Wat een nummer van Remco Evenepoel: hij grijpt de macht met machtige solo

  Ronde van Polen: Rit 4
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 152.9 km
  location 14u49: Bukovina Terma - 18u45: Bukowina Tatrzanska
  trophy Remco Evenepoel
  einde
  startfinish
  020406080100120152.9

   Remco Evenepoel heeft alweer zijn kunnen getoond. Hij zette de zwaarste rit in de Ronde van Polen naar zijn hand met een solo van 50 kilometer. De 20-jarige renner van Deceuninck-Quick Step is ook de nieuwe leider.

   Voor aanvang van de koninginnenrit in de Ronde van Polen had leider Richard Carapaz een bonus van tien seconden op zijn belangrijkste concurrenten. Remco Evenepoel hoorde daar natuurlijk ook bij, maar de vraag was of de jonge Belg zijn kunststukje van in de Ronde van Burgos kon herhalen.

    

   Al vroeg in de wedstrijd vormde er zich een kopgroep van vijf renners. Team Ineos hield de touwtjes echter strak in handen en gaf de leiders nooit meer dan vijf minuten voorsprong. De vijf kompanen kregen nooit echt uitzicht op de ritwinst en werden zonder al te veel tegen te pruttelen opnieuw opgeraapt door het peloton.

    

   Op ongeveer 70 kilometer van de streep werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. Leider Carapaz was een van de slachtoffers. Met een kapot shirt sloot hij weer aan in in het peloton, net als Evenepoel die gehinderd was bij de valpartij.

    

   Op 50 kilometer van de finish voelde Evenepoel het kriebelen. Hij vertrok als een pijl uit een boog en keek nooit meer om. Hij bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit en renners als Fuglsang, Majka en Simon Yates beten hun tanden stuk op de jonge Belg.

    

   Het werd een echte triomftocht voor de kopman van Deceuninck-Quick Step. Aan de finish had hij zelf nog voldoende tijd om het rugnummer van de onfortuinlijke Jakobsen omhoog te houden. Met morgen een sprintetappe voor de boeg lijkt de Belg ook zeker van de eindwinst in Polen.

   "Fabio heeft me vandaag kracht gegeven"

   Evenepoel had dit plannetje min of meer al in zijn hoofd voor de start. "Ik heb deze ochtend bewust onze persman gevraagd om een rugnummer van Fabio te regelen", zegt de nieuwe leider in de Ronde van Polen. "Dus het was gepland."

    

   "Een kwartiertje voor de start heeft Ward me het nummer gegeven. Fabio zat de hele tijd in mijn hoofd, de pijn die ik vandaag heb geleden is niet te vergelijken met de pijn die Fabio moet lijden. Hij heeft me kracht gegeven."

    

   De solo van Evenepoel was indrukwekkend. "Ik had echt goeie benen en ik wist welke power ik op de beklimmingen moest proberen te rijden. Het was heel zwaar op de klim, dus daar heb ik niet te snel gereden. Op het vlakke heb ik op mijn gevoel gereden en elk stuk bergaf heb ik gebruikt om te recupereren."

    

   Morgen begint Evenepoel met een ruime bonus van bijna 2 minuten op Jakob Fuglsang aan de slotrit. "Zonder ongelukken is de eindzege binnen, denk ik." Eerder won de kopman van Deceuninck-Quick Step de Ronde van San Juan, de Ronde van de Algarve en de Ronde van Burgos.

   De pijn die ik vandaag heb geleden is niet te vergelijken met de pijn die Fabio moet lijden. Hij heeft me kracht gegeven.

   Remco Evenepoel

   Evenepoel: "Vanmorgen om rugnummer van Fabio gevraagd"

   Emoties worden Evenepoel even te veel na de finish

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4

     naamploegresultaat
   1Remco EvenepoelDQT3:55:52
   2Jakob FuglsangAST+1:48
   3Simon YatesMTS+2:22
   4Rafal MajkaBOH+2:22
   5Diego UlissiUAD+3:05
   6Wilco KeldermanSUN+3:05
   7Kamil MaleckiCCC+3:08
   8Mikel NieveMTS+3:08
   9Jonas VingegaardTJV+3:08
   10Maximilian SchachmannBOH+3:09

