• home
 • video
 • pas verschenen

  Campenaerts valt in proloog Ronde van Romandië, Tratnik verrast Roglic

  Ronde van Romandiëeinde
  individuele tijdrit
  VertrekNeuchâtel - AankomstNeuchâtel -
  Afstand3,9 km
  03.9

   Werelduurrecordhouder Victor Campenaerts had zijn zinnen gezet op een overwinning in de proloog van de Ronde van Romandië, maar na een val mocht hij een goed resultaat op zijn buik schrijven. De dagzege was verrassend voor Jan Tratnik, die Primoz Roglic klopte.

   Iedereen had een snelle richttijd verwacht in de proloog (3,9 km) in Neuchâtel, want Victor Campenaerts rolde als zesde renner van het startpodium. Na zich maanden te hebben voorbereid op het werelduurrecord, wou de Europese kampioen zijn tijdritkunsten nog eens tonen op de weg.

    

   Maar de Zwitserse proloog draaide op een ontgoocheling uit. Campenaerts kwam op het bochtige parcours ten val en mocht zijn zegekansen in de prullenmand gooien. Ontgoocheld bolde de renner van Lotto Soudal na 6'09"00 over de streep, als allerlaatste.

    

   Thomas De Gendt kon de eer van Lotto-Soudal nog redden met de snelste Belgische tijd (22ste), maar het was slechts een doekje voor het bloeden.

   Bekijk hier de val van Victor Campenaerts:

   Tratnik verrast de favorieten

   Zonder een knaltijd van Campenaerts was het lang wachten op een topprestatie. De Australiër Cameron Meyer (Mitchelton-Scott) en ex-wereldkampioen Rui Costa mochten even in de hotseat plaatsnemen, maar het was snel duidelijk dat hun tijden niet zouden volstaan.

    

   Ex-wereldkampioen tijdrijden Tony Martin deed uiteindelijk een eerste gooi naar de proloogzege. De Duitse sneltrein van Jumbo-Visma kwam na 5'10" binnen aan het eindstation.

    

   Er werd reikhalzend uitgekeken naar de tijdritkunsten van Remco Evenepoel, maar de groeibriljant van Deceuninck-Quick Step kon de hoge verwachtingen niet inlossen. Hij strandde op de 58ste plek.

    

   Slechts drie renners waren nog in staat om Martin van het podium te duwen. Primoz Roglic, de titelverdediger in Romandië, leek op weg naar de overwinning, maar zijn Sloveense landgenoot Jan Tratnik (Bahrain-Merida) verbaasde Jan en alleman met een knaltijd van 5'06".  Hij trekt morgen de leiderstrui aan.

   Uitslag proloog Ronde van Romandië:

   1. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Merida) 3,8km in 5'06"
   2. Primoz Roglic (Slo/Jumbo-Visma) op 1"
   3. Tom Bohli (Zwi/UAE) z.t.
   4. Tony Martin (Dui/Jumbo-Visma) op 4"
   5. Geraint Thomas (GBr/Team Sky) z.t.

   Fase per fase

   1. 17 uur 30. Geraint Thomas strandt op de vijfde plek, op bijna vier seconden van Jan Tratnik. Hij doet een goede zaak voor het klassement en blijft in de buurt van Primoz Roglic.
   2. 17 uur 28. Wie kan Tratnik nog bedreigen? Jan Tratnik lijkt op het hoogste schavotje te eindigen in de proloog van de Ronde van Romandië. Enkel Geraint Thomas kan nog roet in het eten gooien.
   3. 17 uur 27. Remco Evenepoel ontgoochelt in de proloog: zijn 5'20"51 is maar goed voor de 54ste plek. .
   4. 17 uur 26. Geraint Thomas en Steven Kruijswijk van start. Tourwinnaar Geraint Thomas (Team Sky) is aan de proloog begonnen. Ook Steven Kruijswijk, de allerlaatste man op het startpodium, trekt zijn locomotief op gang.
   5. 17 uur 25. Evenepoel komt als 48ste door aan het tussenpunt, op 9 seconden van leider Jan Tratnik.
   6. 17 uur 22. Tijd voor Evenepoel. Remco Evenepoel knalt van het startpodium. Is onze landgenoot van Deceuninck - Quick-Step de verrassing van de dag?
   7. 17 uur 20. Verrassing van jewelste: Jan Tratnik. Wie had Jan Tratnik op de hotseat durven te voorspellen? De Sloveen van Bahrain-Merida duwt zijn landgenoot van de Zwitserse troon met een knaltijd van 5'06"79.
   8. 17 uur 15. Alex Dowsett (Katjoesja) benadert het podium, maar moet vrede nemen met de vierde plek. Er blijven dus twee renners van Jumbo-Visma in de top 3 staan: leider Primoz Roglic en Tony Martin.
   Ronde van Romandië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   />Neuchâtel - Neuchâtel3.9 kmJ. TratnikJ. Tratnik
   1/>/>Neuchâtel - La Chaux-de-Fonds168.4 kmRoglicRoglic
   2/>/>Le Locle - Morges174.4 kmKüngRoglic
   3/>/>Romont - Romont160 kmGauduRoglic
   4/>/>Lucens - Torgon107.6 kmRoglicRoglic
   5/>Genève - Genève16.9 kmRoglicRoglic