Loodzware smak van Jakobsen na duel met Groenewegen in Poolse sprint

  Ronde van Polen: Rit 1
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 195.8 km
  location 13u51: Chorzów - 18u24: Katowice
  trophy Fabio Jakobsen
  einde
  startfinish
  0306090120150195.8

   De eerste etappe in de Ronde van Polen is ontsierd door een vreselijke valpartij net voor de finishboog. Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) ging in de massaspurt op wandel met Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step), die zijn evenwicht verloor en een horrorcrash in de dranghekken niet kon vermijden. Ook Groenewegen kwam al vallend over de aankomststreep. Er wordt gevreesd voor zware blessures en gevolgen.

   Waarschuwing: heftige beelden

   Horrorscenario in laatste rechte lijn

   Uitgerekend de etappe die in het teken stond van Bjorg Lambrecht is uitgedraaid op een nachtmerrie.

    

   Een sprint in dalende lijn had een winnaar moeten aanduiden, maar het Nederlandse titanenduel tussen Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen veranderde in een vreselijk schouwspel.

    

   Groenewegen zette vol aan, maar voelde de Nederlandse kampioen in de laatste hectometers in zijn nek hijgen.

    

   Jakobsen probeerde de sprinter van Jumbo-Visma langs zijn rechterflank in te halen, maar Groenewegen deed beetje bij beetje de deur dicht.

    

   De ruimte werd steeds kleiner voor Jakobsen, die de dranghekken aantikte en loodzwaar richting de finishboog werd gekatapulteerd. Ook Groenewegen gleed al vallend over de streep.

    

   Over de ernst van de blessures is nu nog niets bekend, maar het peloton houdt zijn hart vast.

    

   Jakobsen (23) werd een hele tijd behandeld op de plaats van het onheil. Ook de persoon (jurylid of fotograaf) die de klap incasseerde, wordt verzorgd.

    

   Ritwinnaar Groenewegen is door de organisatie alleszins gediskwalificeerd. Jakobsen werd uitgeroepen tot dagwinnaar, maar dat is uiteraard allemaal bijzaak.

   In een kunstmatig coma?

   Onze Renaat Schotte is ter plaatse aan de finish. "Jakobsen werd in een ziekenwagen afgevoerd. Er zijn verschillende reanimatiepogingen geweest. Hij zou in een kunstmatig coma gebracht zijn", weet onze reporter.

    

   Ook Jasper Philipsen was betrokken bij de val: "Het was een nare val. Ik hoop gewoon dat iedereen in orde is. Maar we weten momenteel nog niets."

   Lees ook:

   De ploegbaas van Deceuninck-Quick Step is razend:

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

     naamploegresultaat
   1Fabio JakobsenDQT4:31:50
   2Marc SarreauGFC+0
   3Luka MezgecMTS+0
   4Jasper PhilipsenUAD+0
   5Ryan GibbonsNTT+0
   6Szymon SajnokCCC+0
   7Damien TouzéCOF+0
   8Roger KlugeLTS+0
   9Moreno HoflandEF1+0
   10Edward TheunsTFS+0

   Fase per fase

   1. 18 uur 27. Jakobsen wordt onderzocht. De herhalingen maken duidelijk dat Jakobsen een lelijke val maakt. Laat ons hopen dat het niet al te ernstig is!  .
   2. 18 uur 25. Groenewegen wint! Nog steeds veel onduidelijkheid. Groenwegen rijdt als eerste over de streep, maar het is nog maar de vraag wat er gebeurt na het zien van de herhalingen. Deed Groenewegen de deur te veel dicht?  .
   3. 18 uur 22. Zware valpartij aan de finish. Wat een vreselijke valpartij! Dylan Groenwegen leek te gaan winnen, maar doet de deur dicht voor Jakobsen, die zwaar valt. .
   4. Laatste km. . 18 uur 22.
   5. 18 uur 20. Ondanks de vele valpartijen, zijn de meeste favorieten nog steeds mee. Wie trekt er aan het langste eind? .
   6. 18 uur 20. Laatste 3 kilometer. .
   7. 18 uur 17. Alle hens aan dek. Het gaat snoeihard, waardoor alles op een lint wordt  getrokken. Het is nu echt wel pompen of verzuipen. Jakobsen en Cavendish zien we nog steeds voorin. .
   8. Val. Door een nieuwe val maken we ons op voor een ontregelde sprint. Wie kan de focus bewaren in deze nerveuze laatste kilometers? . 18 uur 14.
   9. 18 uur 11. Trek-Segafredo aan kop. De ploeg van onze landgenoten Edward Theuns en Jasper Stuyven begint mee te werken vooraan in het peloton. Kunnen we straks een Belgische overwinning noteren? .
   10. 18 uur 06. Aan een rotvaart van 56 km/uur stormt het peloton richting de finish. Het is drummen om voorin een goed plekje te bemachtigen. .
   11. 18 uur 04. Laatste ronde. We beginnen aan de laatste ronde van 16 kilometer. Probeert er nog iemand te ontsnappen of gaan we met het volledige peloton richting de finish? .
   12. 18 uur 03. Einde verhaal voor de leiders. Het peloton nadert nu met rasse schrede. De leiders houden de benen stil en beseffen dat hun avontuur erop zit. .
   13. 17 uur 59. Met nog 20 kilometer te gaan, zetten de renners van BORA-hansgrohe zich op kop. Hun snelle man, Pascal Ackermann, is nog steeds mee. .
   14. Tijdsverschil. Het peloton nadert snel op de 4 leiders en herleidt hun voorsprong tot 20 seconden. We maken ons op voor een massasprint. . 17 uur 56.
   15. Val. En opnieuw een valpartij in het peloton, waar de onrust toeneemt. Door de vele rotondes en versmallingen kan een kort moment van onoplettendheid al snel zware gevolgen hebben.  . 17 uur 53.
   16. 17 uur 50. Mitchelton-Scott meldt zich aan de kop van het peloton. Volgt de Sloveen Luka Mezgec zichzelf op in Katowice? .
   17. Val. Een valpartij in het peloton zorgt ervoor dat de voorsprong van de leiders opnieuw wat toeneemt. Toch blijft de marge zeer klein: 40 seconden. . 17 uur 45.
   18. 17 uur 43. Nog twee rondes te gaan. De nervositeit neemt toe in het peloton. Nog twee rondes en we weten wie de eerste etappe op zak steekt. .
   19. Tijdsverschil. Het peloton nadert tot op 1 minuut van de leiders. . 17 uur 40.
   Ronde van Polen
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdChorzów - Katowice195,8 kmJakobsenJakobsen
   2wegwedstrijdOpole - Zabrze151,5 kmPedersenPedersen
   3wegwedstrijdWadowice - Bielsko-Biala203,1 kmCarapazCarapaz
   4wegwedstrijdBukovina Terma - Bukowina Tatrzanska152,9 kmEvenepoelEvenepoel
   5wegwedstrijdZakopane - Krakau188 kmBalleriniEvenepoel