. De Deen was in die editie van de Italiaan al 2e en lijkt een blijver op het hoogste niveau. Na zijn zege in Harelbeke boekt hij dus een dubbele promotie in 10 dagen tijd.
   
  • Verliezer van de dag: Mathieu van der Poel kon als 8e renner in de geschiedenis een bisnummer laten noteren in de Ronde, maar de Nederlander is geen machine. Fouten heeft hij niet gemaakt, want 9 kansen op 10 wint Van der Poel, maar Asgreen rijdt misschien wel de sprint van zijn leven.

  De prelude komt van Alaphilippe

  Een dansende Julian Alaphilippe op de Koppenberg schonk ons een déjà vu naar 2020, maar de finale was geen blauwdruk van vorig jaar. Even spannend, dat wel, maar met meer protagonisten dan 168 dagen geleden.

   

  Mathieu van der Poel en Kasper Asgreen hadden op de Oude Kwaremont en de Paterberg al eens hun ijzersterke benen onderstreept, Wout van Aert moest meermaals een kloofje uitwissen.

   

  De schermutselingen maakten deel uit van de slijtageslag waarbij iedereen door de natuurlijke selectie min of meer op zijn plaats werd gezet.

   

  Op de Taaienberg reden ze dan toch met z’n zessen weg: Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Dylan Teuns en Marco Haller.

  VIDEO: Taaienberg! Asgreen, Van der Poel, Alaphilippe, Van Aert en Teuns sluiten aan bij Haller

  Van Aert kan niet volgen op de Oude Kwaremont

  Uit het groepje achtervolgers met veel Belgen kon nog één Fransman de overzetboot nemen: de dekselse Anthony Turgis.

   

  Maar op de Hotond werd het zevental weer uit elkaar gerukt. Asgreen schudde aan de boom, Van der Poel en Van Aert gingen mee op zoek naar de lekkerste paaseitjes. 

   

  De chocolade lag zwaar op de maag van Alaphilippe. De wereldkampioen paste en zakte in de diepe finale helemaal door het ijs.

   

  De rest wist hoe laat het was, het trio trok richting de traditionele ankerpunten. Op de laatste Oude Kwaremont plaatste Van der Poel een imposante tussensprint, enkel Asgreen had in twee tijden nog een antwoord in petto.

   

  Van Aert moest daar kleur bekennen en zou de finale in het groepje achtervolgers meemaken. Daar leek alles nog speelbaar, maar de samenwerking liep niet gesmeerd genoeg.

  VIDEO: Van der Poel rukt zich los! Asgreen volgt, Van Aert moet lossen

  Sprint à deux krijgt niet de verwachte ontknoping

  Weer trok Van der Poel dus met een kompaan naar Oudenaarde, maar in theorie mocht hij iets meer op zijn beide oren slapen dan vorig jaar.

   

  Maar op Vlaamse bodem is de theorie niet altijd werkelijkheid. Van der Poel trok dezelfde kaart als vorig jaar, ving Asgreen perfect op en liep zelfs een beetje uit, maar vanuit het niets - of een tandje te klein? - blokkeerden zijn benen.

   

  De weerbare en zelfverzekerde Deen bleek van ijzer en ging op en over Van der Poel. In 2021 wordt de koerslogica niet altijd gerespecteerd en dat heeft de Nederlander nu ook aan den lijve ondervonden.

  VIDEO: Asgreen klopt Van der Poel en wint de Ronde van Vlaanderen 2021

  Rituitslag Ronde van Vlaanderen

  naamresultaatploeg
  1
  Kasper Asgreen
  6:02:12
  Deceuninck - Quick-StepDQT
  2
  Mathieu van der Poel
  +0
  Alpecin - FenixAFC
  3
  Greg Van Avermaet
  +32
  AG2R - Citroën TeamACT
  4
  Jasper Stuyven
  +33
  Trek - SegafredoTFS
  5
  Sep Vanmarcke
  +47
  Israel Start-Up NationISN
  6
  Wout van Aert
  +47
  Jumbo - VismaTJV
  7
  Gianni Vermeersch
  +47
  Alpecin - FenixAFC
  8
  Anthony Turgis
  +47
  Total Direct EnergieTDE
  9
  Florian Sénéchal
  +47
  Deceuninck - Quick-StepDQT
  10
  Dylan van Baarle
  +47
  INEOS GrenadiersIGD
  lees/bekijk de reacties:

  Fase per fase

  16:20

  We kunnen onze ogen bijna niet geloven. Van der Poel deed het op exact dezelfde manier als vorig jaar. Hij ving de Deen op, nam meer afstand dan in 2020, maar blokkeerde plots. Asgreen is de triomfator. "That was hard", zijn zijn eerste woorden.

  16:20
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  16:19

  Asgreen!

  Wat een ontknoping: Van der Poel valt stil en Asgreen gaat erop en erover. Hij wint de Ronde van Vlaanderen. Surprise!

  16:18

  Van der Poel vangt Asgreen op.

  16:18

  Asgreen zit als koele kikker in het wiel van Van der Poel.

  16:17

  Laatste km.

  Daar is de vod. Pakt Asgreen nog over? Van der Poel kan de 8e winnaar worden die een bisnummer opvoert. De wind blaast in de rug.

  16:16

  In de wegwerpzone na het spandoek van de laatste 2 kilometer gooit Asgreen zijn bidon keurig weg. Van Avermaet en Stuyven ruiken de laatste podiumplaats, maar Van Aert reageert nu toch.

  16:16
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  16:15

  Nog 3 kilometer

  Is Asgreen dan zo zelfverzekerd? Van der Poel neemt nu wel iets langere beurten voor zijn rekening. In de achtervolging stokt het. Van Avermaet wil met een uitval richting het podium, Stuyven antwoordt. 

  16:14

  Asgreen mag ons verbazen, maar zo'n fotofinish zoals vorig jaar verwachten we niet meteen. Tovert de Deen nog iets uit zijn hoed?

  16:13

  Opgelet: sprinten na 250 kilometer is iets anders.

  José De Cauwer
  16:13

  Nog 5 kilometer

  Onder het spandoek van de laatste 5 loopt de chronometer een beetje terug, maar de samenwerking oogt nog altijd gesmeerd. 24 seconden.

  16:12

  We schrappen weer een kilometer, maar geen seconden. Tenzij ze vooraan echt pokeren, komt de winnaar uit Nederland of Denemarken.

  16:10

  Nog 7 kilometer

  Asgreen moet toch stilaan ook zijn boerenverstand gebruiken. De Deen is in principe kansloos tegen Van der Poel in de sprint, maar slaat geen beurten over.

  16:09

  Nog eens de 10 achtervolgers: Van Aert, Stuyven, Vanmarcke, Benoot, Van Avermaet, G.Vermeersch, Laporte, Sénéchal, Van Baarle en Turgis.

  16:08

  Het gaat te langzaam in dat groepje naar de zin van Van Aert. Hij wil de vaart er in krijgen, maar het stokt veel te snel. Zo komen ze geen meter dichter.

  16:07

  Het verschil is nog altijd speelbaar.

  Renaat Schotte op de motor
  16:07

  Van Aert begraaft de strijdbijl (even?) en wordt opgeslokt door het groepje achtervolgers. Als ze elkaar daar vinden... 26 seconden.