Eerste, laatste en nu weer eerste: Ethan Hayter fluit criticasters terug in Romandië

  Ronde van Romandië: Rit 2
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  13°Cdistance 168.2 km
  location 13:20: Echallens - 17:26: Echallens
  trophy Ethan Hayter
  einde
  startfinish
  0306090120168.2

   Ethan Hayter heeft de tweede rit in lijn in de Ronde van Romandië gewonnen. De Brit van Ineos Grenadiers was de snelste van een uitgedund peloton. Hij rondde het knappe werk van zijn ploegmaats in stijl af. Quinten Hermans was 6e. Rohan Dennis blijft leider.

   Ineos Grenadiers dunt de groep uit, Ethan Hayter zet hun teller op 20

   De minst zware etappe in Romandië – al is dat ginds bijzonder relatief – was de enige kans voor de weinige snelle mannen in het Zwitserse peloton. 

    

   Toen de kopgroep met Baptiste Planckaert ruimschoots op tijd werd ingerekend, stond topfavoriet Fernando Gaviria al te likkebaarden. 

    

   Maar Ineos Grenadiers wilde de rode loper niet uitrollen voor de Colombiaan. Laurens De Plus, Brandon Rivera, Andrey Amador en Luke Plapp legden een hels tempo op.

    

   Hun slopingswerken rendeerden, want het peloton werd zowat gehalveerd.

    

   Gaviria overleefde, maar had toch al een sprint voor de sprint gereden en zou niet verder komen dan de 3e plaats. 

    

   Nochtans had Ineos-kopstuk Ethan Hayter zijn sprint al vroeg gelanceerd, maar de Brit gaf geen krimp.

    

   Proloogwinnaar Hayter legde op de finishstreep zijn wijsvinger op zijn mond en leek iedereen de mond te snoeren. 

    

   Hij kwam gisteren in de leiderstrui ten val nadat hij een hele dag in de staart van het peloton had gekampeerd. Hayter finishte woensdag als allerlaatste, maar haalt vandaag dus zijn sportieve gram. 

    

   Quinten Hermans sprintte naar de 6e plaats, in het klassement staat Rohan Dennis nog altijd op kop. Geraint Thomas kreeg 20 seconden straftijd na een ongeoorloofde bevoorrading gisteren.

   Hayter looft ploegwerk: "Zege aan hen te danken"

   Ethan Hayter vierde zijn tweede ritzege met de wijsvinger voor de mond, dat bleek een verwijzing naar de twintig strafseconden die kopman Geraint Thomas had gekregen wegens een te late bevoorrading. 

    

   "Het gebeurde tweehonderd meter na de laatste bevoorradingszone. Regels zijn regels, maar die straf is jammer", vond Hayter. 

    

   Gisteren raakte Hayter zijn leiderstrui kwijt door een valpartij nadat hij achterin het peloton zat. "Dat was een fout van mij", erkende de Brit. "Ik wilde energie sparen. Ik wou niet zover zitten, maar ik was naar achteren geraakt."

    

   "Ik was weer naar voor aan het trekken toen ze vielen. Dat was iets om uit te leren. En ik denk dat ik het vandaag al beter deed." grijnsde Hayter na zijn overwinning.  

    

   "De ploeg was fantastisch. Magnus deed zijn werk heel goed. Misschien ging hij wat vroeg aan, maar ik probeerde zo lang mogelijk te wachten. Ik moest een lange sprint doen, maar ik hield stand." 

    

   Hayter startte met twijfels na zijn nadat hij gisteren tegen de grond ging. "Toch geloofde de ploeg in mij. Deze zege heb ik aan hen te danken." 

