Beresterke Bettiol neemt favorieten beet in Ronde van Vlaanderen

  Ronde van Vlaanderen
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 267.7 km
  location 10:45: Antwerpen - 17:05: Oudenaarde
  trophy Alberto Bettiol
  einde
  startfinish
  04080120160200240267.7

   Alberto Bettiol (EF Education First) heeft voor een van de grootste verrassingen uit de recente geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen gezorgd. De 25-jarige Italiaan reed weg van alle grote namen op de Oude Kwaremont, op weg naar zijn eerste profzege ooit. Kasper Asgreen en Alexander Kristoff vervolledigden het onverwachte podium.

   Alberto Bettiol is verrassende winnaar van de Ronde van Vlaanderen

   De 103e editie van de Ronde van Vlaanderen in een notendop:

   • Sleutelmoment: De gerechten vóór de laatste Oude Kwaremont bleken toch weer voorgerechten. Met enkele ademstoten legde Alberto Bettiol op de Kwaremont de koers in een wurggreep.
   • Pluim van de dag (1): “Ik zal vandaag doen wat mijn ploegmaats normaal voor mij doen”, vertelde Sep Vanmarcke bij de start. De gevallen Vanmarcke vertolkte zijn rol als bliksemafleider uitstekend en heeft mee zijn verdienste in de zege van ploegmaat Bettiol.
   • Pluim van de dag (2): De Ronde van Mathieu van der Poel leek voorbij na een stevige tuimeling, maar de Nederlander is geen gewone smurf. Na een fenomenale inhaalrace eindigde hij zelfs nog 4e. De Nederlandse kampioen komt de komende jaren terug voor de hoofdvogel. 
   • Pluim van de dag (3): Deceuninck-Quick Step grijpt naast de overwinning. Van Gilbert was geen spoor, Stybar parkeerde op de Hotond en Lampaert en Jungels schoten ook tekort. Uiteindelijk was Kasper Asgreen, de man van de eerste uren, zowaar de sterkste schakel. De Deen sleepte zelfs nog de tweede plaats uit het vuur.

   Muur van Geraardsbergen is eerste zeef

   De Muur van Geraardsbergen vertolkte op 100 kilometer van de finish een eerste rol als scherprechter in een tot dan toe kleurloze Ronde van Vlaanderen, die vooral veel weg had van het afwachtingsprocédé in Milaan-Sanremo. “Titelverdediger” Terpstra zou het allemaal vanuit het ziekenhuis meemaken, want de Nederlander was dan al afgevoerd na een stevige smak.

    

   Onder meer Vanmarcke, Naesen en Kristoff hadden de boot op de Muur gemist en in het tweede peloton werd dan ook een stevige inhaalrace op poten gezet op een ruime groep met nagenoeg alle andere toppers. In een nieuwelingenkoers was de verstandhouding voorin te vaak zoek en dus plooide de accordeon toch weer dicht na een finale avant la lettre.

    

   Tijdens het tweede bezoek aan de Oude Kwaremont kon de finale zoals gewoonlijk echt losbarsten. Vanmarcke, Vandenbergh, Asgreen en Van Baarle snelden in schuifjes weg en konden enkel via de oortjes op de hoogte gebracht worden van de fameuze koers in de koers van Van der Poel.

    

   De Nederlandse kampioen rechtte zijn rug na een stevige tuimelperte en reed zowaar ruim 20 kilometer later na een geweldige klopjacht toch weer met zijn snufferd in het elitegroepje. 

   De valpartij met Van der Poel

   Koers wordt beslist na één bom van Bettiol

   Voorin bleken Van Baarle en Asgreen de sterkste overlevers, maar na een chaotische achtervolging viel de afvallingsrace toch weer op het slotduo Oude Kwaremont-Paterberg in een beslissende plooi.

    

   Outsider Bettiol dropte een indrukwekkende bom op de laatste Kwaremont en reed alles en iedereen zonder pardon uit het wiel. Van Avermaet, Van der Poel en Van Aert gaven lang geen slechte indruk, maar hadden te weinig jus in de kuiten om Bettiol te volgen én om de groep achtervolgers uit te dunnen.

    

   De aanwezigheid van snelle mannen Matthews, Kristoff en Sagan werkte verlammend in het pakketje toppers, die het roze stipje steeds kleiner zagen worden. Verrassing Bettiol keek niet meer in zijn achteruitkijkspiegel en kon zelf amper geloven dat uitgerekend hij het zegegebaar mocht maken in de 103e Ronde van Vlaanderen.

   Bettiol rijdt weg op de Kwaremont

   Bettiol: "Ogen dicht en er vol voor gegaan"

   Alberto Bettiol had zich de voorbije weken al een paar keer laten opmerken in de eendagskoersen, maar toch hadden weinig hem getipt voor een podiumplaats in de Ronde. "Ik weet niet goed hoe ik het hier heb klaargespeeld", reageert hij vol ongeloof.

