• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ewan bezorgt Lotto-Soudal triomf in Turkije, Evenepoel valt zonder erg

  Ronde van Turkije: Rit 4einde
  8 °C/>wegwedstrijd
  VertrekBalikesir - AankomstBursa -
  Afstand194,3 km
  0306090120150194.3

   Lotto-Soudal heeft er een WorldTour-zege bij: de Australiër Caleb Ewan spurtte naar de bloemen in de 4e rit van de Ronde van Turkije. Hij remonteerde Juan José Lobato op het einde, leider Sam Bennett strandde op de 3e plaats. Remco Evenepoel kwam in de slotkilometer ten val.

   Kijk naar de finish:

   Willems pakt bergpunten, vluchters nekken elkaar

   Het wedstrijdverhaal van deze langste etappe (194 km) schrijft zich snel. Meteen na de officiële start schoot Thimo Willems ervandoor. De bergkoning van Sport Vlaanderen-Baloise wou en pakte ook de meeste bergpunten op het enige colletje van de dag na amper 18 kilometer.

    

   De Belg, die Moreira, De Rossi, Barrenetxea en Samli meekreeg in de vlucht, liet zich onmiddellijk uitzakken. Iets wat ook thuisrijder Samli deed, nadat hij wat verderop de Beauties of Turkey-sprint had gewonnen.

    

   De 3 overblijvers vooraan kregen meer dan 8 minuten, maar net voorbij half koers sloeg de motor van het peloton aan. In een mum van tijd liep de voorsprong terug tot amper 2 minuten. Moreira hield het vooraan ook voor bekeken, maar het peloton liet de andere 2 nog lang spartelen.

    

   De Rossi en Barrenetxea zorgden dan zelf maar wat voor animo in de saaie rit over de Turkse snelwegen. De Fransman viel aan, maar de Spanjaard haalde hem weer bij, waarop die laatste versnelde. Het was best een grappig tafereel. Uiteindelijk werkten de 2 nog samen tot 12 km van de streep.

   Evenepoel valt in sprintvoorbereiding, Ewan maakt het af

   Toen namen de spurtersploegen het over. Dimension Data voor Cavendish, Bora-Hansgrohe voor Bennett, die hier al 2 ritten won, en Lotto-Soudal voor Ewan. Deceuninck-Quick Step mengde zich maar later in de debatten voor Jakobsen, de winnaar gisteren.

    

   De laatste 5 kilometer liep op. Finetto profiteerde net voor de slotkilometer om alleen aan te gaan, met nog een 2e renner in zijn spoor. Evenepoel wou de kloof dichten, maar liet zich verrassen in een bocht. De man voor hem schoof onderuit, Evenepoel knalde op en over hem. Met een pijnlijke pols reed de jonge Quick-Step-Belg binnen, zijn team meldde dat hij geen blessures heeft.

    

   De spurt had Ewan toen al naar zijn hand gezet. Lobato ging van ver aan, Bennett wachtte heel lang. Ewan zag het gevaar en kon als enige nog net voorbij de Italiaan glippen. Het was de 2e zege van 2019 voor de Australiër, na een rit in de Ronde van de Emiraten.

   Ronde van Turkije klassement

     naamploegresultaat
   1Caleb EwanLTS5:21:38
   2Juan José LobatoNIP+0
   3Sam BennettBOH+0
   4Simone ConsonniUAD+0
   5Fabio JakobsenDQT+0
   6Sebastián MolanoUAD+0
   7Jon AberasturiCJR+0
   8Enrique SanzEUS+0
   9Giovanni LonardiNIP+0
   10Gonzalo SerranoCJR+0

