• home
 • video
 • pas verschenen

  Giro-winnaar Carapaz graait ritzege mee in Polen met late uitval

  Ronde van Polen: Rit 3einde
  27 °C/>wegwedstrijd
  VertrekWadowice - AankomstBielsko-Biala -
  Afstand203,1 km
  0306090120150180203.1

   Richard Carapaz heeft zijn eerste overwinning in het shirt van Ineos behaald. Na een zware rit sprong hij in de laatste hellende kilometer weg uit een uitgedund peloton.

   Na twee massasprints stond er in de Ronde van Polen vandaag een bergetappe op het menu. Aan de start in Wadowice verschenen er alvast enkele ronkende namen. Onder meer Jakob Fuglsang, Simon Yates, Max Schachmann en Richard Carapaz waren te duchte tegenstanders voor onze landgenoot Remco Evenepoel.

    

   Ondanks de drukkende warmte  in Polen kregen we al snel vier leiders. De kopgroep fietste een maximale voorsprong van vier minuten bij elkaar, tot de Thomas De Gendt zijn benen niet meer kon stilhouden. Samen met onder meer Jakob Fugslang zette hij de achtervolging in op de vier leiders. Dichter dan twee minuten kwamen ze echter niet.

    

   Vervolgens was het de beurt aan Laurens De Vreese. De Belg van Astana reed voor wat hij waard was, maar ook hij werd opnieuw opgeraapt door het peloton. Ondertussen lieten de vele beklimmingen hun sporen na. Leider Mads Pedersen kreeg het moeilijk, maar slaagde er toch in aan te klampen.

    

   Voorin was Taco van der Hoorn duidelijk de beste. Hij reed makkelijk weg van zijn metgezellen, en besloot aan een solo te beginnen. Deceuninck-Quick-Step draaide de gashendel echter helemaal open, en zorgde uiteindelijk voor een samensmelting op ongeveer 40 kilometer van de finish . Alles te herdoen.

    

   Een late uitval van Nathan Haas leek nog roet in het eten van de favorieten te gooien, maar Ineos zorgde ervoor dat we met een uitgedund peloton naar de finish trokken. Uiteindelijk was het Carapaz die vriend en vijand verraste met een explosieve sprint vanop 400 meter.  De Giro-winnaar neemt ook de leiderstrui over.

    

   Met Jasper Stuyven en Tim Wellens kregen we opnieuw twee Belgen in de top 10. Remco Evenepoel eindigde op een 23e plaats.

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3

     naamploegresultaat
   1Richard CarapazINS5:04:54
   2Diego UlissiUAD+0
   3Rudy MolardGFC+0
   4Jakob FuglsangAST+0
   5Wilco KeldermanSUN+0
   6Luka MezgecMTS+0
   7Jasper StuyvenTFS+0
   8Ryan GibbonsNTT+0
   9Tim WellensLTS+0
   10Rafal MajkaBOH+0

   Fase per fase

   1. 16 uur 41. Carapaz wint! Richard Carapaz wint de rit voor Ineos. Wat een inspanning! .
   2. Laatste km. Nog 1000 meter! . 16 uur 40.
   3. 16 uur 38. Tim Wellens vooraan. Tim Wellens zit goed vooraan, kan hij winnen? .
   4. 16 uur 36. Nog 2 kilometer. Wie wordt de opvolger van Mezgec? Niemand wil te vroeg op kop komen, want de finale is zeer lastig! .
   5. 16 uur 35. Aan een rotvaart rijden we nu richting de finish. Ineos voert nog steeds de forcing. .
   6. 16 uur 31. Nog 7 kilometer. Onder andere Fuglsang, Chaves, Evenepoel en Degenkolb zien we duidelijk zitten in het peloton. Team Ineos neemt ondertussen het heft in handen. .
   7. 16 uur 28. Hergroepering. Evenepoel oogt fris en kan rekenen op zeer sterke ploeggenoten. Steekt hij straks zijn handen de lucht in? Ondertussen zit het avontuur van Haas erop. .
   8. Voorsprong Haas slinkt. Het peloton heeft door dat er geen tijd meer te verliezen is. Nog 15 seconden voor Haas. . 16 uur 27.
   9. 16 uur 25.
   Ronde van Polen
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Chorzów - Katowice195.8 kmJakobsenJakobsen
   2/>/>Opole - Zabrze151.5 kmM. PedersenM. Pedersen
   3/>/>Wadowice - Bielsko-Biala203.1 kmCarapazCarapaz
   4/>/>Bukovina Terma - Bukowina Tatrzanska152.9 kmEvenepoelEvenepoel
   5/>/>Zakopane - Krakau188 kmBalleriniEvenepoel