   Fase per fase

   1. 18 uur 44. Evenepoel wint! Hij rijdt iedereen naar huis en eert Fabio Jakobsen! .
   2. Laatste km. Wat een prestatie van Evenepoel! Heeft deze man wel limieten? . 18 uur 44.
   3. Voor Bjorg Lambrecht en Fabio Jakobsen. We klokken af op 1'27". Evenepoel heeft voldoende tijd om te genieten. Zonder twijfel zit hij nu met zijn gedachten bij Bjorg Lambrecht en Fabio Jakobsen. . 18 uur 40.
   4. 18 uur 38. Fuglsang, Majka, Yates, Carapaz, ... Allemaal hebben ze voldoende adelbrieven voor te leggen. Maar vandaag is het de dag van Remco Evenepoel. De Belg zag deze rittenkoers vooral als een voorbereiding op de Ronde van Lombardije, maar waarom niet gewoon even de eindwinst meenemen? .
   5. 18 uur 36. Dit mag niet meer mislopen. We zijn minder dan 5 kilometer van de streep en Evenepoel vergroot zijn voorsprong tot 1'17". Dit is een prestatie van jewelste. Wat een triomftocht voor de jonge Belg! .
   6. 18 uur 35. Arme Carapaz. Met een gescheurde leiderstrui en helemaal achteraan het uitgedunde peloton moeten we wel medelijden hebben met Richard Carapaz. Door zijn val heeft hij zijn trui nooit echt kunnen verdedigen. Maar had hij deze Evenepoel wel kunnen afstoppen? .
   7. Tijdsverschil. Nog 8 kilometer te rijden en Evenepoel heeft een bonus van 1'05" op Jakob Fuglsang. De Deen heeft er ook een zeer knappe koers opzitten, maar lijkt toch het hoofd te moeten buigen voor onze landgenoot. . 18 uur 32.
   8. 18 uur 30. Man tegen man. Fuglsang lijkt de enige die Evenepoel nog van ritwinst kan houden vandaag. Met morgen een afsluitende sprintetappe lijkt de eindwinst ook binnen handbereik. .
   9. 18 uur 29. Majka en Fugslang blijven over, maar de Pool lijkt te moeten afhaken. Wordt het een strijd tussen Fuglsang of Evenepoel? .
   10. 18 uur 25. Klavertje vier? We zitten zo hard op het puntje van onze stoel, dat we er bijna afvallen! Wat een ijzersterke prestatie van Remco Evenepoel. San Juan, Burgos, de Algarve, en nu Polen? .
   11. Berg. Evenepoel bereikt de top van de klim. Laat de afdaling maar beginnen. . 18 uur 25.
   12. 18 uur 21. Evenepoel beresterk. Met Carapaz op twee minuten van Evenepoel mogen we de naam van de huidige leider voorzichtig doorstrepen. Ook op Fugslang, Majka en Yates heeft de Belg een bonus van 1'18". .
   13. 18 uur 18. Rui Costa dan maar? Het blijft aanvallen regenen in de grote achtervolgende groep. Nu is het Rui Costa die lijkt aan te vallen, maar hij houdt de benen opnieuw stil. Dit speelt allemaal in de kaart van Evenepoel. .
   14. 18 uur 17. Reactie Carapaz. Als de Ecuadoriaan ten onder gaat, wil hij dat al strijdend doen. De leider probeert het tempo in de grote achtervolgende groep nog eens aan te zwengelen. .
   15. Tijdsverschil. Evenepoel rijdt opnieuw weg van het achtervolgend trio. Hij heeft een voorsprong van 42 seconden op Fuglsang en co. . 18 uur 14.
   16. 18 uur 12. Evenepoel opvolger van Sivakov? Vorig jaar verzekerde Sivakov zich in deze rit van de eindzege in de Ronde van Polen. Treedt Evenepoel in zijn voetsporen? De laatste gecategoriseerde klim van de dag komt er wel nog aan. Er kan dus wel nog heel wat gebeuren. .
   17. 18 uur 09. Het lijkt maar niet te boteren tussen de achtervolgende drie. De bonus van Evenepoel blijft nog steeds stabiel: 55 seconden op de grote groep, 30 seconden op het trio. .
   Ronde van Polen
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdChorzów - Katowice195,8 kmJakobsenJakobsen
   2wegwedstrijdOpole - Zabrze151,5 kmPedersenPedersen
   3wegwedstrijdWadowice - Bielsko-Biala203,1 kmCarapazCarapaz
   4wegwedstrijdBukovina Terma - Bukowina Tatrzanska152,9 kmEvenepoelEvenepoel
   5wegwedstrijdZakopane - Krakau188 kmBalleriniEvenepoel