• home
 • video
 • pas verschenen

  Roglic is de snelste klassementsman en neemt de leiderstrui als toetje

  Ronde van Romandië: Rit 1einde
  13 °C/>wegwedstrijd
  VertrekNeuchâtel - AankomstLa Chaux-de-Fonds -
  Afstand168,4 km
  0306090120168.4

   Primoz Roglic (Jumbo-Visma) is meer dan klaar voor de Ronde van Italië. Het Sloveense fenomeen won de eerste rit in lijn in de Ronde van Romandië in de sprint van een elitegroepje. Roglic, gisteren tweede, neemt ook de leiding over van zijn landgenoot Jan Tratnik. 

   Een geaccidenteerd parcours met 5 klimmetjes van 2e categorie: dan denkt iedereen spontaan aan Thomas De Gendt, maar de Belgische kleuren in de vlucht van de dag werden vertegenwoordigd door Lotto-ploegmaat Harm Vanhoucke.

    

   Het dozijn voorin kreeg nooit meer dan 3 minuten en zou op 30 kilometer van de finish, op de laatste lekkernij van de dag, gegrepen worden. Maar in Romandië mag je het profiel van de organisatie nooit vertrouwen. De ene rotstrook loste het andere verraderlijke knikje in de finale af. 

    

   Nagenoeg alle snelle mannen waren overboord gegooid, een favorietengroepje van zo'n 20 klanten mocht bikkelen om de ritzege én de leiderstrui.

    

   Aanvallen van onder meer Gaudu, Zakarin en Thomas in de slotkilometer leverden niets op. In een sprint voor sterke mannen klaarde Roglic de klus. De Sloveen mocht na zijn tweede plaats gisteren bovendien ook de leiderstrui in ontvangst nemen.

   Bekijk de ontknoping:

   RituitslagRituitslag

     naamploegresultaat
   1Primož RoglicTJV4:15:18
   2David GauduGFC+0
   3Rui CostaUAD+0
   4Michael WoodsEF1+0
   5Damien HowsonMTS+0
   6Carl Fredrik HagenLTS+0
   7Eduardo SepúlvedaMOV+0
   8Jan HirtAST+0
   9Felix GroßschartnerBOH+0
   10Guillaume MartinWGG+0

   Fase per fase

   1. 17 uur 11. Samenvatting van de slotfase. Ook al zijn er op papier geen klimmetjes meer, in Romandië bestaat er geen meter vlak. In de verraderlijke finale werd de natuurlijke selectie flink doorgevoerd. Een groep van zo'n 20 man kleurde de slotkilometers, met aanvallen van onder meer Gaudu, Zakarin en Thomas. Maar in de laatste 300 meter kwam het toch tot een sprint en daarin klaarde Roglic de klus.
   2. 17 uur 09. Roglic wint! Tijdrijden, klimmen en... sprinten: Primoz Roglic is de snelste van de tenoren! De Sloveen wint de sprint van het groepje klassementsmannen na een zeer boeiende finale. Als toetje mag hij ook nog eens de leiderstrui ophalen.
   3. 17 uur 09. De sprint wordt ingezet. Roglic doet een gooi naar de ritzege.
   4. 17 uur 08. Betancur snelt naar het wiel van de Tour-winnaar.
   5. 17 uur 08. Thomas gaat bij het ingaan van de slotkilometer op en over Zakarin.
   6. 17 uur 07. Zakarin schiet op 1,5 kilometer van de finish een stevige pijl af. Wie stekt de Russische speer vast?
   7. 17 uur 06. Nog 2,5 kilometer. De klassementsmannen gaan het onder elkaar uitmaken.
   8. 17 uur 04. Met z'n vieren ging het niet, da solo ook al niet: Gaudu wordt teruggefloten. Nog 4 kilometer. Spannend is het wel, hoor. Van Evenepoel is overigens al een tijdje geen spoor meer. .
   9. 17 uur 03. Gaudu krijgt er maar niet genoeg van en probeert in zijn eentje het peloton te verrassen. Wie haalt voor wie de kastanjes uit het vuur?
   10. 17 uur 02. Samen! De accordeon plooit weer dicht. In het groepje van zo'n 20 tenoren moeten Roglic en Kruijswijk na hun inspanning toch flink op hun tanden bijten.