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3

   Fase per fase

   1. 17 uur 28. De uitslag: Hayter Aberasturi Gaviria Vlasov Quinn Hermans Arndt O'Connor Grossschartner Kruijswijk .
   2. 17 uur 28. Met zijn vingertje op zijn lippen lijkt Hayter zijn criticasters na gisteren toch lik op stuk te geven. .
   3. 17 uur 27. Na het stilvallen van Sheffield moest Hayter zijn sprint snel lanceren. Gaviria kwam wel aan zijn zadel, maar geraakt er gewoon niet over. Hij wordt zelfs niet 2e. .
   4. 17 uur 26. De aanpak van Ineos Grenadiers heeft dus geloond. Ze leken in de sprint een mannetje tekort te komen, maar Hayter snelt naar de 20e seizoenszege.  .
   5. 17 uur 26. 1e, laatste en weer 1e: Ethan Hayter zit op een rollercoaster in deze Ronde van Romandië.  .
   6. 17 uur 25. Hayter wint! Hayter knoopt weer aan met de zege. Hij wint twee dagen na zijn proloogzege en daags na de val! .
   7. 17 uur 25. Hayter lanceert zijn sprint. .
   8. 17 uur 25. Gaviria glipt naar het wiel van Hermans.  Sheffield ment voor Hayter, maar dat is te vroeg.  .
   9. Laatste km. Daar is de laatste kilometer! Wie is koelbloedig? Het wordt een warrige sprint. Gaviria zit behoorlijk ver.  . 17 uur 24.
   10. 17 uur 24. Gaviria probeert zo weinig mogelijk wind te vangen en laveert van wiel naar wiel. Hij moet gokken, net als Hermans, die ook aan het surfen is.  .
   11. 17 uur 23. Een klassieke lead-out kun je hier niet verwachten. Het zijn duo's en enkelingen die elkaar bekampen.  .
   12. 17 uur 22. Ineos Grenadiers dicteert nog altijd de wet met Amador en Plapp. Nog 3 kilometer: leider Dennis zit in de veilige zone. Israel-Premier Tech neemt over.  .
   13. 17 uur 21. Nog minder dan 5 kilometer. Langs alle kanten proberen groepjes op te schuiven.  .
   14. 17 uur 19. Nagenoeg alle hoogtemeters zijn achter de kiezen. We staan voor een slotfase zonder al te veel bochten. De prijzen voor de beste kaartjes zijn wel duur. De stormloop begint. .
   15. 17 uur 17. Het tempo stagneert een beetje. Israel-Premier Tech blijft gegroepeerd in de buurt van Ineos Grenadiers en Jumbo-Visma.  .
   16. 17 uur 14. Nog 10 kilometer. Het zwaarste lijkt achter de rug en het gebeuk van Ineos Grenadiers heeft wel geloond. Alleen hebben ze Fernando Gaviria niet kunnen droppen.  .
   17. 17 uur 12. Tempobeul Amador heeft nog wat overschot en deelt nog enkele koeken uit. Het peloton is nog een man of 60 sterk.  .
   18. 17 uur 10. Steeds meer lieden sturen uit: Vernon, de sprinter van Quick Step-Alpha Vinyl, krijgt het op zijn heupen. Hij wordt nog gesteund door Cattaneo en Knox, maar het gat wordt snel groter.  .
   19. 17 uur 08. De Plus en Rivera hebben hun taken uitgevoerd, Amador neemt over. In zijn zog zitten de overige ploegmaats: Plapp, Sheffield, Hayter en Thomas.  Gaviria en Hermans zitten vlakbij. Ook Bevin en Arndt houden zich daar schuil.  .
   20. 17 uur 07. Nog 15 kilometer. Er ontstaan steeds meer scheurtjes in het peloton. Bij Ineos dalen ze als gekken en bij een volgende helling draaien ze de vijs nog wat strakker aan.  .
   Ronde van Romandië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   individuele tijdritLausanne - Lausanne5,1 kmHayterHayter
   1wegwedstrijdLa Grande Béroche - Romont178 kmTeunsDennis
   2wegwedstrijdEchallens - Echallens168,2 kmHayterDennis
   3wegwedstrijdValbroye - Valbroye165,1 kmBevinDennis
   4wegwedstrijdAigle - Zinal180,1 kmHiguitaDennis
   5individuele tijdritAigle - Villars-sur-Ollon15,8 kmVlasovVlasov