Ewan wint "sprint" na spectaculaire en chaotische laatste kilometer

  Ronde van Turkije: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 172.4 km
  location 11:06: Sakarya - 15:17: Istanbul
  trophy Caleb Ewan
  einde
  startfinish
  0306090120150172.4

   Caleb Ewan (Lotto-Soudal) heeft de slotetappe van de Ronde van Turkije op zak gestoken. De Australiër remonteerde Sam Bennett, die de sprint in de smalle Turkse straatjes al voor de vod van de laatste kilometer had aangevat. Fabio Jakobsen nestelde zich uiteindelijk tussen de Australiër en de Ier op de tweede plaats. De eindzege is voor de Oostenrijker Felix Großschartner.

   Bekijk hier de zege van Caleb Ewan:

   Het laatste woord is voor Ewan

   De laatste rit van de Ronde van Turkije verliep op dezelfde manier als de vorige etappes: een vroege vlucht die op enkele kilometers van de streep ingerekend werd. Thimo Willems was mee in de kopgroep én kwam als eerste op de top van de enige beklimming van de dag. Zo stelde hij zijn eindzege in het bergklassement veilig.

    

   Deceuninck-Quick Step probeerde zijn trein op de rails te krijgen voor de sprint. Onder andere Evenepoel en Mørkøv werkten hard voor sprinters Jakobsen en Hodeg. Maar in de smalle straatjes van Istanbul ontspoorde de trein van Deceuninck-Quick Step en was er chaos in de ploeg.

    

   Bennett en Ewan profiteerden van de slechte communicatie bij Deceuninck-Quick Step. Bennett vertrok wel heel erg vroeg, maar kon zijn inspanning niet volhouden.

    

   De sluwe Ewan kroop naar het wiel van de Ier en sprintte op het perfecte moment gemakkelijk naar de overwinning. Jakobsen probeerde Ewan nog bij te halen, maar de timing van de Australiër was perfect. Een 2e overwinning van de week voor de renner van Lotto-Soudal.

    

   Eindwinnaar van de Ronde van Turkije is de Oostenrijker Felix Großschartner. De 25-jarige renner van Bora-Hansgrohe sloot de dominante week van zijn ploeg met de eindwinst af. 

   RituitslagRituitslag

   Fase per fase

   1. 15 uur 18. Caleb Ewan wint de laatste rit in de Ronde van Turkije. Caleb Ewan haalt zijn 2e ritzege van de week. Na een mooie finale haalt Ewan het heel slim van Bennett die te vroeg vertrok.
   2. 15 uur 15. Bennett valt aan op 1 km. Sam Bennett valt aan op een 1 km van de streep.
   3. 15 uur 10. Vluchters worden ingerekend. De 4 vluchters worden op 5 km van de finish gegrepen door het peloton. Het wordt een moeilijk sprint met 2 bochten voor de streep.
   4. 15 uur 07. "Beauties of Turkey Sprint". Willems wint vandaag ook de "Beauties of Turkey Sprint". De eindoverwinning in dat klassement is voor de Turk Ferit Samli. .
   5. 14 uur 58. Akdilek wordt door het peloton ingehaald. Ahmet Akdilek van de Turkse nationale ploeg kon de koplopers niet meer volgen en wordt nu door het peloton ingerekend. De 4 resterende vluchters hebben 37" voorsprong met nog 15 km op de teller.
   6. 14 uur 49. 5 km lange tunnel. De renners gaan nu de Euraziëtunnel in. Ze gaan 5 km onder de Bosporus door en verbindt Azië en Europa.
   7. 14 uur 40. Bennett rijdt terug naar het peloton. Sam Bennett moet terug naar het peloton rijden na een bandenwissel. Shane Archbold moet ervoor zorgen dat Bennett zo zuinig mogelijk terug bij het peloton geraakt.
   8. 14 uur 22. Beter weer vandaag. In tegenstelling tot de etappe van gisteren is het vandaag warmer en droger. Het zonnetje schijnt tijdens de laatste kilometers van de week.
   9. 14 uur 11. Laatste 50 km. Nog 50 km tot aan de streep. De koplopers hebben 1'43" voorsprong.
   10. 13 uur 52. 5 vluchters op 65 km van de streep . Lorenzo Fortunato (Neri), Hayato Yoshida (Nippo), Emerson Oronte (Rally), Thimo Willems (Vlaanderen-Baloise) en Ahmet Akdilek (Turkey) hebben nog altijd een kleine 3 minuten voorsprong op het peloton. Er moet nog 65 km afgelegd worden.
   11. 13 uur 41. 100 kilometer. De renners hebben bijna 100 km afgelegd. Ze hebben hier 2 uur en 35 minuten over gedaan. Het blijft heel rustig in het peloton. De vluchters krijgen ruimte en de voorsprong blijft onveranderd.
   12. 13 uur 22. Het was een moelijke etappe gisteren, zowel fysiek als mentaal. Ik heb mijn best gedaan, maar ik zie echt af in dit weer. Ik ben best wel blij met mijn 2e plaats. Valerio Conti (UAE-Team Emirates).
   13. 13 uur 07. Willems is bergkoning. Thimo Willems (Sport Vlaanderen-Baloise) heeft de top van col van 3e categorie als 1e bereikt en mag zichzelf nu met zekerheid bergkoning noemen. Lorenzo Fortunato en Ahmet Akdilek volgden als 2e en 3e op de klim.
   14. 12 uur 58. Rustige koers. We zien heel weinig gebeuren in het peloton. De vluchters hebben een voorsprong van 2'35" met nog 100 km voor de boeg.
   15. 12 uur 39. Ik weet niet wat zeggen. Dit was mijn 1e WorldTour zege van mijn carrière én de 1e keer dat ik een leiderstrui draag. Felix Großschartner (Bora-Hansgrohe).
   Ronde van Turkije
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdIstanbul - Tekirdag156,7 kmBennettBennett
   2wegwedstrijdTekirdag - Eceabat183,3 kmBennettBennett
   3wegwedstrijdÇanakkale - Edremit122,6 kmJakobsenBennett
   4wegwedstrijdBalikesir - Bursa194,3 kmEwanBennett
   5wegwedstrijdBursa - Kartepe160,1 kmGroßschartnerGroßschartner
   6wegwedstrijdSakarya - Istanbul172,4 kmEwanGroßschartner