   Fase per fase

   1. 14 uur 17. Ewan viert. Lotto-Soudal zet zich op het scorebord in Turkije. Lobato had een kleine voorsprong, maar Ewan glipte er in de laatste 100 meter nog voorbij. Bennett kwam er niet aan te pas en eindigde op de derde plaats. Jakobsen, de winnaar van gisteren, eindigde nog net in de top 5.
   2. 14 uur 17. Bora voor Bennett. Kans op 3 op 4 kan nog voor de Ier.
   3. 14 uur 16. Evenepoel valt . Evenepoel wil het peloton terugbrengen, maar wordt in de bocht onderuit gereden.
   4. 14 uur 15. Aanval Delko-man. De spurt wordt ontregeld door een late aanval van Finetto.
   5. 14 uur 14. Alleen Kluge nog voor Caleb Ewan op 2 km van de streep. Ewan zit in buurt van Bennett. Zo steil is het niet.
   6. 14 uur 13. Astana ment. Astana, dat niet meteen sprintambities heeft, leidt de debatten. Ze rijden voor Kudus, die morgen in de bergrit moet toeslaan?
   7. 14 uur 11. Vol voor Jakobsen. De ritwinnaar van gisteren wordt naar voren gebracht door 3 mannetjes. Evenepoel zit niet in het treintje.
   8. 14 uur 06. Tempo omhoog. Op 7 km van de streep stijgt de nervositeit én de snelheid in het peloton. Op het eind zijn er nog een aantal bochten én gaat het licht bergop.
   9. 14 uur 04. Trein voor Cav. Net als gisteren tonen de teammaats van Cavendish zich al vroeg helemaal op kop van het peloton Dat leverde gisteren een derde plaats op. Achter 6 Dimension-renners zit Lotto klaar met 4 man én Caleb Ewan. .
   10. 14 uur 02. Alles samen. De Rossi en Barrenetxea zijn er op 12 km van de finish aan voor de moeite. Ze gingen van bij de start (180 km geleden) weg met nog 3 medevluchters. Onder wie bergkoning Thimo Willems. Die liet zich net als nog 2 anderen inlopen door peloton.
   11. 14 uur 01. Laatste 5 kilometer loopt op. Het is niet zoals gisteren een vlakke sprint, maar wel een licht klimmende. Op het eind krijgen we percentages van 5 à 6 procent, waarbij de laatste 500 meter toch weer lichtjes daalt.
   12. 13 uur 55. Dimension Data, Bora-Hansgrohe en Lotto-Soudal rijden. Het peloton trekt nu op een lint. 3 ploegen hebben een mannetje vooraan in het peloton gestald om het achtervolgingstempo op te voeren. Dimension Data rijdt voor Cavendish, Bora-Hansgrohe voor Bennett en Lotto-Soudal voor Ewan. Plots bedraagt het verschil nog maar 25 seconden. Deceuninck-Quick Step (Jakobsen, die gisteren won) houdt zich voorlopig nog afzijdig. .
   13. 13 uur 49. Barrenetxea demarreert. Het spel zit op de wagen vooraan: in zijn gat gebeten is het nu Barrenetxea die versnelt. De Rossi verdappert in zijn wiel. De 2 blijven samen met 1'20" op de grote groep.
   14. 13 uur 45. Spanjaard haalt Fransman in. We rijden aankomstplaats Bursa binnen. Op de snelweg die nu al kilometers volgen haalt Barrenetxea De Rossi weer bij in een stuk bergaf. De Spanjaard laat even weten aan de Fransman wat hij van zijn actie vindt. De Rossi laat uitschijnen dat zijn gedwongen medemaat niet wil ronddraaien.
   15. 13 uur 42. Ardoisier laat bordje vallen. De Rossi zet zich in het zog van een motor om uit de wind te blijven. De motorrijder is verrast en er is een bijna-botsing. De passagier op de motor laat het bordje om de seconden voorsprong aan te geven vallen.
   16. 13 uur 40. Opschudding vooraan. Nadat er urenlang amper iets gebeurd is, is het hommeles bij de 2 koplopers. De Rossi laat Barenetxea achter op 25 km van Bursa. Maar echt wegrijden lukt niet: het verschil tussen de 2 is hoop en al 50 meter. Waar leidt dit naartoe?
   Ronde van Turkije
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Istanbul - Tekirdag156.7 kmBennettBennett
   2/>/>Tekirdag - Eceabat183.3 kmBennettBennett
   3/>/>Çanakkale - Edremit122.6 kmJakobsenBennett
   4/>/>Balikesir - Bursa194.3 kmEwanBennett
   5/>/>Bursa - Kartepe160.1 kmGroßschartnerGroßschartner
   6/>/>Sakarya - Istanbul172.4 kmEwanGroßschartner