    

   "Op de Kwaremont voelde ik mij heel goed. Andreas (Klier) zei in de auto: "Als je kan, moet je nu gaan." Ik heb mijn ogen dicht gedaan en ben er vol voor gegaan. Op de top had ik een mooie kloof."

    

   "Op de Paterberg heb ik niet veel verloren op de favorieten. Daarna reed ik de langste 14 kilometer uit mijn leven. Ik wist dat Sebastian (Langeveld) aan het afstoppen was voor mij. Ook wat Sep (Vanmarcke) deed, was ongelooflijk. Dat een kampioen zoals hij de hele dag in dienst van de ploeg werkt. We hebben getoond dat we een heel goeie ploeg hebben. Kijk dit voorjaar maar vaker uit naar het roze vooraan in de koers."

   Fase per fase

   1. 17 uur 06. "Ik kan niet geloven wat ik gedaan heb. Dit is mijn eerste overwinning.". Winnaar Alberto Bettiol.
   2. 17 uur 04. Met Kasper Asgreen staat er nog een verrassende naam op het podium, voor Alexander Kristoff, Mathieu van der Poel en Michael Matthews. .
   3. 17 uur 04. Bingo voor Bettiol! Alberto Bettiol zal op weinig lijstjes bovenaan gestaan hebben, maar met een fameuze jump op de Oude Kwaremont boekt de Italiaan van EF Education First de slag van zijn leven. De topfavorieten bijten stuk voor stuk in het zand. .
   4. 17 uur 03. Laatste kilometer. Nog 1.000 meter voor Bettiol: de buit is binnen!
   5. 17 uur 02. Jungels laat het gat vallen voor Asgreen, die een gooi naar het podium doet. .
   6. 17 uur . 20 seconden. Bettiol blijft een beetje hangen op 3 kilometer van de finish, maar in de groep achtervolgers is er geen sprake van verstandhouding. Er zullen er toch een paar ontgoocheld zijn. .
   7. 17 uur . Organisatie is zoek: "Bettiol is weg!".

    Organisatie is zoek: "Bettiol is weg!"

   8. 16 uur 58. Bettiol maakt dan wel gebruik van de nivellering, de Italiaan heeft deze overwinning nu ook niet gestolen. Vanmarcke heeft in een gelegenheidsrol als knecht zijn werk gedaan en een verbluffende Bettiol heerste gewoonweg op de Oude Kwaremont. Daar werd iedereen genadeloos uit het wiel gekletst. .
   9. 16 uur 58. Bettiol snelt onder de boog van de laatste 5 kilometer door. De meewind blaast hem ook richting de finish. .
   10. 16 uur 57. "Voor alle duidelijkheid: Bettiol is op weg naar zijn eerste profzege!". Michel Wuyts.
   11. 16 uur 57. Van der Poel kan een nieuwe valpartij nog maar net vermijden.

    Van der Poel kan een nieuwe valpartij nog maar net vermijden

   12. 16 uur 56. 27 seconden: we mogen Bettiol stilaan op de erelijst zetten. De aanwezigheid van snelheidsduivels Kristoff, Sagan en Matthews werkt voor vele toppers natuurlijk verlammend. Ook waakhond Langeveld doet zijn duit in het zakje. .
   13. 16 uur 55. "Het is gedaan: Bettiol is weg.". José De Cauwer.
   14. 16 uur 55. Van der Poel, Van Avermaet en Naesen zijn de sterksten op de Paterberg, Bettiol kraakt niet.

    Van der Poel, Van Avermaet en Naesen zijn de sterksten op de Paterberg, Bettiol kraakt niet

   15. 16 uur 54. 19 seconden: zijn ze voor de tweede plaats aan het rijden? Jungels en Politt maken weer hun opwachting in "het peloton". .
   16. 16 uur 54. Er zit nog te veel volk in het achtervolgende groepje en niemand is bereid om de kastanjes uit het vuur te halen. Van Avermaet probeert het wel, maar er zit te weinig snee op. .
   17. 16 uur 53. In de achterhoede is het overleven geblazen. Van der Poel balanceert weer op een slappe koord en blijft nog net op zijn tuig. .
   18. 16 uur 53. Alberto Bettiol was een van de stemmogelijkheden in onze poll. 144 surfers van de 26.520 stemmers tipten op de Italiaan. .
   19. 16 uur 52. De chronometer maakt flinke sprongen. Nog 10 kilometer en Bettiol heeft een bonus van 18 tellen beet. .
   20. 16 uur 50. Alles is nog speelbaar, maar kijken ze elkaar straks het wit uit de ogen? We zien in het groepje Asgreen, Lampaert, Van Aert, Van Avermaet, Valverde, Matthews, Sagan, Kristoff, Van der Poel, Naesen, Keukeleire, Van Gestel, Langeveld, Benoot. .